xcounter
#

Рашистам в день прилітає до 8 тисяч артснарядів, і питання в тому, щоб ЗСУ й надалі могли тримати такий темп

3135
ЗСУ ведуть вогонь з 155-мм гаубиці M777, фото — АрміяInform
ЗСУ ведуть вогонь з 155-мм гаубиці M777, фото — АрміяInform

Українська артилерія збільшила кількість боєприпасів, що вистрілюються за добу по російському війську, і в США є "додатковий" план, як передати Україні більше артилерійських боєприпасів

Західне видання Financial Times в одному зі своїх матеріалів про війну в Україні розповідає про таке — щоб Сили оборони України мали більше 155-мм боєприпасів для знищення російського війська, Сполучені Штати уклали угоди з Болгарією та Південною Кореєю, а також ведуть перемовини з Японією про постачання артилерійських снарядів.

САУ Caesar. Фото: Nexter Systems
САУ Caesar. Фото: Nexter Systems

Такі угоди мають передусім покрити короткострокову перспективу з постачання боєприпасів, оскільки зараз під час наступальних дій ЗСУ використовують набагато більше боєприпасів — так, наприклад, як кажуть американські посадовці, сьогодні за день українські військові відстрілюють по рашистах до 8 тисяч артилерійських снарядів (про кількість у 6-8 тисяч боєприпасів на день відомо щонайменше з квітня 2023 року), тоді як раніше за різними даними добова норма витрат становила від 2-3 до 5 тисяч боєприпасів.

Читайте також: З'явилось перше фото залізничного мосту через Чонгар після ураження: важливі деталі знімка
M777 гаубиця
Збройні Сили України нищать окупантів з гаубиці M777, фото — Генеральний штаб ЗСУ

Тому, попри ритмічність поставок, питання нарощення кількості боєприпасів сьогодні аж ніяк не втрачає актуальності. Як йдеться у матеріалі, у США цілком розуміють цю потребу й активно працюють над тим, щоб якнайшвидше поставити Україні більше артилерійських снарядів.

Водночас сьогодні рівень виробництва 155-мм снарядів у США становить орієнтовно 24 тисячі в місяць, а на показник у 90 тисяч боєприпасів планують вийти аж у 2025 фінансовому році, тому сьогодні наші союзники шукають різні варіанти, як підтримувати і збільшувати постачання боєприпасів для ЗСУ.

По-перше, це узгоджений ще у березні 2023 року боєприпасний план країн ЄС, за яким впродовж 12 місяців Україна має отримати від своїх союзників з Європи одразу мільйон 155-мм артилерійських снарядів.

155-мм артилерійський боєприпас
Фото — dvidshub.net

По-друге, це розблокування передачі Україні касетних боєприпасів DPICM від США, яких в американців аж 3 млн і які мають стати передусім чудовою зброєю, щоб нищити живу силу окупантів.

По-третє, це організація постачання боєприпасів від доволі "екзотичних" країн, про які зокрема і йдеться в матеріалі Financial Times, і кожен з яких насправді вартий окремої уваги.

Артилерійські снаряди від Південної Кореї

План, як корейці можуть постачати Україні артилерійські снаряди і при цьому не порушити своє правило "не постачати їх напряму" США та Південна Корея вигадали ще у 2022 році.

Він був доволі простий — країни підписали "секретну угоду", за якої Південна Корея поставить США 100 тисяч боєприпасів, щоб американці мали можливість відправити таку ж кількість боєприпасів в Україну.

155-мм боєприпаси. Джерело: ROK Army
155-мм боєприпаси. Джерело: ROK Army

Ба більше, ця співпраця згодом розширилася і вже у квітні цього року стало відомо, що у березні США з Південною Кореєю уклали угоду на постачання вже півмільйона артилерійських боєприпасів калібру 155 мм — ймовірно, саме про цю угоду йдеться у матеріалі FT.

Артилерійські снаряди від Японії

Ще на початку червня західні ЗМІ розповідали таке — оскільки Японія не може постачати боєприпаси воюючій країні, то американці з японцями вигадали, як саме японці можуть допомогти із цим питанням і домовилися про поставки промислового тротилу як "товару подвійного призначення".

Тепер же, як йдеться у матеріалі FT, США ведуть перемовини з Японією саме про постачання боєприпасів, а не окремих компонентів — йдеться про варіант, коли артилерійські снаряди будуть поставлені США як "кінцевому користувачу", водночас американці матимуть можливість передати таку ж кількість снарядів з власних запасів вже Україні.

Артилерійські снаряди від Болгарії

Збройні Сили України отримали від Болгарії озброєння на мільярди доларів — зброя передавалася через процедуру реекспорту від США та Великої Британії, і без цих постачань (лише за 164 дні з початку повномасштабного вторгнення болгари поставили зброї на 2,7 млрд доларів) насправді було б дуже важко.

Водночас Болгарія офіційно відмовилася брати участь у "боєприпасній коаліції" від країн-членів ЄС, аргументуючи це тим, що болгарське військо не має на озброєнні 155-мм артилерійських систем.

Разом з тим, якщо ми говоримо саме про 155-мм боєприпаси, то у відкритих джерелах є інформація, що болгари можуть виготовляти ці боєприпаси — хоч і невеликими партіями.

Так, наприклад, на офіційному сайті того ж заводу VMZ—Sopot можна знайти сторінку з уламково-фугасним 155-мм боєприпасом, який позначається як "концептуальна модель". Тож, ймовірно, і в плані постачання боєприпасів Болгарія теж цілком могла піти шляхом передачі озброєння через треті країни.

Читайте також: Україна почала виготовляти дрони-камікадзе "РУБАКА" на дальність до 500 км