xcounter
#

​Ракета РК-10 від ДККБ "Луч" стане уніфікованою для нового українського ЗРК, вертольотів і кораблів

Розробка ДККБ "Луч" зможе замінити ЗРК "Стріла-10"
Розробка ДККБ "Луч" зможе замінити ЗРК "Стріла-10"
22261

Уніфікація дозволить зменшити вартість нового озброєння і скоротити терміни серійного виготовлення

Державне КБ "Луч" веде розробку ЗРК ближньої дії, а також повітряного та корабельного комплексу, які будуть озброєнні ракетами РК-10 та оснащені оптико-прицільною станцією наведення ОПСН.

Це поєднання дозволить створити комплекси, які будуть здатні знищувати цілі на відстані до 10 км. Саме таку заявлену дальність польоту має ракета РК-10, яка наводиться за допомогою лазерного каналу керування. Водночас дальність виявлення цілей за допомогою ОПСН, який оснащений оптичним, тепловізійним та лазерним каналами, становить 12 км.

Читайте також: ​Туреччина готова побудувати в Україні завод для виробництва Bayraktar TB2 - Олег Уруський

Відповідно до отриманої Defense Express інформації для повітряного та морського комплексу планується використання РК-10 в тому вигляді, в якому її було продемонстровано на виставці "Зброя та Безпека" у 2019 році.

Цей варіант передбачає оснащення ракети тандемною кумулятивною бойовою частиною. Калібр РК-10 у цьому варіанті становить 152-мм, довжина 2,1 метр, а вага разом із контейнером - 62 кг.

Водночас для ЗРК ближньої дії розробляється спеціальна версія РК-10 в якій використано напрацювання з інших проєктів ДККБ "Луч". Зокрема, у головній частині, судячи з усього, будуть розміщені імпульсні двигуни, як у ракеті "Вільха", що забезпечить підвищену маневреність під час польоту.

Дальність знищення цілей ЗРК з цією версією РК-10 становить до 10 км по дальності та до 3,5 км по висоті. Максимальна швидкість ракети становить до 550 м/с (близько 2000 км/год), а маса бойової осколково-фугасної частини з неконтактним підривачем - 8,2 кг. Засіб керування ракети залишається без змін - лазерний канал наведення.

З боку Defense Express додамо, що існує цілком логічна можливість оснащення ракети оптичною головкою самонаведення. Принаймні, про реальні можливості створення в Україні головок малого діаметра, що необхідно, враховуючи калібр РК-10 у протиповітряному варіанті у 130 мм, Defense Express раніше вже повідомляв.

Таким чином, за дальністю пуску нова розробка ДККБ "Луч" удвічі перевищує можливості аналогічного за призначенням ЗРК "Стріла-10", який стоїть на озброєнні Збройних Сил України. Крім того, швидкість ракети більша у 1,5 рази, а вага бойової частини майже втричі.

Стріла-10
ЗРК "Стріла-10" - розробка 1070-х років

Додамо, що питання заміни "Стріли-10" у військах має велике значення через те, що ресурс ракет 9М37 вже вийшов за межі гарантійних термінів зберігання. Водночас сам комплекс - це розробка 1970-х років і він не спроможний ефективно протидіяти основним загрозам сучасного поля боя. Тож нова розробка ДККБ "Луч" зможе вирішити питання прикриття сухопутних підрозділів від повітряного нападу на ближній дистанції у будь-який час доби.

Окрім ЗРК ближньої дії, ДККБ "Луч" розроблені рішення щодо створення та/або модернізації ЗРК малої та середньої дальності, про що раніше детально писав Defense Express.

Читайте також: "Вистрілив - забув": Індія заявила, що тепер має свій ПТРК третього покоління