xcounter
#

Бути переконливим на виставці та отримати контракт на ЗРК: Польща шукає переможця програми Narew

3445
ЗРК NASAMS - один із претендентів на перемогу за польською програмою Narew
ЗРК NASAMS - один із претендентів на перемогу за польською програмою Narew

На кону доволі крупне замовлення – польське Міноборони готове витратити одразу вісім мільярдів за поставку 23 батарей зенітно-ракетних комплексів малої дальності

Цьогоріч Польща відзначилась одразу декількома крупними замовленнями на поставку новітніх озброєнь для свого війська. Спочатку 24 травня цього року Польща і Туреччина уклали угоду про поставку чотирьох комплексів Bayraktar TB2 на 24 літальні безпілотні літальні апарати. За деякими даними, вартість цього контракту може сягати 300 мільйонів доларів.

Потім, 14 липня цього року Польща уклала контракт із США на поставку 250 танків M1A2 Abrams SEPv3 вартістю шість мільярдів доларів.

Читайте також: Рішення для бідних: ВМФ РФ реанімує старі ракети
Американський танк M1A2 Abrams та польський танк PT-91 Twardy під час маневрів підрозділів НАТО. Поляки намагаються "стрибнути вище голови", та перетворити свої збройні сили на копію Армії США "в мініатюрі"

Ці закупівлі проводитимуться за політичними домовленостями. Однак далі на порядку денному в Польщі – закупівля ЗРК малої дальності за програмою Narew, на котру польське Міноборони готове витратити уже вісім мільярдів доларів. І у формат проведення такої закупівлі оборонне відомство Польщі, як пише портал Defence News, оборонне відомство Польщі вирішило окрім "політичного" додати ще й "публічний" фактор, чи скоріше – "виставковий".

Позиція зенітно-ракетного комплексу Patriot, фото ілюстративне. До 2024 року Польща планує поставити у стрій чотири батареї таких ЗРК

Автори порталу пишуть, що у фінал програми Narew пройшли одразу декілька гігантів світового ринку озброєнь.

Об’єднана команда корпорацій Raytheon Missiles & Defense та Kongsberg Defense & Aerospace, котра уже має замовлення від Варшави на комплекс Patriot, пропонуватиме польським збройним силам ЗРК NASAMS. Європейський оборонний гігант MBDA – ЗРК малої дальності CAMM. Ізраїльська корпорація IAI – свій зенітно-ракетний комплекс Barak MX. Ізраїльська оборонна компанія Rafael пропонуватиме свій ЗРК Spyder.

Зенітно-ракетний комплекс CAMM від MBDA, один із фіналістів польської програми Narew на поставку ЗРК малої дальності

А от якому саме ЗРК надати перевагу, і з ким саме укласти контракт, Міноборони Польщі вирішуватиме вже після виставки MSPO, що відбуватиметься із 7 по 10 вересня цього року в польському місті Кельце.

У цього рішення, як пише Defence News, є наступна логіка. Військово-політичне керівництво Польщі неоднократно заявляло, що безпосереднє виробництво зенітних систем в рамках програми Narew відбуватиметься на потужностях державного оборонного холдингу PGZ у співпраці з іноземними партнерами.

Запуск ракети комплексу Barak MX розробки ізраїльської корпорації IAI, фото ілюстративне

Налагодження такої співпраці залежатиме не лише від рівня технологічності ЗРК, але й також від рівня "тісноти" контактів, які зможуть налагодити між собою управлінці PGZ та менеджери компаній-фіналістів програми Narew. Відповідно, майданчиком для налагодження таких контактів має стати цьогорічна виставка MSPO. Окрім того, ця виставка буде можливістю і для польських приватних оборонних підприємств стати субпідрядниками в програмі Narew.

Хто виграє таке негласне змагання у переконливості, той і здобуде контракт від польського Міноборони вартістю 8 мільярдів доларів на поставку одразу 23 батарей ЗРК малої дальності.

Пуск ЗРК Spyder від Rafael, фіналіста програми Narew, фото ілюстративне
Читайте також: Як Росія застосує новий 14-й бригадний комплект ОТРК "Искандер-М": аналіз Defense Express