xcounter
#

MQ-9B SeaGuardian не може просто так літати над Арктикою й на його доробку знадобиться ще 5 років

MQ-9B SeaGuardian
MQ-9B SeaGuardian
8588

Проблема з MQ-9 в Арктиці полягає не в екстремальних температурах, а ховається взагалі у космосі

Як виявилось адаптація військової техніки до суворих арктичних умов може бути більш ніж складною, про що говорить перенесення строків отримання Канадою ударно-розвідувальних дронів MQ-9B у "морській" версії SeaGuardian (Persistent Maritime Domain Awareness).

Як повідомили у міністерстві оборони Канади, план із закупівлі цих дронів, які мають забезпечити патрулювання й у північних районах країни переноситься через складність дослідно-конструкторських робіт з адаптації дрона до умов Арктики. Якщо раніше постачання першого MQ-9B Reaper були заплановані на 2025 рік, то тепер очікуваний строк - 2028, пише Defense News.

Читайте також: 6-годинну атаку 75 Shahed-ів відбито: рекордна концентрація ворожого удару за весь час
MQ-9B SeaGuardian
MQ-9B SeaGuardian

При цьому проєкт адаптації пов'язаний не з температурними режимами, а з необхідністю використання у високих північних широтах супутникових та авіаційних антен та компонентів зв'язку, які до цього не були інтегровані до MQ-9B. Окрім того, дрони для Канади мають отримати іншу оптико-прицільну станцію WESCAM MX-20 канадського виробництва.

Таким чином, вочевидь, звичайні MQ-9 не можуть працювати у північних районах й в першу чергу це пов'язано саме зі зв'язком. Зазначимо, що одним з основних каналів управління цих дронів є саме супутниковий зв'язок. Але північніше 75-ої паралелі комунікація із супутниками зв'язку на геостаціонарній орбіті зустрічається з великим затуханням сигналу.

І для цієї задачі необхідно використовувати супутники на високоеліптичних орбітах. Зокрема спеціально для модернізації системи супутникового зв'язку США разом із Норвегією домовились про розміщення на двох арктичних супутниках Inmarsat своєї апаратури арктичного супутникового широкосмугового зв'язку Arctic Satellite Broadband Mission. Тобто насправді адаптація дрона під умови Арктики впирається взагалі у космос.

Inmarsat

Водночас поява Starlink, який також доступний в арктичних регіонах за рахунок кругових орбіт міріади супутників, взагалі знімає цю проблему, а у Пентагоні наприкінці 2022 року повідомили, що тестують комерційний супутниковий інтернет для зв'язку з віддаленими арктичними базами.

Зазначимо, що MQ-9B SeaGuardian для Канади є доволі важливою ставкою у патрулювання своїх північних територій, які стають ареною протистояння з РФ. При цьому у ці розвідувально-ударні дрони Оттава готова вкласти 3,6 млрд доларів (США), а твердий контракт на них планується підписати до кінця 2023 чи на початку 2024 року.

Також варто нагадати, що у Пентагоні дуже серйозно націлились масштабно оновити можливості NORAD для чого США та Канаді мають побудувати шість потужних РЛС, щоб бачити крилаті ракети РФ.

Читайте також: У Білорусі все ж не полишають спроб довести до серії Volat V2: російський БТР-82А "не зайшов"