xcounter
#

Rheinmetall перетворив "міні-танк" Ripsaw на систему ППО з сучасним бойовим модулем

11242
Ripsaw M5 з бойовим модулем від Rheinmetall, фото — Jamie Hunter, The War Zone/The Drive
Ripsaw M5 з бойовим модулем від Rheinmetall, фото — Jamie Hunter, The War Zone/The Drive

Така роботизована платформа протиповітряної оборони може боротися як з безпілотниками, так і з іншими загрозами

Компанія Rheinmetall продемонструвала новий варіант безпілотної платформи Ripsaw (розробка підрозділу Howe and Howe Technologies оборонної компанії Textron) у версії "міні танка ППО" — розробка була продемонстрована на виставці AUSA-2023.

У новій версії платформа Ripsaw оснащена баштою Skyranger 30, яка вперше була представлена у березні 2021 року. Роботизована платформа, оснащена цією баштою, позиціонується передусім як рішення проти безпілотників, але водночас зможе боротися і з іншими загрозами в повітрі, розповідають у The War Zone.

Читайте також: Скільки часу треба зараз, щоб набрати бронетехніки та зброї хоча б на ще одну бригаду ЗСУ
міні танк ППО
Ripsaw M5 з баштою від Rheinmetall, фото — Jamie Hunter, The War Zone/The Drive

Башта Skyranger 30 оснащена 30-мм автоматичною гарматою Oerlikon KCE, яка може стріляти спеціальними програмованими боєприпасами з повітряним підривом, які отримують дані про оптимальний час підриву у момент виходу зі ствола гармати. Також ця башта може мати на озброєнні дві ракети "земля-повітря", такі як FIM-92 Stinger, Mistral або ж Skyknight.

Башта оснащена радіолокатором AESA (AMMR) з п’ятьма пласкими антенами для забезпечення охоплення у 360 градусів, а також пасивну систему виявлення цілей FIRST (Fast InfraRed Search and Track). [Більше про секрети башти Skyranger 30 ми детально розповідали в окремому матеріалі].

Щодо шасі, на яке встановлена башта від Rheinmetall, то нагадаємо, що Ripsaw M5 — найновіша модифікація з усього сімейства Ripsaw. Існує низка різних модифікацій на базі цієї платформи, зокрема у США зараз придивляються до варіанту з меншою за розмірами баштою з 30-мм гарматою.

Базова маса платформи — 10,5 тонн, вантажність — чотири тонни, може розвивати швидкість до 25 миль за годину (40 км/год), але швидкість залежить від маси корисного навантаження.

Група таких безпілотних "танків ППО" — а тим паче об’єднана в мережу і з можливістю отримувати дані із зовнішніх датчиків — можуть забезпечити протиповітряну оборону ближньої дії на значних територіях, знищуючи ворожі безпілотники, крилаті ракети, гелікоптери, і низьколітаючи літаки.

Читайте також: З’явилася нова версія нано-дрона Black Hornet: майже вдвічі "важча", але з крутішими ТТХ