xcounter
#

У Білорусі все ж не полишають спроб довести до серії Volat V2: російський БТР-82А "не зайшов"

Volat V2
Volat V2
9605

Попри те, що Білорусь почала отримувати БТР-82 від РФ, Мінськ продовжує роботи над власним Volat V2, який об'єктивно краще за все, що може запропонувати Кремль

Як повідомило міноборони Білорусі, тривають випробування нового бронетранспортера Volat V2, який тепер частіше у Білорусі називають русифікованим БТР V-2.

Хоча про значний прогрес у створенні власного бронетранспортера у Білорусі говорити важко. Й після того, як у червні 2021 року був продемонстрований перший зразок Volat V2, про нього майже нічого не чути. Хоча й зараз у прес-службі міноборони країни обмежились лише ремаркою, що зараз проходять вогневі випробування, але у відеосюжеті при цьому були використані лише архівні кадри.

Volat V2

Загалом задум створити Volat V2 з'явився ще на рівні початку 2010-х років, але до практичних кроків у Білорусі перейшли лише у 2020 році, показавши, що не хочуть російські БТР-82 чи новий і станом на зараз піддослідний "Бумеранг". А заява з Мінська означає, що цей вектор збережений навіть коли від РФ з вересня 2021 року почались обмежені постачання БТР-82А у кількості близько 30 одиниць.

Й цілком можливо, що якраз реальна експлуатація російського бронетранспортера й стала тригером певної активізації роботи над Volat V2. Як й те, що навряд Мінськ в оглядовій перспективі може розраховувати на постачання з РФ будь-якого озброєння.

БТР-82А Білорусь
Прибуття до Білорусі перших БТР-82А

Зрештою у порівнянні з БТР-82А білоруський варіант продовження модернізації радянських бронетранспортерів виглядає цікавішим. Як мінімум повною переробкою компонування з переднім розміщенням моторно-трансмісійного відділення та розміщенням десанту у кормі та новою незалежною гідропневматичною підвіскою.

Вкрай детальний огляд Volat V2 в окремому матеріалі, але зазначимо, що саме завдяки цьому білоруська машина при повній масі 22 тонни демонструє кращий захист ніж БТР-82А та має об'єктивно більше простору для модернізації та створення машин на свой базі.

Volat V2

Зрештою за цим параметром він обходить й російську спробу створити новий бюджетний "Бумеранг" інвертувавши БТР-82А й назвавши цей виріб "БТР-82А (усовершенствованный)" або БТР-22. Це виріб був вперше продемонстрований у серпні 2023 року. І через збереження оригінальної підвіски, яка передається у спадок ще з БТР-60, він має повну бойову вагу до 20 тонн.

БТР-82А (усовершенствованный) БТР-22

На фоні цього цілком стає зрозумілим доволі неочікуване повідомлення з Мінська про свій власний бронетранспортер, який об'єктивно є кращим за те, що зараз може виробляти та навіть пропонувати російський військово-промисловий комплекс.

Читайте також: Навіть БМП-1АМ "Басурманин" для ЗСУ зараз рідкісна вдача, бо у стрій стає лише 1 із 3 трофеїв