xcounter
#

Ізраїльська система "Залізний купол" ледь не збила свій же винищувач F-15 під час нещодавньої операції "Страж стін"

4308
Винищувач F-15I
Винищувач F-15I

Попри численні успіхи у перехопленні ворожих ракет, система ПРО "Залізний купол" має і декілька "поразок" в своєму активі

Ракета, випущена ізраїльською тактичною системою ПРО "Залізний купол", ледь не влучила в ізраїльський винищувач під час нещодавнього конфлікту Ізраїлю з терористами. Про це повідомляють ізраїльські ЗМІ.

Подія відбулася у травні цього року, під час операції "Страж стін", яку Ізраїль проводив проти терористів у Секторі Газа.

Cистема ПРО
Cистема ПРО "Залізний купол"

Наразі ізраїльські ЗМІ подають два варіанти цієї події. Згідно із першою версією, ракета-перехоплювач "Тамір", яка була випущена по іншій ракеті, запущеній з Гази, випадково потрапила в літак F-15.

У другій версії йдеться про те, що F-15 був обстріляний навмисно, тому що він був помилково ідентифікований як ракета, що прямує до Ізраїля.

F-15 Ізраїль винищувач
Наразі невідомо, який саме винищувач – Baz чи Raam – могла випадково збити протиракета

І в першому, і в другому випадку йдеться про те, що ракета була вчасно ліквідована оператором, а винищувач, який отримав незначні ушкодження від уламків, зміг приземлитися.

Як повідомляють ЗМІ, ВПС Ізраїлю підтвердили, що цей інцидент відбувся під час важких ракетних обстрілів Ізраїлю з Сектора Гази – наразі ця ситуація розслідується військовими, щоб уникнути повторення таких інцидентів у майбутньому.

Це не вперше, коли система "Залізний купол" намагається знищити власну ж ціль – раніше вона випадково збила свій же безпілотник Skylark під час нещодавнього конфлікту з палестинськими бойовиками в Секторі Газа.

Читайте також: Залізний купол в дії - в Ізраїлі святкують 10 років з часу першого бойового перехоплення Iron Dome