xcounter
#

Яку зброю Китай може постачати до РФ і як він це вже робив у 80-х

Яку зброю Китай може постачати до РФ і як він це вже робив у 80-х
25142

У Китаю вже є досвід прямо в очі говорити, що він підтримує нейтралітет та у цей самий час продавати бронетехніку та винищувачі

Продаж Китаєм летального озброєння до РФ - це без перебільшення найзагрозливіший фактор посилення рашистів. І в цій ситуації необхідно усвідомлювати, що коли мова йшла про те, що Кремль закуповує озброєння у КНДР чи Ірану, то його вибір об'єктивно був не дуже широкий - снаряди, дрони та ракети.

Але китайська оборонна промисловість - це про "гарячі" виробничі лінії усіх видів озброєння, частина з яких прямо сумісна з радянськими та російськими системами. А також про дійсно величезні запаси озброєння на 2-млн армію. Тому на питання, яку саме зброю Китай може постачати до РФ відповідь доволі проста - всю.

Читайте також: Що це за дивний бронеавтомобіль, яким у РФ супроводжують ядерну зброю

Також доволі зрозумілі й російські потреби в озброєнні, які об'єктивно не змінились за останній час: артилерія, як боєприпаси, так і снаряди, далекобійні ракети, в першу чергу балістичні. Але до цього можливо додати цілком вірогідне бажання закрити лакуну у бронетехніці та автотранспорті, а також дрони, зокрема і в ударній версії. Не виключено, що РФ спробує за рахунок китайських рішень посилити ППО.

HQ-9 ЗРК
Пускові ЗРК HQ-9

Водночас практика постачань озброєння до РФ з Ірану та КНДР прямо показує, що Москва, Тегеран та Пхеньян, не робили це відкрито і навіть попри численні докази продовжують заперечувати очевидне. І тому навряд між угоди з Пекіном необхідно очікувати щось інше.

І через це можливо зробити припущення, що Китай повторить те, що вже виконував у 80-х роках. Бо Пекін має широкий досвід із продажу озброєння не напряму та відкритої брехні всьому світу із запереченням очевидних речей.

Зокрема під час ірано-іракської війни Пекін постійно говорив про те, що стійко підтримує нейтралітет, не підтримує жодним чином будь-яку сторону та виступає за скоріше завершення цієї війни мирними переговорами та справедливим миром. На практиці він скористався тим, що КНДР вже відкрито постачала озброєння до Ірану.

Тому до Ірану потекли танки китайського виробництва, а також протикорабельні ракети HY-2 Silkworm, а апогеєм можливо вважати постачання до Ірану понад сотні китайських винищувачів Shenyang J-6 (копії радянського МиГ-19).

Shenyang J-6
Shenyang J-6

Загалом станом на 1985 рік, тобто на п'яти рік війни, у США оцінили експорт китайського озброєння у 2,5 млрд тодішніх доларів. А попри заклики та вимоги пояснити ці постачання, у Китаї офіційно повідомляли, що не продають озброєння до Ірану, а якщо КНДР передає щось китайського виробництва - то це до Пхеньяна.

Зрештою важливим фактором постачання китайського озброєння може бути те, щоб це було максимально довго непомітно. І треба враховувати те, що, по-перше, Китай має цілий ряд озброєння, яке є копіями радянського. Наприклад, гаубиць - 122-мм PL-96 та Д-30, 152-мм PL-66 та Д-20, САУ PLZ-89 та 2С1 "Гвоздика". І без захоплення таких зразків навряд вийде встановити їхню приналежність.

PL-96 та Д-30,  PL-66 та Д-20, PLZ-89 та 2С1 Гвоздика
PL-96 та Д-30, PL-66 та Д-20, PLZ-89 та 2С1 "Гвоздика"

Також для китайських виробничих ліній не є проблемою постачання продукції, наприклад, боєприпасів, із маркуванням за бажанням замовника. І мова йде про дуже широку номенклатуру під радянські калібри, включно із новими зразками високоточних боєприпасів під них.

Тобто загалом "китайський фактор" - це дійсно величезна загроза. І лише від відповідної реакції та протидії західних країн залежить чи буде він реалізований.

Читайте також: ЗСУ отримають дійсно новітню версію шведських БМП CV9035 MkIIIC