xcounter
#

Повітряні сили США призупиняють експлуатацію CV-22 Osprey: у Пентагоні назвали причину

 CV-22
CV-22
13412

CV-22 Osprey​ - один з найбільш критикованих літальних апаратів США, який за свої виключні можливості розплачується низькою надійністю

Після історії з катапультними кріслами, через що Пентагон для екстреної перевірки "приземлив" всі F-35 та значну частину інших літаків, повітряні сили США прийняли рішення тимчасово вивести з експлуатації конвертоплани CV-22 Osprey.

Це рішення пов'язано з забезпеченням безпеки пілотів до вирішення проблеми, яка отримала назву "вмикання жорсткого зчеплення", пише американське спеціалізоване видання Breaking Defense. Справа в тому, що коли зчеплення, яке з'єднує редуктор повітряного гвинта з двигуном Rolls-Royce Liberty AE1107C CV-22, прослизає - цей двигун починає передавати свою потужність на другий двигун через величезну передачу, що йде через все 14-метрове крило.

Читайте також: Замість "Армати" - "проривна аналоговнєтна" модернізація Т-62 з "бровами Брежнєва": у РФ вихваляються "новим" танком

CV-22
Ілюстративна схема CV-22 (Naval History and Heritage Command)

Це важлива конструктивна особливість, яка є аварійним забезпеченням можливості продовжувати політ на "одному гвинті". Але головна проблема в тому, що майже одразу після вмикання аварійної системи, зчеплення починає працювати нормально - вмикається муфта і потужність знову розподіляється рівномірно, коли кожен двигун працює зі своїм гвинтом.

В результаті літак хитає, через дисбаланс між двигунами, що максимально рознесені один від одного, на це ще накладається крутний момент від передачі у крилі, а поки пілот намагається втримати керування та компенсувати крен, різко вмикається "аварійний" двигун.

CV-22 Osprey
Керування при польоті лише на одному двигуні на CV-22 Osprey - ще те випробування для пілота

На практиці це призводить до рішення пілотів аварійно припинити політ і йти на посадку на найближчий аеродром. За останні 1,5 місяця відбулось вже два таких інциденти, а всього з 2017 року - чотири випадки. Жодного разу це не призвело до катастроф, але, як відмітили у Пентагоні виключно через майстерність пілотів.

Але справа ще у тому, що після таких інцидентів двигуни та система передачі йдуть на заміну, що перетворює кожен випадок на "аварії класу А" зі збитками, які перевищують 2,5 млн доларів. Поки причину такого "жорстокого щеплення" знайти не вдалось і її шукають у двигуні, системі передачі та програмному забезпеченні.

А поки її не знайдуть повітряні сили США призупинили всі польоти CV-22 Osprey, яких у строю 52 машини. Але, що цікаве, аналогічне рішення не прийняли у морській піхоті США, яка експлуатує понад 300 MV-22B Osprey.

А загалом, якщо брати всю історію експлуатацію цієї машини, то за весь час існування Osprey було втрачено 13 конвертопланів, через що загинула 51 особа.

З них 30 осіб - ще на стадії випробувань з 1991 по 2000 рік. З моменту вводу в експлуатацію у 2007 році Osprey зазнав вісім аварій, загинуло 16 осіб.

Також машина продовжує страждати від малого міжремонтного ресурсу та низької операційної готовності, мовляв, Osprey частіше стоїть на ремонті, ніж літає. Водночас такі проблеми є традиційними для будь-яких гібридів.

Нагадаємо, що, окрім США, Osprey експлуатує лише Японія, що замовила понад півтора десятка машин, з яких дві вже у строю.

Читайте також: Рашиська авіація втікає з Криму не дочекавшись "гастролей бавовни": де тепер базуються літаки "ВКС" РФ