xcounter
#

Ціна на ПТРК Spike добре пояснює чому він бестселер, хоч все одно поки недоступний для ЗСУ

13021
ПТРК Spike
ПТРК Spike

​Міноборони Іспанії замовляє переносні протитанкові комплекси Spike LR2, які будуть вироблятися за ліцензією, з оголошеною ціною та кількістю

ПТРК Spike від ізраїльської Rafael, який ліцензійно виробляється у Європі, справедливо вважається одним з бестселерів на ринку з понад 35 країнами операторами. Але причина у цьому не лише якісні характеристики та реальна доведена бойова ефективність, а й ціна на нього.

Про це говорить оголошені міноборони Іспанії плани законтрактувати 168 пускових з 1680 ракетами Spike LR2, тобто по 10 ракет на кожну пускову. Замовлення має бути виконано іспанським філіалом Rafael з консорціумом місцевих компаній, при цьому для його виконання має бути створено 1100 робочих місць, пише Infodefensa.

Читайте також: Тунель до Криму: у Кремлі розуміють, що міст не вистоїть, а ЗСУ вийдуть до Азовського моря

А загальна оголошена вартість складає 287,5 млн євро. Тобто вартість Spike LR2 із запасом у 10 ракет за цим контрактом складає 1,71 млн євро, при цьому у цей цінник закладено й розширення виробничих потужностей.

І цю вартість Spike LR2 можливо порівняти з вартістю Javelin. Зокрема за березневим контрактом для збройних сил США 600 ракет FGM-148F коштували 125,1 млн доларів, тобто по 208,5 тисяч доларів за одну ракету.

Вартість ж самої пускової зараз вкрай важко оцінити через галопуючі ціни на зброю, але не буде сюрпризом, якщо виявиться, що її ціна десь близько 400-600 тисяч доларів. Тобто лише 10 ракет до Javelin це вже понад 2 млн доларів, а з пусковою всі 2,5 млн доларів.

При цьому Spike LR2 має дальність до 5,5 км, яка, окрім збільшеної дальності, має оновлену систему наведення, який включає неохолоджувальний тепловізійний сенсор та оптичну камеру високої роздільної здатності, а головне - режим наведення NLOS, тобто поза межами прямої видимості цілі.

Водночас постачання цих ПТРК до України, попри те, що вони виробляється за ліцензією у Європі, було унеможливлено через рішення Ізраїлю обмежити навіть реекспорт свого озброєння. Хоча можливо війна з ХАМАС, який відверто підтримується РФ зокрема й озброєнням, змінить цю позицію.

Також мінобооони Іспанії замовило 522 зенітних ракет до ПЗРК Mistral 3, які разом з модернізацією пускових до версії Mistral 3 обійдуться у 327,4 млн євро. Як зазначає видання обидва контракти мають бути підписані до кінця 2023 року.

Читайте також: Норвегія та Німеччина хочуть нову надзвукову крилату ракету, на це закладають 11 років