xcounter
#

Приречені на переозброєння: дрони та роботи поля бою (огляд виставки "Зброя та безпека-2021, частина 1)

2999
Макет перспективного ударного БПЛА ACE ONE на виставці "Зброя та Безпека-2021"
Макет перспективного ударного БПЛА ACE ONE на виставці "Зброя та Безпека-2021"

Для України, що вже сьомий рік поспіль знаходиться під загрозою відкритого вторгнення переважаючих сил сусідньої Росії, проведення міжнародної оборонної виставки є подією, значення якої важко переоцінити. Тим більше, що через низку об’єктивних обставин термін проведення цього заходу двічі переносився. Та нарешті виставка відбулася, що само собою вже можна вважати успіхом

Іншим позитивом є, попри пандемію, кількість учасників виставки: 353, у т.ч. 39 іноземних компаній з 15 країн світу (Австрія, Білорусь, Бразилія, Ізраїль, Італія, Казахстан, Китай, Литва, Пакистан, Польща, Словаччина, США, Туреччина, Чехія і Франція).

Українську експозицію представляли: ДК "Укроборонпром" (36 підприємств), ГС "Ліга оборонних підприємств України" (23), Державне космічне агентство України (2) та понад 130 інших підприємств різних галузей.

Читайте також: Боротьба за держзамовлення на виготовлення снарядів для САУ "Богдана" набирає обертів (фото)

Відкриття виставки і її подальший перебіг пройшли, на відміну від попередніх років, набагато скромніше. А про увагу до такої події національного рівня, якщо порівнювати з сусідньою Польщею, де щорічні оборонні виставки MSPO у Кельцях проходять під патронатом особисто президента країни, нам поки залишається лише мріяти.

БМ "Оплот"
БМ "Оплот" на виставці "Зброя та безпека-2021"

До того ж, на жаль, через обмеження, пов’язані з пандемією, цього року було скасовано проведення традиційної науково-технічної конференції, що зазвичай передувала виставці. Це суттєво обмежило комунікацію між учасниками та гостями виставки, які були змушені користуватися іншими форматами, переважно на рівні двосторонніх переговорів.

На виставці вперше були представлені такі всесвітньо відомі компанії, як конгломерат Embraer (Бразилія) і компанія Lockheed Martin (США). Остання є першою у світовому рейтингу за обсягами продажів ОВТ і послуг. Також вперше була представлена локація Firefly Aerospace Inc (США).

Також вперше на виставці були представлені: експозиція Міністерства економічного розвитку, праці та технологій Республіки Польща; результати кооперації української компаній "Нібулон" (м. Миколаїв) і OCEA (Франція) у виробництві катерів для Морської охорони ДПС України; експозиція Ради національної безпеки і оборони України з демонстрацією можливостей Національного координаційного центру кібербезпеки; експозиція Національної асоціації підприємств оборонної промисловості України.

Бронетехніка Зброя на безпека
На виставці було представлено низку зразків бойової броньованої техніки

Захід проходив у Міжнародному виставковому центрі у форматі двох основних розділів: озброєння і техніка для армії та правоохоронних органів і зброя для цивільного населення. Озброєння і військова техніка демонструвалися у павільйонах виставки та на відкритих майданчиках назовні.

Дрони та роботи поля бою

Війна майбутнього буде дистанційною і досвід бойових дій у Нагірному Карабаху у вересні-листопаді 2020 року чергового разу показав зростання ролі безпілотної авіації. Певний досвід використання дронів маємо й у збройному протистоянні з РФ на Донбасі. Тому доволі логічно, що відсоток дронів і робототехніки у загальному переліку експонатів виставки щороку зростає.

RZ-500 ударний безпілотний вертоліт
Повновимірний макет першого в Україні ударного БПЛА "вертолітного" типу RZ-500

Цього року однією з таких новинок став повновимірний макет перспективного малопомітного швидкісного бойового дрона ACE ONE від Міжнародної компанії ACE. Над створенням дрона працюють 25 провідних вітчизняних вчених і фахівців кращих підприємств аерокосмічної галузі на чолі з експрезидентом ДП "Антонов" Олександром Лосем і ексголовою Державного космічного агентства України Володимиром Усовим. Дрон має притаманну подібним конструкціям форму безхвостового оперення (пласке крило). Планер створено фахівцями ТОВ "Гідробест". Силовий агрегат – двигун Івченко АІ-332Ф виробництва ДП "Івченко-Прогрес" та ПАТ "Мотор Січ" з тягою 2500 кгс.

За даними виробника, новий дрон матиме злітну масу 7,5 тонн, максимальну швидкість у 0,95 М, тактичну дальність – 1500 км і корисне навантаження (боєприпаси) – 0,9 тонни, яке розташовується виключно у спеціальному відсіку всередині фюзеляжу.

Макет ударно-розвідувального БПЛА "Сокіл-300"

До завдань, що покладатимуться на машину, віднесено стратегічну, оперативну і тактичну розвідку, штурмові операції у широкому діапазоні висот, придушення ППО противника, боротьбу з бойовими дронами противника, патрулювання і взаємодію з іншими БПЛА. Розробники анонсували наступні особливості дрона ACE ONE: висока швидкість і низька помітність машини, прийняття рішень на основі алгоритмів штучного інтелекту, наявність віддаленого та автономного контролю, ройові можливості, доступність і багатофункціональність.

Іншим популярним експонатом був повновимірний макет ударно-розвідувального БПЛА "Сокіл-300" з елементами озброєння і корисного навантаження, що демонструвало ДержККБ "Луч" (м. Київ). БПЛА "Сокіл-300" має наступні ТТХ: розмах крила – 14 м, довжина – 8,57 м, максимальна злітна маса – 1130 кг; корисне навантаження – 300 кг; система управління – IHS + GPS + карта місцевості.

Мисливець баражуючий боєприпас
Комплекс дистанційно-керованих літальних апаратів "Мисливець"

Машина отримає вітчизняну оптико-електронну станцію, малогабаритну РЛС і РЛС з синтезованою апертурою, інерційний блок та оптико-прицільний блок. Дрон матиме автоматичну систему зльоту і посадки.

Повна версія статті
доступна передплатникам

Щоб отримати доступ, необхідно зареєструватись на сайті та обрати варіант передплати.

РЕЄСТРАЦІЯ
Я вже зареєстрований передплатник. Увійти