xcounter
#
Нова польська гусенична плаваюча бойова машини піхоти Borsuk / Фото: PGZ
Нова польська гусенична плаваюча бойова машини піхоти Borsuk / Фото: PGZ

​Набагато раніше, ніж Україна: коли Польща отримає нову БМП Borsuk

8347

Ймовірніше за все перша партія нової польської гусеничної плаваючої бойової машини піхоти Borsuk буде поставлена збройним силам Республіки Польща у 2023 році. При цьому для компанії Huta Stalowa Wola S.A. (HSW) БМП Borsuk стане головним продуктом і вона зможе виготовляти по декілька десятків таких машин щороку

Про це у інтерв’ю для польського спеціалізованого ресурсу Polska-Zbrojna заявив генеральний директор компанії Huta Stalowa Wola S.A. Бартломей Зайонц.

"Ми реалізуємо програму нової плаваючої бойової машини піхоти відповідно до графіку. Ми припускали, що почнемо тестування прототипу в 2020 році з польових випробувань, і це сталося. Наступного року ми проведемо кваліфікаційні випробування, тоді як кінцевий термін завершення розробницьких робіт встановлений до 2022 року. Перші примірники БМП Borsuk можуть зійти з конвеєра у 2023 році, хоча 2024 рік видається більш реалістичним", - зазначив генеральний директор HSW.

Читайте також: ​Поки заміну не знайшли: армія США вчергове модернізує 40-річну БМП Bradley
БМП, бойова машина піхоти Borsuk, Defense Express, ЗС Польщі
Генеральний директор компанії Huta Stalowa Wola S.A. Бартломей Зайонц на тлі нової польської гусеничної плаваючої бойової машини піхоти Borsuk на стенді виставки оборонної промисловості MSPO в польському місті Кельце

В Польщі також розглядають проект Borsuk, як такий, що забезпечує розвиток науки та виробництва в сфері створення бойових броньованих машин та дає можливість зайняти промисловість виробництвом цієї машини на декілька десятків років уперед.

БМП, бойова машина піхоти Borsuk, Defense Express, ЗС Польщі
БМП "Borsuk" на Міжнародній виставці оборонної промисловості MSPO 2019 / Фото: J. Sabak

Зокрема, відповідаючи на запитання кореспондентів, Бартломей Зайонц так окреслив важливість проектудля польських науки, промисловості та армії:

"Програма під криптонімом Borsuk має на меті розробити нову плаваючу бойову машину піхоти, наступницю машин BWP-1 (польська ліцензійна версія радянської БМП-1, - прим. DE). Ця техніка дуже очікується військовими, хоча б тому, що в армії все ще є близько тисячі старих BWP-1, які слід замінити новою машиною. Borsuk надзвичайно важливий ще й тому, що він має великий виробничий потенціал, принаймні на 30 років. Це також цікавий виклик для наукової спільноти. Військові високо поставили планку, коли мова йде про технічні вимоги, такі як вміння плавати, зберігаючи належну мінну стійкість. Тому цей амбіційний проект сприяє розвитку вітчизняної технічної думки. Багато досліджень, які програма охоплює, проводяться у Польщі вперше. І що дуже важливо, це програма, що реалізується вітчизняною промисловістю, завдяки якій так звані "ноу-хау" залишаться в польських руках. Коротше кажучи, ми не лише будуємо сучасне обладнання для Війська Польського, але й набуваємо знань, які в майбутньому, як польська промисловість так і польська наука, зможемо використовувати для реалізації інших проектів".

БМП, бойова машина піхоти Borsuk, Defense Express, ЗС Польщі
Borsuk - це гусенична плаваюча бойова машина піхоти / Фото: PGZ

Для озброєння "БМП "Borsuk" планується використовувати нову дистанційно керовану башту ZSSW-30 з 30 мм автоматичною гарматою, яка розробляється компанією HSW спільно з групою компанії WB Group і є першою повністю польською конструкцією безпілотної башти.

Основне озброєння цієї башти складається з 30-мм автоматичної гармати Mk44 BUSHMASTER II, спареного 7,62-мм кулемета UKM-2000 та двох протитанкових ракетних комплексів SPIKE-LR, встановлених з правого боку башти.

БМП, бойова машина піхоти Borsuk, Defense Express, ЗС Польщі
Для озброєння "БМП "Borsuk" планується використовувати нову дистанційно керовану башту ZSSW-30 з 30 мм автоматичною гарматою / Фото: J. Sabak

Цей бойовий модуль має стати універсальним для озброєння, як нової гусеничної БМП, так і колісних бронетранспортерів Rosomak, які наразі становлять основу складу бойових броньованих машин Сухопутних військ ЗС Республіки Польща.

БМП "Borsuk" побудована на новому гусеничному броньованому шасі, розробленому польською оборонною промисловістю. Зазначене шасі має компанування, в якому двигун розміщується спереду, башта – посередині, а десантне відділення – в тильній частині машини. Корпус та башта забезпечують високий рівень балістичного захисту від ураження РПГ та імпровізованими вибуховими пристроями.

Вперше прототип БМП "Borsuk" було представлено в польському місті Кельце на Міжнародній виставці оборонної промисловості MSPO 2017.

Нагадаємо, що питання заміни БМП-1 та БМП-2 в українському війську досі залишається невирішеним. Ці машини, попри моральну та фізичну застарілість, продовжують залишатись одними з основних бойових машин для сухопутних підрозділів Збройних Сил України. Це активно підштовхує українських розробників на створення заміни цим ветеранам - деталі в матеріалі В Україні почалась "війна" БМП: основні проекти нових бойових машин для ЗСУ.

БМП, бойова машина піхоти Borsuk, Defense Express, ЗС Польщі, БМП-У, Укроборонпром
У 2018 році стало відомо, що "Харківське конструкторське бюро ім. Морозова" веде розробку бойової машини піхоти нового покоління - БМП-У

Раніше Defense Express писав, що на полігоні навчального центру сухопутних військ збройних сил Республіки Польща в Дравсько-Поморському провели польові та вогневі випробування нової гусеничної плаваючої бойової машини піхоти. Крім того, ми писали, що хоча програма Borsuk залишається пріоритетом для польського оборонного відомства, не виключається, що для польського війська буде модернізована деяка кількість БМП-1.

Нагадаємо, що у жовтні 2019 року міністерство національної оборони Польщі оприлюднило новий План технічної модернізації ЗС РП на 2020-2035 рр.

Наш оглядач зробив аналіз для читачів Defense Express Стратегії національної безпеки, яку в Польщі прийняли у травні цього року, та того на чому сусіди України зосереджуватимуться в найближчій перспективі - деталі в матеріалі Нова Стратегія нацбезпеки Польщі: головна загроза - неоімперська політика керівництва РФ.

Читайте також: Приклад для України: в Польщі провели перші випробування перспективної БМП "Borsuk"