xcounter
#

Малайзія шукає нові легкі бойові літаки: серед кандидатів – Tejas Mk 1 та M-346

1190
Індійський HAL Tejas
Індійський HAL Tejas

Нещодавно Малайзія отримала нагадування про те, що у сьогоднішньому геополітичному середовищі бойові літаки все ж таки необхідні

Малайзія розпочала тендер на постачання 18 реактивних літаків у рамках виконання вимог програми Lead In Trainer-Light Combat Aircraft або FLIR-LCA. Зазначається, що країна очікує отримати пропозиції від компаній до 22 вересня 2021 року.

Серед потенційних претендентів – FA-50 від корейської Korea Aerospace Industries, китайсько-пакистанський JF-17 від Pakistan Aeronautical Complex та Chengdu Aircraft Corporation, італійський M-346 від Leonardo, а також індійський Tejas Mk 1 та російський Як-130.

Читайте також: ВПС Китаю збільшили флот своїх "стелс-винищувачів" J-20

M-346
M-346

Водночас компанія BAE Systems, яка поставила малазійському флоту навчально-тренувальні літаки Hawk 108 і штурмовики Hawk 208, також заявила, що її літакам можна розширити можливості за допомогою різних модернізацій.

Загалом Малайзія – з її обмеженим бюджетом – має свою історію "відтермінування" оборонних закупівель. Так, протягом багатьох років вона намагалася замінити вже списані винищувачі МиГ-29 на 18 нових бойових літаків, однак цей процес ні до чого не призвів.

JF-17
JF-17

Водночас, як зазначають у виданні FlightGlobal, нещодавно Малайзія отримала нагадування про те, що у сьогоднішньому геополітичному середовищі бойові літаки все ж таки необхідні.

Так, 1 червня стратегічні транспортники ВПС НВАК Y-20 та Ил-76 здійснили безпрецедентний виліт у глибину району Південно-Китайського моря. Вони наблизилися до території Малайзії на відстані менш як 111 км, де їх перехопили винищувачі Королівських ВПС Малайзії.

Hawk 108 і штурмовики Hawk 208
Hawk 108 і Hawk 208 Королівських ВПС Малайзії

Серед причин таких польотів називається не тільки питання нафтових ресурсів у виключно економічній зоні Куала-Лумпура, але й, можливо, спроби Китаю дослідити протиповітряні можливості Малайзії.

Читайте також: "Феррарі в небі": у швейцарській "битві винищувачів" раптово з’явився новий лідер замість Dassault Rafale – ЗМІ