xcounter
#

Як різні країни намагались модернізувати свої МіГ-29, і що у них вийшло

21136
Наш МіГ-29УБ йде на зліт, ілюстративне фото довоєнних часів
Наш МіГ-29УБ йде на зліт, ілюстративне фото довоєнних часів

Або чому безкінечна модернізація МіГ-29 – це "варіант для бідних", який не виправдовує себе в стратегічній перспективі

Конструктори та фахівці Повітряних Сил України вчинили справжній фурор, коли змогли буквально "в польових умовах" адаптувати літаки радянського виробництва, зокрема МіГ-29, для запуску протирадіолокаційних ракет AGM-88 HARM. Як можемо судити за відкритими джерелами, у найближчій перспективі для ПС ЗСУ – перехід на МіГ-29AS, отримані від Словаччині. Про особливості цієї модифікації винищувача МіГ-29 Defense Express розповідало в окремій публікації.

Очевидно натхнені такими прикладами, автори АрміяInform зробили невеликий огляд по варіантам модернізації літаків МіГ-29, які проводили різні країни-експлуатанти цього літака. Огляд доволі ємний, який приводить до неочікуваних висновків.

Читайте також: Найкраща пара винищувачів для України зараз: F-15 та F-16 в оренду на час війни - чому це єдиний оптимальний варіант (відео)
Винищувачі МіГ-29 словацьких ВПС, ілюстративне фото з відкритих джерел

Автори АрміяInform почали з прикладу Німеччини, котра до 2004 року використовувала свої 24 літаки МіГ-29, отримані як "спадок" від НДР. Для модернізації цих літаків у 1993 німці та росіяни створили спільне підприємство MiG Aircraft Product Support GmbH (MAPS), учасниками якого був концерн "МиГ" та німецька Daimler-Benz Aerospace AG.

В рамках модернізації німецькі МіГ-29 отримали доопрацьовану систему ідентифікації, удосконалену силову установку та приймачі супутникової навігації. Ну і також – модернізовану паливну систему, яка дозволила підвіску додаткових паливних баків на 1150 літрів. Але ж тут мова саме про ті МіГ-29, які Німеччина на початку 2000-х років передала Польщі, котра в свою чергу провела новий цикл модернізації цих винищувачів на початку 2010-х років.

Німецькі МіГ-29, архівне фото з відкритих джерел

Цікавий варіант модернізації МіГ-29 можемо побачити на прикладі Малайзії, котра в 1995 році отримала від РФ 18 модифікованих винищувачів МиГ-29СД, або ж MiG-29N. Головні особливості цієї модифікації – система дозаправки у повітрі та ракети середньої дальності РВВ-АЕ, вони ж Р-77 із активною радіолокаційною ГСН, що має принцип стрільби "вистрілив – забув" (навряд чи був хтось проти, аби МіГ-29 Повітряних Сил ЗСУ також би мали подібні "бонуси").

Але схоже, "щось трапилось" у відносинах Москви та Куала-Лумпур. Бо спочатку в 2015 році малайзійські ВПС відхилили пропозицію РФ провести модернізацію MiG-29N до рівня індійських МиГ-29UPG. А з 2021 року Малайзія повільно, але вірно шукає заміну російським МиГ-29, але поки не визначилась з моделлю західного винищувача.

Малайзійські MiG-29N, ілюстративне фото з відкритих джерел

Історія відносин між РФ та Індією у створенні модернізованого винищувача MiG-29UPG виглядає взагалі якось сумно, як для Москви. З однієї сторони, росіяни запропонували доволі широкий набір модернізації – установка нових двигунів РД-33 серії 3М системи дозаправки у повітрі та додаткового конформного надфюзеляжного паливного бака. Також – інсталяція "скляної кабіни", французької інерціальної навігаційної системивід Thales, ізраїльської нашоломної системи цілевказування від Elbit, нової російської бортової РЛС "Жук-М2Э" та оптико-локаційної станції ОЛС-УЭМ. Номенклатура озброєння була розширена ракетами класу "повітря-поверхня" типів Х-29Т/Л, Х-31А/П і Х-35.

Але "чомусь" замість модернізації всіх 63 індійських МиГ-29 модернізація до рівня MiG-29UPG пройшли лише 12 винищувачів. Але й навіть після вдосконалення ці МиГ-29 аж занадто часто ставали "важчі повітря", тому відрізнялись надмірною аварійністю.

Дозаправка у повітрі індійського MiG-29UPG, ілюстративне фото з відкритих джерел

По-своєму цікавий варіант модернізації має ворожа Білорусь – МиГ-29БМ. У відкритих джерелах стверджується, що ці літаки отримали допрацьоване бортове обладнання, яке дозволяє застосовувати ракети "повітря-повітря" Р-77, ракети "поверхня-поверхня" типів Х-29 та Х-31, керовані авіабомби КАБ-500. Також білоруські МиГ-29БМ мають систему дозаправки у повітрі.

Але тут виникає питання – яке число білоруських МиГ-29 насправді пройшли модернізацію до рівня БМ. Ну і також – а де Лукашенко зібрався брати "повітряні танкери" для дозаправки своїх модернізованих винищувачів.

Білоруський МиГ-29, ілюстративне фото з відкритих джерел

Перераховані вище варіанти модернізації МіГ-29 наводять на наступний висновок. З однієї сторони, творці МіГ-29 заклали у цей літак достатньо значний потенціал для різного роду вдосконалень. З іншої сторони, це більше схоже на "модернізацію для бідних", що не виправдовує себе у стратегічній перспективі.

Тому, схоже, країни-експлуатанти МіГ-29 в різних частинах світу у найближчій перспективі такі шукатимуть заміну цьому літаку. Ну і також – будемо сподіватись, що питання із передачею західних винищувачів для Повітряних Сил ЗСУ буде вирішено позитивно,і в максимально можливий строк.

Американські F-16 у Миргороді під час спільних навчань у 2011 році, фото ілюстративне
Читайте також: Досвід однієї з країн Європи стане зразковим для ПС ЗСУ: у кого будемо вчитися переходити на F-16