xcounter
#

В умовах розповсюдження COVID-19 державі слід звернути увагу на стан системи РХБ захисту, - фахівець

269
В умовах розповсюдження COVID-19 державі слід звернути увагу на стан системи РХБ захисту, - фахівець

В умовах розповсюдження світом коронавірусної інфекції COVID-19 керівництву України слід приділити увагу розвитку військ РХБ захисту та відновити функціонування комплексної системи контролю та оцінки радіаційної, хімічної та біологічної обстановки, яка раніше ефективно функціонувала в ЗСУ, але поступово була знищена в ході реформування

На цьому, в коментарі Defense Express, наголосив колишній начальник військ РХБ захисту Збройних Сил України – начальник Центрального управління військ РХБ захисту Головного управління оперативного забезпечення Збройних Сил України (2007–2013 рр.) Віктор Коробка.

Наразі, за словами фахівця, з проведенням організаційно-штатних змін, що пов’язані з переходом на J-структуру, не лише порушена логіка організації РХБ захисту у військах, але й нівельована роль ЗС України в питанні організації та здійснення заходів цивільного захисту в Державі.

Читайте також: Від безпілотників до апаратів штучної вентиляції легенів

«Справа дійшла до того, що у видах Збройних сил України (за виключенням Повітряних сил) були скорочені посади начальників служби РХБ захисту, а повноваження начальника військ РХБ захисту ЗСУ обмежені лише питаннями екологічного захисту та підготовки військ», - зазначив Віктор Коробка.

Водночас, з фактичним нівелюванням повноважень посадових осіб РХБ захисту, на тлі зростання рівня загроз біологічного та техногенного характеру, за словами фахівця, в положеннях керівних документів ЗСУ все ще зберігаються питання визначення відповідальності командирів та начальників за організацію РХБ захисту. «Це може бути приводом для притягнення до відповідальності певних посадових осіб в майбутньому», - попереджає фахівець.

Підрозділи РХБ захисту
Підрозділи РХБ захисту можуть і повинні успішно залучатись до проведення заходів з дезінфекції в районах, що найбільше постраждали від розповсюдження COVID-19 / Фото: МО України

За словами Віктора Коробки, навіть в умовах мирного часу підрозділи РХБ захисту під час їх участі у ліквідації наслідків надзвичайної ситуації (НС) техногенного та природного характеру, згідно з керівними документами, повинні бути спроможними забезпечити проведення таких заходів як: РХБ розвідка, радіаційний і хімічний контроль, збирання та оброблення інформації про РХБ обстановку в зоні НС; участь у першочергових (невідкладних) аварійно-рятувальних і ліквідаційних, а також у режимно-обмежувальних, аварійно-відновлювальних роботах; виявлення, ізоляція й нейтралізація радіаційно та хімічно небезпечних об’єктів (речовин); відбирання та аналіз проб на предмет ідентифікації радіоактивних і хімічних речовин; спеціальне оброблення військ і постраждалого населення; дезактивація, дегазація, дезінфекція та пилепридушення на ділянках місцевості, дорогах і спорудах; участь у локалізації та гасінні пожеж.

«В умовах ведення бойових дій роль підрозділів РХБ захисту зростає на порядок і де інде стає визначальною для успіху конкретної операції чи військової компанії в цілому», - стверджує експерт.

На цьому тлі занепокоєння фахівця викликає і рівень оснащеності підрозділів РХБ захисту та особового складу ЗСУ. «Якщо радіаційну розвідку підрозділи РХБЗ наразі ще можуть забезпечити, то проведення хімічної та біологічної розвідки їм не під силу у зв’язку з тим, що відповідні реагенти вже тривалий час не закупались, а ті, що залишались на складах з радянських часів вже давно втратили свої властивості», - заявив Віктор Коробка. Він також наголосив на тому, що «подібна ситуація в ЗСУ і з засобами індивідуального захисту – попри те, що склади заповнені протигазами радянського виробництва, вони не є ефективними проти сучасних хімічних та біологічних засобів».

Курсанти-хіміки Військового інституту танкових військ Національного технічного університету «Харківський політехнічний інститут»
Курсанти-хіміки Військового інституту танкових військ Національного технічного університету «Харківський політехнічний інститут» під час навчальної практики / Фото: МО України

Фахівець закликав керівництво України та ЗС України звернути увагу на проблему та створити відповідну комісію при РНБО, яка б оцінила ситуацію з загрозами радіологічного, хімічного та біологічного забруднення в сучасних умовах та виробила б пропозиції щодо удосконалення системи цивільного захисту країни з урахуванням можливостей ЗС України, а також можливостей вітчизняної промисловості з нарощування виробництва засобів для оснащення військ РХБ захисту та інших структур, що беруть участь в організації цивільного захисту населення України.

За словами фахівця, наразі в Україні є ряд підприємств, що пропонують сучасні засоби РХБ розвідки та можуть опанувати виробництво інших засобів, що є критичними в умовах розповсюдження COVID-19, наприклад апаратів штучної вентиляції легенів. «В будь-якому разі Держава має виконати свою організаційну роль та забезпечити фінансування робіт. Особливої актуальності це набуває на тлі цілеспрямованих заходів, що відбуваються в РФ та нарощування російської військової присутності на кордонах України», - резюмував фахівець.

Читайте також: "Ми маємо посилити ЗС України настільки, наскільки це можливо" – верховний головнокомандувач НАТО