xcounter
#

Як ідея збивати дрони та ракети 155-мм гіперснарядами, навіть якщо звучить як екзотика

12426
Експериментальні стрільби снарядами HVP для ВПС США у вересні 2020 року, архівне зображення з відкритих джерел
Експериментальні стрільби снарядами HVP для ВПС США у вересні 2020 року, архівне зображення з відкритих джерел

Хто уже з таким експериментував, наскільки це дорого та ефективно

Хронічна нестача систем протиповітряної оборони у світі стимулює різні країни до різного ступеня екзотичності розробок в сегменті ППО. Наприклад, нещодавно Японія оприлюднила проект 155-мм зенітної артсистеми для знищення дронів на малих дистанціях.

Передбачається, що ця артсистема зможе збивати повітряні цілі на дистанції 5-15 кілометрів, платформою для неї виступатиме бойова машина піхоти Type 89, котра в свою чергу є заодно основою для японської САУ Type 99.

Читайте також: Eurofighter стане демонстратором технологій для винищувача шостого покоління FCAS
Рендер перспективної 155-мм зенітної артсистеми від Міноборони Японії

Японське оборонне відомство зазначає, що таким чином воно творчо переосмислило досвід війни РФ проти України, який диктує зокрема необхідність масового, ефективного та мобільного інструменту для знищення безпілотників ворога.

Хоча справедливості заради, Сили самооборони Японії мають доволі масовий парк локальних аналогів зенітних танків Gepard під позначенням Type 87 (111 установок, відповідно до The Military Balance 2023), задіяних для оборони острова Хоккайдо, по суті – для оборони від можливої агресії РФ.

Японський аналог Gepard під позначенням Type 87, ілюстративне фото з відкритих джерел

На перший погляд, проект 155-мм антидронової зенітки від Міноборони Японії може виглядати скоріше як локальна екзотика, практична реалізація якої може бути під питанням. Але далі варто згадати, що ще чотири роки назад американські військові уже експериментували із 155-мм артилерією як перспективним засобом протиповітряної оборони, здатним збивати навіть крилаті ракети.

В рамках одного із експериментів ВПС США у вересні 2020 року провели дослідні стрільби 155-мм гіперзвуковим снарядом під позначенням HVP (Hypervelocity Projectile), яки створила корпорація ВАЕ Systems, і котрий був відстріляний із САУ М109А6 Paladin. Стрільба велась по мішені-імітатору крилатої ракети BQM-167 Skeeter, котрий було знищено успішно.

Зазначалось, що швидкість польоту снаряда HVP складала 5 Мах, максимальна дальність польоту – до 80 кілометрів, вартість одного такого гіперснаряда – 86 тисяч доларів за цінами 2020 року. Вибухове спорядження HVP не передбачалось, знищення цілі мало відбуватись шляхом кінетичного влучання.

Сам гіперснаряд HVP до стадії серійного виробу не дійшов, згадана вище розробка від Міноборони Японії по 155-мм антидроновій зенітці поки лише на концептуальній стадії. Однак не варто виключати, що з часом 155-мм зенітна артилерія проти дронів та крилатих ракет може стати цілком ходовим рішенням в умовах сучасних бойових дій.

Читайте також: Південна Корея готова не тільки поставити Румунії K2, але й зробити дороги під танки