xcounter
#

Хто міг би дати мінометні САУ для ЗСУ, і які можливі темпи виробництва

18592
Польські мінометні САУ Rak, ілюстративне фото з відкритих джерел
Польські мінометні САУ Rak, ілюстративне фото з відкритих джерел

Проблема з "польовим" озброєнням нагальна, але не має швидкого рішення

Зараз в різного роду ресурсах можна зустріти "сигнали", що нашим військам на фронті в першу чергу не вистачає саме мінометів, а бажано мінометних САУ, аби ефективно відбивати "живі хвилі" рашистів. При цьому також можна побачити твердження, що проблему насправді можна вирішити швидко, бо тут мова про всього лише "трубу" для відстрілу боєприпасів, та платформу для розміщення цієї самої "труби". А у нас же мовляв, "історично" потужний металургійний комплекс.

Незалежно від реального рівня критичності, ця ситуація насправді схоже не має швидкого вирішення.

Читайте також: Штампують по 35 в місяць: розкрито секрет, як РФ примудряється "нищити" десятки HIMARS та M270
Самохідні міномети "Нона-С" Збройних Сил України, ілюстративне фото довоєнних часів

Почнімо з того, що за минулий 2022 рік український ГМК насправді втратив мінімум 50% своїх потужностей, а виробництво упало мінімум на 70%. І це при тому, що в тому ж тимчасово окупованому Маріуполі було зруйновано в тому числі й значну потужностей по виробництву спецсталей, що так чи інакше вже впливає на перспективи роботи нашого ОПК.

Врешті, мало виготовити металеву заготовку, потрібен відповідний технологічний "заділ" для перетворення заготовки на повноцінну зброю, із шасі, власне стволом артустановки та апаратурою управління стрільбою. А в реальності виробити той чи інший зразок зброї – на порядки складніше, аніж просто про це написати.

Башта 120-мм вогневого модуля самохідного міномету Rak на виставці у Києві, фото ілюстративне

Як ілюстрацію можемо взяти приклад із польським самохідним мінометом Rak, який виготовляється на потужностях державної корпорації PGZ. Цей взірець нам підходить, бо тут мова про зразок, орієнтований саме на масове та відносно швидке виробництво.

Окрім версії з колісним шасі, польські конструктори розробили також версію Rak на модифікованому шасі від САУ "Гвоздика". Ну і врешті, польський Rak в теорії може використовувати зокрема деякі керовані боєприпаси розробки нашого КБ "Луч".

А практика тут така, що за 2016-2021 роки польська оборонна промисловість змогла буквально "витиснути із себе" лише 80 самохідних мінометів Rak, або по 16 машин чи по два ротні комплекти на рік. Даних по виробництву в 2022 році у відкритому доступі поки що нема: схоже, усі наявні потужності польської PGZ "переключились" на виробництво іншої необхідної для ЗСУ артсистеми – САУ Krab калібру 155 мм.

Самохідна артилерійська установка M120G Rak на гусеничному шасі LPG, проекція збоку

Рік повномасштабної війни проти РФ повний прикладами того, як об’єктивну нестачу того чи іншого виду озброєнь ЗСУ вимушено "перекривали" за рахунок вдосконалення оперативного мистецтва. Можливо, саме в такій площині буде знайдений вихід і з ситуації з потребою у більшій кількості мінометів на фронті.

Бо у відкритих джерелах ми уже можемо прочитати також "сигнали", що успішність тактики "живих хвиль" рашистів залежить не стільки від щільності мінометних стволів з нашої сторони на 1 км фронту, як більше від налагодженості зв’язку та взаємодії між сусідніми підрозділами.

Польські мінометні САУ Rak, ілюстративне фото з відкритих джерел
Читайте також: Снаряди 122-мм для ЗСУ робититиме ще один завод, його розташування дуже здивує