xcounter
#

Поляки переставили Rak на гусениці, стрільба мінами від ДККБ "Луч" стане ергономічнішою

6922
Таке шасі дало більш плавний хід та кращі умови роботи для екіпажу
Таке шасі дало більш плавний хід та кращі умови роботи для екіпажу

Головна цінність цього самохідного міномета – бойовий модуль, який дозволяє використовувати боєприпаси із лазерною підсвіткою. Такого роду артилерійські системи могли б покращити потенціал Збройних Сил України на полі бою

Польський державний оборонний концерн PGZ планує презентувати удосконалену версію самохідного міномета M120G Rak, що отримала гусеничне шасі.

Презентація відбудеться під час XXIX Міжнародної виставки оборонної промисловості (MSPO) в Кельце, що триватиме із 7 по 10 вересня 2021 року, пише польське видання MilMag.

Читайте також: Бути переконливим на виставці та отримати контракт на ЗРК: Польща шукає переможця програми Narew
Самохідна артилерійська установка M120G Rak на гусеничному шасі LPG, проекція збоку

Як пишуть автори цього порталу, при розробці нового шасі для Rak польські конструктори відштовхувались від шасі САУ 2С1 "Гвоздика". Але по суті вийшла нова оригінальна розробка: кількість опорних катків була зменшена від 14 до 12 одиниць, замість торсіонної підвіски була використана гідропневматична.

Таке шасі отримало позначення LPG – легка гусенична платформа. Роботи по вдосконаленню шасі шасі, в свою чергу дозволили покращити ергономіку – під час руху бойової машини члени екіпажу відчувають менше ударів та вібрації.

Самохідна артилерійська установка M120G Rak на гусеничному шасі LPG, проекція збоку

Видання MilMag відзначає, що ця бойова машина є результатом тривалої роботи підприємства HSW як складової PGZ по вдосконаленню самохідного міномета Rak.

Польський ОПК прагне створити лінійку машин, що використовуватимуть гусеничне шасі LPG для САУ Rak: власне самохідний міномет, рухомий командний пункт або ж машина артилерійської розвідки.

Зараз для самохідних мінометів Rak використовується колісне шасі бронемашин Rosomak, фото ілюстративне

Тут варто відзначити, що вогнева міць польської самохідної артустановки Rak базується зокрема на керованих боєприпасах української розробки. Зокрема, Rak використовує високоточну міну ARP 120 із лазерною напівактивною головкою самонаведення.

В свою чергу, ARP 120 грунтується на конструкції міни виробництва українського підприємства ДержККБ "Луч" (м.Київ). Про таку розробку Defense Express детально розповідав у своєму матеріалі.

Керована 120-мм міна до самохідного міномета Rak, фото ілюстративне

Ми писали про те, що ДККБ "Луч" пішло на співпрацю з польськими партнерами, і українська розробка посилює саме польську артилерію, бо в Україні відсутнє серійне виробництво такого обладнання, як як лазерний підсвітлювач цілі. Без нього високоточні боєприпаси з напівактивним лазерним самонаведенням просто неможливо застосувати у бою.

Хоча, якби Збройні Сили України набули можливість застосовувати такі боєприпаси, це б суттєво ускладнило життя для армії країни-агресора.

Башта 120-мм вогневого модуля самохідного міномету Rak на виставці у Києві, фото ілюстративне

Вважається, що використання артилерійських та мінометних високоточних боєприпасів з лазерним самонаведенням скорочує час виконання вогневого завдання з ураження цілі у 10-15 разів. Це дозволяє швидше змінювати вогневі позиції одразу після завершення стрільби, а відтак – суттєво посилює живучість самохідних артустановок.

Польові стрільби самохідних мінометів Rak, фото ілюстративне

Водночас, витрати снарядів на зниження однієї точкової цілі зменшуються в середньому в 50 разів завдяки використанню боєприпасів з лазерним самонаведенням. Це в рази спрощує логістики, дає можливість зменшити кількість додаткового обладнання для ведення стрільби, і як загальний результат - збільшення ефективності використання артилерії на сучасному полі бою.

Нашій державі варто або повернутись до ідеї купівлі бойових модулів до САУ Rak, або ж варто дивитись ще ширше - спільно із польськими партнерами організувати виробництво таких самохідних мінометів та машин їх забезпечення для потреб Збройних Сил Україні.

Міномет Rak на гусеничному шасі під час виставки у Києві, фото ілюстративне
Читайте також: Сербія розробляє "бікаліберний" легкий танк на базі "Гвоздики": хто буде покупцем