xcounter
#

Повітряні Сили ще не знають тип західного винищувача, на який "пересідатимуть" наші пілоти

26775
Американські F-16 у Миргороді під час спільних навчань у 2011 році, фото ілюстративне
Американські F-16 у Миргороді під час спільних навчань у 2011 році, фото ілюстративне

Але наші авіатори уже поступово готуються до переходу на літаки та ЗРК західного виробництва

Повітряні Сили ЗСУ ще не знають остаточно, який саме тип західного винищувача отримає наша бойова авіація - F-15, F-16 чи F-18.

Але українські пілоти уже в найближчий час можуть почати підготовку до виїзду на навчання, зважаючи на рішення США виділити 100 мільйонів на підготовку наших авіаторів у 2023 році. Про це в коментарі АрміяInform заявив спікер Командування Повітряних Сил ЗСУ полковник Юрій Ігнат.

Читайте також: Британська преса почала переконувати, що разом із винищувачами Україні потрібні літаки AWACS
Американські F-15 під час спільних навчань в Старокостянтинові у 2018 році, ілюстративне фото з відкритих джерел

Ігнат окремо наголосив, що зараз насамперед Повітряним Силам ЗСУ в першу чергу потрібні саме багатофункціональні винищувачі. Такі літаки мають сучасні радари та "ракети з відповідною дальністю", ну і також – сучасні засоби радіоелектронної боротьби. За допомогою такого озброєння та оснащення можна вражати як повітряні, так і наземні цілі, а також і крилаті ракети рашистів.

Цікаво, що при цьому речник Командування ПС ЗСУ наголосив, "що в подальшій перспективі розглядатиметься також питання підсилення штурмової авіації". Тобто – Повітряні Сили насправді не відмовляються від перспективи можливого отримання штурмовиків А-10, просто не бачать таку тему першочерговою.

Плід народної творчості із соцмереж на тему, який би камуфляж носив би А-10 у випадку передачі ЗСУ, зображення ілюстративне

Також цікаво, що в іншому своєму коментарі для АрміяInform речник Командування Повітряних Сил Ігнат розкрив ще деякі додаткові деталі.

Зокрема, що навчальний процес в Харківському національному університеті Повітряних Сил "переверстаний" не лише під реалії тотальної війни, за яких небезпечно проводити навчання майбутніх авіаторів на одній локації. Але й також – "переверстаний" під "потенційну можливість" переходу ЗСУ "на нові типи озброєння, авіаційної техніки, зенітних ракетних систем тощо".

Плід народної творчості із соцмереж на тему, який би камуфляж носив би JAS 39 Gripen у випадку передачі ЗСУ, архівне зображення з відкритих джерел

Ну і ще один "штрих", в тему поточних поставок техніки та озброєння для Повітряних Сил – полковник Юрій Ігнат говорить, що Україна отримує від партнерів запчастини не тільки до літаків типу МіГ-29, але й до ЗРК С-300.

Читайте також: Повітряні Сили натякають, що для пусків ракет HARM використовують не лише МіГ-29