xcounter
#

Тільки чотири на весь світ: винищувачі, яким під силу надзвуковий крейсерський політ без форсажу

Російський Су-57 у цей перелік не входить
Вони це можуть: винищувачі F-22 Raptor, Eurofighter Typhoon та Dassault Rafale - "суперкрузовики" поруч у небі
Вони це можуть: винищувачі F-22 Raptor, Eurofighter Typhoon та Dassault Rafale - "суперкрузовики" поруч у небі
42445

У світі є тільки чотири типи серійних винищувачів, що здатні здійснювати надзвуковий крейсерський політ (supercruise) без включення форсажній камери силової установки (форсаж збільшує витрату палива від 4 до 7 разів).

Публікацію на цю тему розмістило індійське видання defenceview.in..

Суперкруз - це тривалий політ на швидкості понад 1 Мах (тобто швидкість звуку). Перевага цього режиму без "форсажного екстріму", серед іншого, також пов'язана і з додатковими плюсами для бойового арсеналу, який несе сам літак. Бо чим більша швидкість польоту винищувача - тим більшою буде дальність польоту його ракет. Тому винищувачі, які розвивають високу швидкість, мають переваги при запуску власних ракет по цілям, що знаходяться на великій відстані.

Читайте також: Повітряні Сили ЗС України будуть закуповувати багатоцільові винищувачі (візія)

Втім, ще лише одна з переваг літака, що має такий режим польоту. У повітряному бою такий винищувач матиме більше енергії для маневрів, ніж менш технологічний нападник, а відтак - матиме більше шансів, аби перемогти ворога.То ж які саме серійні винищувачі входять до цієї переможної четвірки?

F-22 Raptor

F/A-22 - це перший американський винищувач з можливістю "надкрузу" або спроможністью літати з надзвуковою швидкістю. На льотних випробуваннях він мав швидкість 1,8 Маха без використання форсажу. На форсажі швидкість до 2,25 Маха.

Два двигуни Raptor Pratt & Whitney F119-PW-100 мають по 15875 кг (35000 фунтів) тяги кожен (у F-15 - по 25000-29000 фунтів тяги для кожного двигуна).

У поєднанні з "вилизаним" аеродинамічним дизайном двигуни дозволяють Raptor курсувати на надзвукових швидкостях з меншим споживанням палива, ніж будь-який інший літак. Це означає, що Raptor може літати швидше протягом довших періодів часу, досягаючи далеких цілей швидше, ніж інші реактивні літаки. Він може довше перебувати у районі, шукаючи ворожі цілі, або нести більший збройовий вантаж.

Вартість винищувача Dassault Rafale починається від 85-124 млн за одиницю для внутрішнього споживача, до 240 млн для іноземних країн

Rafale

Французький винищувач Rafale має все - стелс, суперкруз, чудові сенсори, палубний варіант, та й взагалі гарний. Два двигуни М88-4Е тягою на форсажі по 9500 кг дозволяють літаку розвивати високу швидкість, без форсажу "Рафаль" з чотирма ракетами і одним підвісним баком здатний вийти на суперкруз 1,44 Маха.

Eurofighter Typhoon
Eurofighter Typhoon

Eurofighter Typhoon

Спільний європейський винищувач Eurofighter Typhoon був відповіддю на тодішні американські і російські бойові літаки. Максимальна швидкість 2,2 Маха, суперкруз 1,2 Маха. Згідно з офіційним сайтом ВВС Німеччини та Австрії суперкруз "Тайфуна" становить від 1,2 до 1,5 Маха.

В оцінці шведських ВПС в 2008/2009 році згадувалося, що Eurofighter в конфігурації винищувача повітряного бою може виходити на суперкруз 1.4 Маха, хоча бойове навантаження не вказувалася. Але можна припустити, що втоплена підвіска чотирьох ракет AIM-120 з боків фюзеляжу і двох ASRAAM на крилах здатна забезпечити суперкруз.

Gripen NG
Gripen NG від Saab

Gripen NG

Гордість Швеції однодвигунний винищувач Gripen NG має більш потужний ТРДДФ F414G і також здатний виходити на суперкруз, має збільшений запас внутрішнього палива (на 40%) і дві додаткові точки для підвіски озброєння.

Су-57?

Показово, що публікація на індійському ресурсі викликала і все ще є приводом для жвавого обговорення на низці російських форумів. Де активно реагують на те, що таких суперкрузових винищувачів у світі більше, аніж чотири. І що російський Су-57 має бути у цій повітряній шерензі п'ятим.

"Индийский источник явно косит на один (прозападный) глаз. Как-то он подзабыл, что Су-57 доступен суперкруз даже со старым движком, а с новым и подавно. И даже Су-35С способен летать на суперкрузе, правда, не очень продолжительное время," - кажуть одні. Інші реагують: "У него (Су-57) есть сверхзвук на крейсерском режиме. У нас сверхзвука на Су-35 нет, но все остальное не хуже."

Тож зрозуміло, що спочатку варто дочекатись перших результатів бойової служби винищувача Су-57 у його серійному вигляді і вже потім заявляти про можливості Су-57 - бо насправді з новими двигунами до нього, які і мають забезпечити задекларований суперкруз, і досі існує багато невизначеностей.

Су-57
Перший стройовий літак Су-57 для російських ВКС є по суті другим серійним екземпляром: перший розбився в грудні 2019 року
Читайте також: Dassault Rafale vs F/A-18 Super Hornet: який фактор може стати основним у виборі винищувача для Повітряних сил України