xcounter
#

Кращий за Су-57 та F-35: новий вигляд британського винищувача шостого покоління Tempest

Кращий за Су-57 та F-35: новий вигляд британського винищувача шостого покоління Tempest
12482

Британський винищувач шостого покоління Tempest має замінити Eurofighter Typhoon у 2035 році

Минулого тижня Управління можливостей Королівських ВПС Великої Британії та команда Tempest провели віртуальний брифінг, щоб розповісти оновлену інформацію про свій майбутній винищувач шостого покоління.

До команди Tempest входить низка підрядників, які зараз працюють над майбутнім літаком. Вони зробили низку заяв щодо того, на що здатен цей новий винищувач. Серед галузевих партнерів, що беруть участь у програмі, є такі компанії, як BAE Systems, Rolls-Royce, Leonardo і MBDA.

Читайте також: "Перші за межами США": Ізраїль отримав унікальний випробувальний винищувач F-35
винищувач Tempest
Опублікований в грудні 2020 рендер винищувача Tempest

Як і в США (там реалізують програму Next Generation Air Dominance), у Британії сподіваються "перескочити" через можливості, які пропонують винищувачі, що експлуатуються сьогодні – F-35, F-22, J-20 чи Су-57.

Хоча формальних вимог до винищувачів шостого покоління немає, є низка припущень щодо того, якими саме технологіями має бути "нашпигований" такий літак. Серед них – штучний інтелект для допомоги пілоту, можливість керувати дронами та всі досягнення п’ятого покоління, зокрема стелс-технології.

винищувач Tempest
Британський винищувач шостого покоління отримає всі необхідні системи, щоб перевершити своїх "молодших братів". Фото: BAE Systems

Розвиваючи успіх "літаючих суперкомп’ютерів", таких як F-35, керівники проєкту Tempest в галузі електроніки й авіоніки Leonardo розробили нову багатофункціональну радіолокаційну частотну систему.

Вона буде здатна обробляти у 10 000 разів більше даних, ніж наявні радіолокаційні системи. Як стверджують у Leonardo, це "еквівалент інтернет-трафіку великого міста кожну секунду".

Новий винищувач також отримає віртуальну кабіну, пілоти якої будуть використовувати інтерфейс з доповненою реальністю. Вони зможуть налаштовувати кожен аспект кабіни самостійно завдяки цифровим перемикачам. Інтерфейс шолома та дисплей дозволяють пілоту розташовувати необхідну інформацію там, де вони зможуть використовувати її частіше.

Двигуни винищувача Tempest будуть потужнішими та ефективнішими за попередні ітерації. Як стверджують в BAE Systems, відведення тепла від літака буде керованим, тому пілоти можуть надавати перевагу можливостям та потужності літака, а не малопомітності. Й навпаки.

Звичайно, що розробники не проігнорували "безпілотний" тренд і планують надати винищувачу шостого покоління можливість працювати з власною групою дронів, які значно розширять зону дії датчиків літака.

Читайте також: Франція не зупинятиме виробництво винищувачів Rafale, Індонезія хоче купити 48 таких літаків