xcounter
#

Польща формує аеростатний батальйон для посилення протиповітряної оборони

2470
Tethered Aerostat Radar Systems
Tethered Aerostat Radar Systems

Попри замовлення додаткових винищувачів, Patriot та літаків ДРЛВ у міноборони Польщі все ж таки вирішили використати й аеростати

Попри те, що аеростат у ролі засобу протиповітряної оборони, як здається, залишився ще у часах Другої світової війни, у Польщі все ж таки реалізують проєкт Barbara, який спирається саме на ці повітряні апарати.

Як повідомив призовний центр у польському Сандомирі, радіотехнічні війська планують сформувати аеростатичний батальйон на чотири аеростатні пости.

Читайте також: Австрія хоче створити ПРО й стрибнути з ПЗРК Mistral одразу на Arrow 3 чи хоча б Patriot

Суть проєкту звісно полягає не в тому, щоб перетворити аеростати на засоби загородження, а на носії радіолокаційних станцій. І саме вони мають стати доповненням до системи протиповітряної оборони країни доповнивши, якщо брати повітряний сегмент, можливості далекого радіолокаційного виявлення літаків Saab 340 AEW.

Нагадаємо, що два шведські літаки ДРЛВ Польща замовила у липні 2023 року за 58 млн доларів, при цьому перший має отримати ще у 2023 році. Такий строк постачання та ціна пов'язані з тим, що ці Saab 340 AEW вживані.

Saab 340 AEW
Saab 340 AEW

Загалом Варшава планувала використати аеростати у ролі елементу ППО, ще у 2017 році подивившись на досвід США. У травні цього року був направлений офіційний запит на закупівлю американських аеростатних систем. І хоча точний їх тип був невідомий, але цілком реально, що мова йшла про TARS (Tethered Aerostat Radar Systems).

Tethered Aerostat Radar Systems
Tethered Aerostat Radar Systems

Водночас повідомлення про рекрутинг розкрило кількість самих систем, бо мова йде про чотири пости, так й строки розгортання першого - у липні 2026 року. На додачу із місцем їх базування з точністю до населеного пункту. На додачу із місцем їх базування з точністю до населенного пункту - три на кордоні з Білоруссю та Калінінградською областю РФ, а ще один у на південному сході поблизу кордону з Україною.

Таким чином аеростати з РЛС виступають у ролі стаціонарних засобів виявлення низьковисотних цілей, такі як крилаті ракети або дрони, при цьому за рахунок підйому на висоту значно збільшується відстань до радіогоризонту.

При цьому вони є значно дешевшими в експлуатації ніж літаки ДРЛВ, хоча й більш залежні від метеоумов. Хоча у США декларують те, що аеростати TARS можуть працювати до швидкості вітру у 33 м/с, а загальна доступність системи з 11 аеростатів розгорнутих у Флориді, Нью-Мексико, Техасі, Аризоні, Луізіані та Пуерто-Рико складає 98%.

Читайте також: У ГУР оголосили, що вже успішно знищив "Бобер" на який збирали у проєкті Black Box