xcounter
#
Якою буде нова машина РХБ розвідки для  українського війська

Якою буде нова машина РХБ розвідки для українського війська

4084

Ситуація з пандемією коронавірусу COVID-19 актуалізувала питання необхідності своєчасного виявлення біологічних, радіаційних та хімічних загроз. Для ЗСУ, які на озброєнні підрозділів РХБ захисту мають вкрай застарілі машини РХБ розвідки, проблема їх заміни є вже тривалий час актуальною, але зазвичай ця актуальність перебивається іншими потребами, в тому числі й тими, що пов’язані з необхідністю протистояти гібридній агресії РФ. Про проблеми створення сучасної машини РХБ розвідки кореспондент Defense Express поспілкувався з генеральним конструктором ПП «НВПП «Спаринг-Віст Центр» Юрієм СТОРОНСЬКИМ.

Юрій СТОРОНСЬКИЙ, генеральний конструктор «Спаринг-Віст Центр»

– Пане Юрію, ваша компанія на виставці «Зброя та безпека – 2019» представила концепцію створення машини РХБ розвідки. На якому етапі зараз знаходиться її реалізація?

– Тема створення машини РХБ розвідки для ЗСУ обговорюється вже, мабуть, близько 10 років. З року в рік розробку такої машини планують включити до ДОЗ, але брак коштів та інші проблеми не давали Міноборони відкрити ДКР. У 2017 році в Міністерстві оборони України навіть було затверджене рішення про створення машини РХБ розвідки, однак далі справа не пішла.

Читайте також: В умовах розповсюдження COVID-19 державі слід звернути увагу на стан системи РХБ захисту, - фахівець

Оскільки ця машина є вкрай необхідною для ЗСУ, ми в ініціативному порядку зайнялися створенням концепції, а згодом і відповідного обладнання для машини РХБ розвідки. Наразі ми повністю розробили комплект робочої конструкторської документації на машину РХБ розвідки.

Крім того, ми вже відмакетували основні вироби і навіть демонстрували прототипи двох систем, які будуть основою машини РХБ розвідки, зокрема систему радіаційної, хімічної та біологічної розвідки та систему визначення напрямку на гамма-випромінювання. Вони були представлені на виставці «Зброя та безпека – 2019».

Повна версія статті
доступна передплатникам

Щоб отримати доступ, необхідно зареєструватись на сайті та обрати варіант передплати.

РЕЄСТРАЦІЯ
Я вже зареєстрований передплатник. Увійти