xcounter
#

Санкції Заходу "затупили" Росії систему ГЛОНАСC: її точність у 20 разів гірша від GPS

Запуск супутника російським ракетоносієм
Запуск супутника російським ракетоносієм
1597

Росії не вдалося досягти точностей, заявлених у федеральній цільовій програмі (ФЦП​) розвитку навігаційної системи ГЛОНАСС​. Про це свідчать матеріали держкорпорації "Роскосмос".

До кінця 2020 роки не вдалося досягти параметрів, зазначених у затвердженій урядом РФ у 2012 році ФЦП "Підтримка, розвиток і використання системи ГЛОНАСС на 2012-2020 роки".

Для звичайних цивільних користувачів точність системи повинна була покращитися з 9,6 метра до 8,5 метра, а точність для спецспоживачів, враховуючи тільки сигнал космічних апаратів без використання додаткових наземних засобів підвищення точності, з 2,8 метра до 0,6 метра.

Читайте також: ​Космічна криза Кремля: як Ілон Маск підписує вирок "Роскосмосу"
ГЛОНАСС
Так виглядає супутник ГЛОНАСС-М
ГЛОНАСС-К
А так "найкрутіший" ГЛОНАСС-К

Проте поки що середня споживча точність для ГЛОНАСС станом на 2020 рік залишається трохи краще рівня 2012 року - 9,5 метра проти 9,6 метра вісім років тому. Найкращі показники точності у ГЛОНАСС були досягнуті у січні 2020 року і склали 0,93 метра.

Для порівняння "Роскосмос" наводіть такі дані: кращі показники точності американської навігаційної системи GPS були зафіксовані 1 червня 2020 року і склали 0,38 метра, середня точність системи складає 0,52 метра, а найгірший показник за рік було зафіксовано 26 липня - 0,9 метра.

При цьому у матеріалах корпорації "Роскосмос" стверджується, що шість нових російських навігаційних супутників з високоточним сигналом (а всього ж в системі ГЛОНАСС 28 космічних апаратів) показали у 2020 році набагато більшу точність, ніж середній показник по системі - 0,38 метра.

Представники апарату Головного конструктора навігаційної апаратури споживачів системи ГЛОНАСС стверджують, що основною причиною того, що за минулі роки не вдалося поліпшити точність системи ГЛОНАСС, є санкції, введені західними країнами проти Росії.

Зокрема, російським розробникам не вдалося закупити радіаційностійку апаратуру категорії Space для створення нових навігаційних супутників.

"Довелося дуже сильно змінювати терміни і конструкцію космічних апаратів. Для багатьох комплектуючих однозначної заміни немає", - стверджують у корпорації "Роскосмос".

Читайте також: ​Іржава космічна скрепа Росії: про точку неповернення "Роскосмоса" на шляху до безодні