xcounter
#

​Озброять БПЛА, роботів та піхоту – в Туреччині випробовують нову міні-ракету (відео)

1510
В Roketsan відпрацьовують застосування нової міні-ракети з квадрокоптера
В Roketsan відпрацьовують застосування нової міні-ракети з квадрокоптера

Розроблена турецькою компанією Roketsan міні-ракета METE проходить вогневі випробування при застосуванні з БПЛА-квадрокоптера. Озброєння, що має великі перспективи використання в сучасному бою, назвали на честь турецького лучника-чемпіона Олімпійських ігор-2020

Про це в своєму аккаунті в Twitter написав голова Державного агентства з питань оборонної промисловості Турецької Республіки (тур. - Savunma Sanayii Başkanlığı, SSB) Ісмаіл Демір.

в Туреччині випробовують нову міні-ракету METE від Roketsan, Defense Express
Момент влучання в мішень, що встановлена на землі міні-ракети METE від Roketsan

"Міні-ракета з лазерним наведенням METE від Roketsan розроблена та випробувана. Вона використовуватиметься з безпілотних авіаційних, наземних та надводних патформ. Піхота на полі бою також буде вести нею вогонь з гранатометів. Наша ракета METE вразить ціль так само, як наш олімпійський чемпіон, стрілець Мете Газоз!", - зазначив у Twitter Ісмаіл Демір.

Читайте також: Посилити оборону: Roketsan вперше представляє свою нову систему ППО Levent

До посту також додано відео в якому показано пуск міні-ракети з квадрокоптера та її влучання у мішень, що встановлена на землі.

Компанія Roketsan представила концепт міні-ракети на Міжнародній виставці оборонної промисловості IDEF-2019 під назвою Yatağan через подібні розміри до цього османського меча-шаблі XVI—XIX століття. Ракету було перейменовано на METE в цьому році на честь турецького лучника, який виграв золоту медаль в індивідуальному заліку для чоловіків на літніх Олімпійських іграх-2020 в Токіо, Японія. Вже на виставці IDEF 2021, що відбулась в Стамбулі у серпні ц.р. Roketsan представила ракету під назвою METE.

в Туреччині випробовують нову міні-ракету METE від Roketsan, Defense Express
Турецький лучник Мете Газоз, який виграв золоту медаль в індивідуальному заліку для чоловіків на літніх Олімпійських іграх-2020 в Токіо, Японія / Фото: Oleg Bkhambri (Voltmetro)

Ця ракетна система була розроблена Roketsan спеціально для використання в умовах бою в місті. Ракета наводиться за допомою лазерного показчика. Ракета може бути ефективною ударну при використанні по легких спорудах, неброньованій техніці та незахищеним важливим тактичним цілям, таким як снайпери, кулеметники, розрахунки ПТРК та ін.

в Туреччині випробовують нову міні-ракету METE від Roketsan, Defense Express
Міні-ракета Yatagan та лазерний підсвітлювач до неї на виставці IDEF-2019 / Фото: Defense Express

Ракета відстрілюється вишибним зарядом, після чого рухається за допомогою власного реактивного двигуна. Наведення здійснюється по відбитому променю від цілі, що підсвічується за допомогою лазерного підсвітлювача. Відхилення від точки прицілювання складає не більше одного метра. Ракета розроблена за рахунок власних вкладень компанії Roketsan і, за словами представників компанії, здатна змінити формат міського бою.

в Туреччині випробовують нову міні-ракету METE від Roketsan, Defense Express
Гвинтівка зі спеціальним гранатометом для застосування керованої ракети / Фото: Defense Express

Якщо порівняти технічні характеристики ракет Yatağan та METE, можна помітити, що остання на 200 грамів важча і приблизно на 10 сантиметрів довша, ніж концептуальний прототип Yatağan, що був представлений у 2019 році.

Тактико-технічні характеристики міні-ракети METE

Калібр

40 мм

Довжина

500 мм

Вага

1,2 кг

Метод наведення

Напівактивний лазер

Максимальна відстань застосування

1000+ м

Точність

1 м (CEP)

Висота застосування з БПЛА

50 - 500 м

Дальність дії БПЛА

3000 м

Тип боєголовки

осколково-фугасна

в Туреччині випробовують нову міні-ракету METE від Roketsan, Defense Express
Тактико-технічні характеристики міні-ракети METE від Roketsan

Раніше Defense Express повідомляв про те, що в Туреччині презентували новий ударний міні-БПЛА, який застосовуватиме мінометних боєприпасів калібру 81 мм та 60 мм, а також про те, що турецька армія озброюється наземною безпілотною технікою.

Крім того, ми писали про стан та перспективи військово-технічного співробітництва України та Туреччини, а також про те, що Туреччина та Естонія створюватимуть разом безпілотні та роботизовані системи.

Читайте також: Зброя з українським "серцем": проєкти крилатих ракет Туреччини