xcounter
#

Британці хочуть продати два "непотрібні" логістичні кораблі класу Wave: хто буде покупцями

3566
Танкер Wave Knight разом з французьким фрегатом класу фрегат класса Floréal, фото Ministry of Defence UK
Танкер Wave Knight разом з французьким фрегатом класу фрегат класса Floréal, фото Ministry of Defence UK

Усього Велика Британія має два кораблі класу Wave, і планує продати обидва

Велика Британія має два логістичні кораблі класу Wave і, як повідомляють британські торгівельні журнали, Королівський допоміжний флот (Royal Fleet Auxiliary – RFA) планує продати ці кораблі, як розповідають у виданні The Rio Times.

Йдеться про кораблі Wave Knight (A389) і RFA Wave Ruler (A390), які хочуть списати через хронічну нестачу кваліфікованих екіпажів, судна планують продати військово-морським силам двох країн – Бразилії та Чілі.

Читайте також: Міноборони Великої Британії оцінило дії ЗСУ у наступі за останні 48 годин
Wave Knight (A389)
Логістичний корабель Wave Knight (A389), фото U.S. Navy

Кораблі класу Wave – швидкісні танкери RFA, які призначені для постачання палива, води та їжі, боєприпасів тощо кораблям Королівського флоту по всьому світу.

Всього у рамках цього класу були побудовані два кораблі, зазначені – Knight і Ruler, контракт на будівництво суден було укладено у 1997 році, Knight було спущено на воду у 2000 році, Ruler – у 2001 році, обидва кораблі здали в експлуатацію у 2003 році. Один такий корабель може перевозити 13 тисяч тонн дизеля, 3 тисячі тонн авіаційного палива і 125 тонн мастил, має озброєння для самооборони.

Wave ruler
Wave Ruler (A390). Фото – Flakeysvilson

До речі, питання продажу британських логістичних суден Бразилії активізується вже не вперше – бразильські ВМС мають у своєму активі 32-річний танкер Gastao Motta, який непридатний до плавання у водах через те, що він є однокорпусним кораблем, тоді як міжнародне морське законодавство дозволяє використання двокорпусних суден.

Кораблі класу Wave британці пропонували надати Бразилії ще у 2010 році, а в 2018 бразильські ЗМІ повідомляли, що британське оборонне відомство запропонувало продати один чи одразу два цих танкери.

Читайте також: Велика Британія хоче виробляти зброю в Україні і планує "обігнати" чергу з Франції та Німеччини