xcounter
#

6-годинну атаку 75 Shahed-ів відбито: рекордна концентрація ворожого удару за весь час

3073
6-годинну атаку 75 Shahed-ів відбито: рекордна концентрація ворожого удару за весь час

Атака близько 75 літако-снарядів типу Shahed​-136 стала рекордною, як за кількістю запущених, так й за ефективністю роботи ППО з показником у 99% знищених цілей

РФ сьогодні уночі, 25 листопада, здійснила рекордну атаку з використанням літако-снарядів типу Shahed-136 по Україні з концентрацією головного удару по Києву.

Загалом, відповідно до повідомлення Командування Повітряних сил ЗСУ ворог запустив 75 Shahed-ів. З них 74* вдалось знищити. При цьому переважна більшість, за різними джерелами, 40-60, з них була збита поряд та у самій столиці.

Читайте також: У Білорусі все ж не полишають спроб довести до серії Volat V2: російський БТР-82А "не зайшов"

*Інформація щодо знищення оновлено відповідно до уточнення від Командування ПС ЗСУ.

У результаті атаки по Києву, відповідно до повідомлення Київської міської військової адміністрації, є пошкодження жилої 5-поверхівки, дитячого садочка та нежитлового приміщення, уламками також зачепило одну багатоповерхівку. Також було перебито магістральні повітряні лінії електропередачі у центральному регіоні, можливі тимчасові обмеження енергопостачання в Києві та Київській області. Відомо про п'ятьох постраждалих, у двох різані рани кінцівок, в інших - гострий стрес (з них 11 річна дитина та 65-річна жінка).

Таким чином наймасовіша одночасна атака РФ з використанням літако-снарядів типу Shahed-136 була відбита зі знищенням 99% цілей та мінімальним результатом для ворога.

Але у будь-якому випадку ця атака дійсно є найбільш масовим одночасним використанням ворогом Shahed-ів, бо до сьогодні максимальний їх "залп" не перевищував 54 одиниці під час атаки 28 квітня (збито 52), а 13 та 28 вересня ворог запустив по 44 літако-снаряди (збито 32 та 34). Тобто, якщо брати найбільш концентровані атаки ворога, дії українських сил ППО цієї ночі є найбільш результативними.

Також уваги заслуговує той факт, що запуск був зроблений з двох пускових районів Приморсько-Ахтарська у Краснодарському краї та Курської області. Запуск з останнього району означає доволі малий час для перехоплення Shahed-ів, бо дистанція, яку мають подолати літако-снаряди становить, по прямій, від 270 км, але звісно самі дрони летять значно складнішим маршрутом.

Таким чином атака ворога дійсно є аномальною за концентрацією сил та була розтягнута за часом, бо у столиці повітряна тривога була оголошена о 02:37 та тривала до 08:45, при цьому безпосередньо вже у Києві засоби ППО почали знищувати цілі приблизно з 4 до 8 ранку.

Але головним питанням залишається чи залишиться це невдалим експериментом ворога, чи є переглядом тактики застосування Shahed-ів, брак який для ворога взагалі не проглядається. Станом на 25 листопада РФ вже випустила 318 цих літако-снарядів, що є другим показником за місяць після 503 у вересні, додамо, що у жовтні ворог випустив 282.

Читайте також: Польща готується купити велику кількість P-18PL, які можуть працювати з Patriot