xcounter
#
БМП M2A4 Bradley
БМП M2A4 Bradley

​Поки заміну не знайшли: армія США вчергове модернізує 40-річну БМП Bradley

4466

БМП M2A4 Bradley вже вийшла на полігонні випробування

Армія США почала випробування модернізованої БМП Bradley, яка отримала індекс M2A4. Для машини, виробництво якої почалось у 1980 році, це вже п’яте глобальне оновлення.

Ці роботи проводяться паралельно зі спробою армії США знайти хоча б якусь заміну цьому БМП, який почали накреслювати ще у 60-х роках у вигляді бронетранспортера з протикульовим бронюванням та легким озброєнням.

Читайте також: В Україні почалась "війна" БМП: основні проекти нових бойових машин для ЗСУ
БМП M2A4 Bradley
M2A4 Bradley вийшов на військові випробування

Випробування Bradley M2A4 проходять на об'єктах 3-го кавалерійського полку 1-ї кавалерійської дивізії армії США на військовій базі Форт-Худ у Техасі, пише Defense Blog.

Модернізація, яка розроблена BAE Systems, охоплює ремоторизацію, часткову заміну вузлів ходової частини, захист та цифрові системи. З огляду на перелік змін, головною метою було нівелювати головний недолік машини - малу рухомість через високу масу, яка, після постійних спроб збільшити захист БМП, досягла позначки 30-35 тонн.

БМП M2A4 Bradley
Модернізована БМП отримала новий двигун, ходову, захист та цифрові системи

Зокрема, M2A4 отримав дизельний 675-сильний двигун Cummins VTA903E-T675 та нову трансмісію. Новий мотор на 175 "коней" потужніший за попередній варіант. Машину оснастили новою підвіскою та амортизаторами, а також жорсткішими торсіонами. Кліренс БМП збільшився з 380 мм до 510 мм. Водночас трохи зменшити вагу вдалось завдяки застосуванню легших гусениць.

З точки зору посилення живучості, то M2A4 Bradley отримав систему активного захисту Fist Light Decoupled від ізраїльської компанії Elbit Systems. Ця система закуповується армією США з 2010-х років та, за словами розробників, гарантує захист від більшості загроз поля бою, починаю від ракет ПТРК до танкових 120- та 125 мм снарядів.

У випадку ж влучення по машині, екіпаж має врятувати динамічний захист BRAT II (Bradley Reactive Armor Tiles).

Цілий пакет оновлень торкнувся підвищення бойової обізнаності екіпажу. Наскільки це важливо - у окремому матеріалі Defense Express. На M2A4 Bradley встановили нову мережеву систему обміну інформацією між машинами бригади, яка дозволяє передавати дані щодо місцезнаходження всіх машин підрозділу, наявну інформацію про розташування та сили противника тощо.

БМП M2A4 Bradley
Озброєння M2A4 Bradley залишили без змін

Водночас озброєння M2A4 Bradley залишається традиційним - 25-мм автоматична гармата, кулемет та дві протитанкові ракети TOW. Екіпаж - 3 особи, десантне відділення на 7 осіб.

Від Defense Express додамо, що роботи над модернізацією M2A4 розпочались у США за підсумком другої війни в Іраці, коли переобтяжена бронею та іншим додатковим оснащенням 33-тонна версія M2A2 викликала критику з боку військових. Лише у 2018 році BAE Systems отримала контракт на модернізацію 164 машин до рівня M2A4.

Читайте також: ​БТР-4Е, БТР-3, БТР-80, БТР-60ПБ: як в Нацгвардії тренувались екіпажі бойових машин (відео)