xcounter
#

Новий пакет допомоги від США з Bradley та Stryker, а також снаряди зі збідненим ураном

4102
БМП Bradley (всі фото: US DoD)
БМП Bradley (всі фото: US DoD)

Новий пакет допомоги від США виділяється із запасів міноборони країни, тобто надійде до України у вкрай стислі терміни

У США готують новий пакет допомоги Україні, який буде оголошений найближчим часом. Традиційно напередодні цього у західних ЗМІ з'являються "інсайди" щодо його змісту, які у більшості випадків виправдовуються.

Зокрема "Голос Америки" з посиланням на власні джерела у міноборони США повідомив, що загальний розмір пакета буде становити 325 млн доларів. Він буде виділений за програмою президентського вилучення, PDA, коли зброя передається з наявних запасів американських збройних сил. Це дозволяє передати озброєння у вкрай стислі терміни.

Читайте також: Британці хочуть продати два "непотрібні" логістичні кораблі класу Wave: хто буде покупцями

У сам пакет увійдуть БМП Bradley та бронетранспортери Stryker, з огляду на втрати у цих машинах. З боку Defense Express зазначимо, що кожна втрата у військовій техніці не означає те, що вона безповоротна. Це залежить від можливості евакуювати підбиту техніку, доцільності та можливості її відновлення.

Stryker
БТР Stryker

Окрім того, пакет буде містити додаткові ракети AIM-120 для ЗРК NASAMS, а також ракети до системи HIMARS, які традиційно входять ледь не у кожний пакет допомоги з боку США.

Варто зазначити, що загальна вартість пакета близько 300 млн доларів є також доволі традиційною для програми PDA. А одночасно з цим й певним маркером того, що саме бойових машин навряд у ньому буде велика кількість.

Хоча сказати скільки саме їх буде доволі складно, бо загальна кількість у 109 БМП Bradley та 90 БТРів Stryker входили разом з іншим численним озброєнням у два рекордні січневі пакети допомоги від США сумарним розміром у 5,5 млрд доларів. Ці пакети також містили 18 САУ M109, 100 БТРів M113, 8 ЗРК Avenger, 458 HMMWV, 53 MRAP, понад 200 тисяч артилерійських снарядів різних калібрів, протитанкові, зенітні, протирадіолокаційні та високоточні ракети, боєприпаси для артилерійських гармат та стрілецького озброєння. Тобто виокремити з них вартість саме Bradley та Stryker просто неможливо.

БМП Bradley
БМП Bradley

Водночас цілком можливо, що вже у цей, або інші найближчі пакети допомоги увійдуть й танкові боєприпаси зі збідненим ураном. Як пише Wall Street Journal у Вашингтоні доволі довгий час розмірковували над тим, чи передавати ці бронебійні снаряди до України, які є стандартними для армії США.

Нагадаємо, що про передачу таких снарядів до України ще у березні офіційно повідомили у Великій Британії. Й, як вже було неодноразово, саме рішення Лондона відкрила для України можливості отримання нового озброєння.

Оновлено:

Міноборони США 13 червня офіційно оголосило про виділення чергового пакету допомоги озброєнням для України, який дійсно містить БМП Bradley та БТР Stryker, водночас у нього будь-які танкові боєприпаси у калібрі 120-мм не увійшли.

Читайте також: Річні міни рашистів: нова небезпека після підриву Каховської ГЕС, як виглядають