xcounter
#

Польща готується купити велику кількість P-18PL, які можуть працювати з Patriot

9542
РЛС P-18PL, ілюстративне фото з відкритих джерел
РЛС P-18PL, ілюстративне фото з відкритих джерел

Вартість майбутньої закупівлі невідома, характеристики цих радарів заслуговують на окрему увагу

Уряд Польщі готується укласти крупний контракт на закупівлю радіолокаційних станцій дальнього виявлення цілей P-18PL.Це стане одним із етапів розвитку цього проекту, який стартував ще у 2012 році. Особливість P-18PL полягає в тому, що вони адаптовані для роботи із ЗРК Patriot, та призначені для виявлення усього спектру повітряних загроз, в тому числі крилатих ракет, літаків із елементами технології "стелс" та навіть балістичних цілей на дальніх дистанцій.

Але наразі вартість закупівлі, та кількість РЛС до поставки лишаються невідомими. Про це йдеться в публікації порталу Army Recognition, котрий в свою чергу посилається на авторитетного інсайдера і дослідника Ярослава Вольські (Jarosław Wolski).

Читайте також: Навіть БМП-1АМ "Басурманин" для ЗСУ зараз рідкісна вдача, бо у стрій стає лише 1 із 3 трофеїв
РЛС P-18PL, ілюстративне фото з відкритих джерел

В цій публікації стверджується зокрема, що РЛС P-18PL інтегрована для роботи з інформаційними системами Link 16 та JREAP-C, оснащені системам розпізнавання «свій-чужий», і що такі станції мають дальність виявлення повітряних цілей аж до 900 кілометрів.

В інших джерелах, щоправда, можна знайти інший показник по дистанції виявлення повітряних цілей для P-18PL – до 450 кілометрів, але навіть така цифра виглядає по-своєму фантастично, бо дає можливість виявлення ворога на дуже великих дистанціях, що в рази переважають дальність стрільби того ж самого ЗРК Patriot.

РЛС P-18PL, ілюстративне фото з відкритих джерел

Роботи над P-18PL стартували понад 10 років назад, виконавцями були консорціум PIT-Radwar та Військовий технологічний університет (Wojskowej Akademii Technicznej), і ці РЛС створювались саме як інструмент видачі цілевказівки для ЗРК, що мають постачатись для Польщі в рамках проектів Narew та Wisla, зокрема тих же Patriot.

Раніше Defense Express розповідав про те, що Польща загалом хоче мати понад 700 ракетних систем, але що з боєприпасами до них. Також ми писали про те, що Польща формує аеростатний батальйон для посилення протиповітряної оборони.

РЛС P-18PL, ілюстративне фото з відкритих джерел
Читайте також: Чому російський РЕБ "Чистюля" з AliExpress це не так кумедно, як хотілось