xcounter
#

Навіть БМП-1АМ "Басурманин" для ЗСУ зараз рідкісна вдача, бо у стрій стає лише 1 із 3 трофеїв

22339
Російська БМП-1АМ "Басурманин", ілюстративне фото з відкритих джерел
Російська БМП-1АМ "Басурманин", ілюстративне фото з відкритих джерел

Не завжди факт захоплення бронемашини означає "автоматом", що її одразу можна поставити у стрій

Прес-служба Оперативного командування "Північ" повідомила, що під час однієї із хвиль штурмів рашистів у боях на Сході України воїни 58-ої механізованої бригади імені гетьмана Івана Виговського захопили як трофей рідкісну ворожу бронемашину БМП-1АМ "Басурманин". Зазначається, що бійці цієї бригади вперше за весь час захоплюють модернізовані рашистські БМП-1. І що після проведення регламентних робіт рашистський "Басурманин" воюватиме і далі, але уже тепер на стороні Добра, тобто Сил оборони України.

Російська БМП-1АМ "Басурманин" - це справді рідкісний трофей для ЗСУ. Аналітики Oryx встигли нарахувати, що всього у руки наших воїнів потрапило лише 8 таких бронемашин, а загалом російські окупанти втратили (за консервативними оцінками) мінімум 41 таку БМП.

Читайте також: Ціна на ПТРК Spike добре пояснює чому він бестселер, хоч все одно поки недоступний для ЗСУ

А от далі варто наголосити і на такій деталі: кинута на полі бою ворожа бронемашина, яка не має видимих пошкоджень, є ремонтопридатною, і її за короткий строк можна поставити у стрій – це насправді зараз рідкісна вдача для ЗСУ. Бо далі варто пригадати наступну статистику – станом на серпень 2023 року було відомо про те, що ЗСУ мають зараз тільки 837 одиниць трофейної техніки, і це була дуже показова цифра.

Тут важливим є те, що ця цифра отримана з відповіді Командування Сил логістики ЗСУ на запит одного із ЗМІ, тобто це є офіційні дані, які розвінчали будь-які ілюзії щодо того, яка ж кількість трофейної рашистської техніки є в розпорядженні наших військ.

Трофейна БМП-1АМ "Басурманин", листопад 2023 року, зображення з відкритих джерел

Бо наприклад, до недавнього часу аналітики Oryx писали, що за весь час повномасштабної війни РФ проти України наші воїни могли захопити як трофеї не тільки 549 танків, але й майже 1000 ББМ різних типів та призначення, 125 інженерних машин різних типів, 96 буксируваних гармат, 107 САУ та 52 РСЗВ тощо.

В свою чергу, опираючись саме на ці цифри, наприклад автори Bloomberg раптом робили висновок, що ЗСУ завдяки трофейним танкам мають здобути кількісну перевагу відносно армії РФ, і при цьому називали цифри про начебто аж 1800 танків у нашому розпорядженні і лише 1400 танків у розпорядженні ворога. Але, із наведених вище цифр можемо побачити, що зазвичай у стрій вдається повернути лише 1 із захоплених одиниць техніки ворога.

Трофейна БМП-1АМ "Басурманин", листопад 2023 року, зображення з відкритих джерел

Читайте також: Чому російський РЕБ "Чистюля" з AliExpress це не так кумедно, як хотілось