xcounter
#

​Не лише БПЛА, але і роботи: турецька армія озброюється наземною безпілотною технікою

2641
Acrob - робот, що вже використовується ЗС Туреччини
Acrob - робот, що вже використовується ЗС Туреччини

Міністерство оборони Туреччини (Millî Savunma Bakanlığı, MSB) оголосило, що турецька армія буде використовувати безпілотні наземні транспортні засоби (UGV) на передовій

Державне агентство з питань оборонної промисловості Турецької Республіки (тур. - Savunma Sanayii Başkanlığı, SSB) започаткувало перший проект створення беспілотного наземного транспортного засобу легкого класу (Light Class Unmanned Ground Vehicle Project) в рамках якого компанія Elektroland Defence забезпечила розробку та виготовлення турецького вітчизняного робота Acrob.

Турецька армія отримала нового робота для використання на передовій - Acrob від Elektroland Defence, IDEF-2021, Defense Express
Турецька армія отримала нового робота для використання на передовій - Acrob від Elektroland Defence

В офіційному аккаунті міністерства оборони Туреччини у Twitter повідомляється, що безпілотні наземні апарати є на оснащенні командування сухопутних військ. В оборонному відомстві Туреччини підкреслили, що безпілотні наземні транспортні засоби будуть використовуватися для розвідки та спостереження на передовій. Зокрема, тут наголосили, що робототехніку будуть застосовувати для забезпечення безпечного проникнення, спостереження та активних дій в районах, де це неможливо зробити іншими засобами в усіх видах бойових дій.

Читайте також: Роботизовані платформи для ЗС України: включають в ДОЗ-2021 і готують до параду

У якості ілюстрації до ції заяви в офіційному аккаунті міністерства оборони Туреччини у Twitter було оприлюднено презентаційний матеріал, на якому представлено безпілотний наземний транспортний засіб Acrob, розроблений компанією Elektroland Defense з Анкари. Компанія відома своїми безпілотними наземними транспортними засобами з дистанційним керуванням.

Компанія Elektroland Defense була створена у 1996 році як центр ремонту електронних друкованих плат та зворотного інжинірингу. Тут розробляють та виготовляють транспортні засоби для пожежогасіння, знешкодження вибухонебезпечних предметів та саморобних вибухових пристроїв. Компанія має досвід експорту різних типів безпілотних наземних транспортних засобів.

Турецька армія отримала нового робота для використання на передовій - Acrob від Elektroland Defence, IDEF-2021, Defense Express
Ілюстрації до заяви в офіційному аккаунті міністерства оборони Туреччини про отримання турецькими військовими наземної робототехніки

Acrob має таку конструкцію, що дозволяє проникати в зон. Що є небезпечними або недоступними для персоналу. Користувач може кинути його в такі місця, як, наприклад, печера, тунель та інші ризиковані зони, де можуть бути встановлені різного роду пастки. Використання такого роботу дозволяє персоналу вести розвідку та спостереження, не потрапляючи в небезпечне середовище.

Угода про серійне виробництво між Державним агентством з питань оборонної промисловості Турецької Республіки та Elektroland Defense була підписана під час IDEF в рамках проекту створення беспілотного наземного транспортного засобу легкого класу.

Загальні особливості UGV Acrob:

- призначений для ведення розвідки та спостереження;

- забезпечує високу мобільність;

- здатен долати високі перешкоди;

- здатен підніматися по сходах;

- може перетинати заводнені ділянки;

- може керуватись за допомогою пульта дистанційного керування.

Технічні характеристики UGV Acrob

Висота14 см
Довжина65 см
Ширина31 см
Вага5 кг (без корисного навантаження)
Швидкість0-5 км/год (тришвидкісний режим)

Раніше Defense Express повідомляв, що в "Десні" пройшли порівняльні випробування вітчизняних роботизованих систем, а також про те, що американські інноваційні розвідувальні мікро-роботи Throwbot 2 тепер доступні і в Україні.

Читайте також: Приречені на переозброєння: дрони та роботи поля бою (огляд виставки "Зброя та безпека-2021, частина 1)