xcounter
#

Європа та США мають узгодити плани щодо майбутніх винищувачів FCAS, Tempest та NGAD: для чого це потрібно

1130
Воювати в небі союзники мають "розумно"
Воювати в небі союзники мають "розумно"

Наразі в НАТО працюють одразу над трьома програмами винищувачів наступного покоління – одна в США та дві в Європі

Вищий генерал НАТО в Європі стверджує, що члени Альянсу, які розробляють військові літаки шостого покоління, мають узгодити між собою плани щодо розвитку цих проєктів.

Таку думку висловив генерал ВПС США Тод Уолтерс, Верховний головнокомандувач Об’єднаних збройних сил НАТО в Європі, – він вважає, що розробникам винищувачів необхідно порівняти дані щодо ресурсів, які необхідні для реалізації відповідних планів.

Читайте також: Тільки чотири на весь світ: винищувачі, яким під силу надзвуковий крейсерський політ без форсажу

Бойова авіація
Протягом наступних десятиліть Європа та США має посилитися новими винищувачами шостого покоління

Він підкреслив, що "стратегічна прозорість та узгодженість" мають стати однією з основних цілей під час планування майбутніх проєктів у США та Європі, зокрема й футуристичної повітряної зброї.

На думку генерала, узгодження планів необхідно для того, щоб країни-розробники винищувачів змогли уникнути дублювання у своїх проєктах.

Таким чином, країни НАТО в майбутньому мали б можливість отримати три різних літаки з унікальними технологіями, які б доповнювали один одного на полі бою або ж могли виконувати різні задачі.

FCAS винищувач

Макет винищувача FCAS

Нагадаємо – наразі в Європі та США є три основних програми розробки винищувача шостого покоління: NGAD від США, Tempest від Великої Британії та FCAS, яку очолюють Франція, Німеччина та Іспанія. Всі ці програми передбачають розвиток низки окремих напрямків, спрямованих на запуск нових дронів, зброї, датчиків та архітектур командування та управління.

Tempest

Британський винищувач шостого покоління Tempest отримає всі необхідні системи, щоб перевершити своїх "молодших братів". Фото: BAE Systems

Разом з тим, доцільність розвитку паралельно двох програм майбутніх винищувачів в Європі наразі під питанням – оскільки є значні сумніви щодо того, що Європа зможе підтримати одразу два таких проєкти у довгостроковій перспективі.

NGAD винищувач
Концепція винищувача NGAD, що зрештою має замінити F-22 Raptor
Читайте також: Винищувач майбутнього: яка технологія стане основною для літаків шостого покоління