xcounter
#

Досвід сусідів: як Угорщина відбудовує оборонну промисловість та зміцнює збройні сили. Ч.2

Угорщина активно переозброюється
Угорщина активно переозброюється
3659

Протягом останніх років Угорщина реалізує амбітну програму модернізації національних збройних сил (Magyar Honvédség) під назвою Zrínyi 2026, метою якої є створення невеликих за розміром, але сучасних і якомога ефективних у бойовому відношенні збройних сил

В частині 1 матеріалу Defense Express розповів про бажання Будапешту відновити оборонні спроможності, а також про досвід Угорщини по переозброєнню Повітряних Сили і ППО. Сьогодні розбираємо, як угорці переозброюють сухопутну складову свого війська.

ОВТ і оснащення наземних військ

Активність у цьому сегменті є великою. Варто підкреслити, наприклад, що влада Угорщини використовує факт підписання нових угод передусім тоді, коли це можна вигідно втілити у пропаганді. Наприклад, існують угоди, що уможливлюють більшу бойову ефективність ЗС, а також дозволяють збільшити кількість робочих місць.

Читайте також: Gidrаn 4x4 – чим турки озброїли Угорщину

У IV кварталі 2019 року угорська державна компанія HDT Vedelmi Ipari Kft придбала 100% акцій австрійської компанії Hirtenberger Defence Systems (HDS), що належить до групи Hirtenberger Holding GmbH і традиційно займається виробництвом зброї і боєприпасів. Останнім часом вона спеціалізується на виробництві 60, 81 i 120 мм мінометів, боєприпасів до них та прицілів. HDS має дочірні компанії у Австрії, Великій Британії і Новій Зеландії.

120-мм скорострільний міномет Hirtenberger SRAMS Mk II, Defense Express
120-мм скорострільний міномет Hirtenberger SRAMS Mk II на словацькому полігоні VTSÚ Záhorie. На стволі видно дульне гальмо значного розміру

Будапешт зобов’язався зберегти попередній профіль діяльності, продовжити усі торгові операції і розвиток компанії. Придбання Hirtenberger Defence Systems є дуже важливим, хоча і не дуже помітним елементом стратегії Будапешту, що має на меті відбудову національної спроможності у сфері виробництва боєприпасів.

танк Leopard 2A4HU, Defense Express
Угорські наземні війська в рамках навчань стріляють з гармат танків Leopard 2A4HU

19 грудня 2018 року МО Угорщини і німецької групи Krauss-Maffei Wegmann підписали масштабну угоду щодо лізингу 12 ОБТ Leopard 2A4HU, що були у користуванні, для підготовки особового складу, а також на поставку 44 нових танків Leopard 2A7HU, 24 нових 155-мм САУ PzH 2000HU та машин забезпечення. У випадку останніх поставка включатиме один танк Leopard 2 Fahrschulpanzer для навчання механіків-водіїв, 5 машин технічного забезпечення Wisent 2, три гусеничних мостоукладчики Leguan, a також кілька машин для транспортування важкої техніки шляхами загального користування. Передбачено також поставити до Угорщини тренажери та інші навчальні прилади та надати логістичну підтримку.

ОБТ Leopard 2A7+, Defense Express
ОБТ Leopard 2A7+ служитиме базою для варіанту Leopard 2A7HU для Угорщини

Танки Leopard 2A4HU служитимуть у якості перехідного рішення, що дозволить ЗС Угорщини розпочати модернізацію важкого компоненту наземних військ. Лізинг танків, що були у користуванні і знаходилися у власності групи Krauss-Maffei Wegmann, дозволить розпочати підготовку екіпажів і технічного персоналу на західній техніці, що вимагає зовсім інших підходів у порівнянні з радянськими танками Т-72, що використовуються у ЗС Угорщини з 1978 року. Перші 4 танки Leopard 2A4HU прибули до Угорщини у липні 2020 року, а останні з 12 замовлених – у грудні 2020 року. Усі вони входять до складу 11 танкового батальйону 25 механізованої бригади Gyorgy Klapka (25. Klapka Gyorgy Loveszdandar), дислокованої у м. Тата.

Після всебічного опанування перехідних ОВТ у 2023 році планується почати поставки 44 танків у версії A7HU. Вони базуватимуться на версії A7+ i отримають деякі специфічні, поки невідомі, елементи оснащення, визначені угорською стороною. Чергова поставка від KMW включатиме 24 знов виготовлених нових 155-мм САУ PzH 2000HU, які мають прибути до Угорщини у 2022 році на заміну 152-мм гармато-гаубиць Д-20.

В рамках модернізації артилерії ЗС Угорщини передбачається також можливість замовлення додаткових 155-мм САУ, але це можуть бути більш дешеві платформи, можливо, на колісних шасі. У 2020 році попри обмеження, пов’язані з пандемією у Європі і світі, реалізація програми Zrinyi 2026 відбувалася без затримок і змін. У серпні 2020 року повідомлялося, що Угорщина буде першим користувачем гусеничних БМП KF41 Lynx від німецького концерну Rheinmetall AG.

Lynx, Defense Express
Прототип гусеничної БМП KF41 Lynx під час показових стрільб на угорському полігоні Hajmáskér

Більш того, на території Угорщини буде побудовано завод, що будуватиме ці новітні бойові машини. Новий промисловий комплекс займатиметься не лише виробництвом, а й науково-дослідницькими роботами. Завдяки цьому процес подальшої еволюції БМП Lynx i робота над її спеціалізованими варіантами – у т.ч. для іноземних покупців – здійснюватимуться також на території Угорщини.

Угоду щодо програми Lynx підписали в Будапешті 9 вересня 2020 року. Її елементом має бути закупівля 218 машин загальною вартістю понад 2 млрд євро. Угорська версія KF41 Hiuz (рись) буде оснащена двомісною баштою Lance 2.0 з 30-мм автоматичною гарматою K-30-2/ABM, спареною з 7,62-мм кулеметом ( а можливо і з дистанційно керованим 12,7-мм кулеметом і ПУ протитанкових ракет MELLS/Spike LR). Перші 46 машин німецького виробництва поставить Rheinmetall AG, а з 2023 року почнуться поставки до ЗС вже машин, цілком виготовлених в Угорщині. Окрім машин ЗС отримають також: тренажери, підтримку у підготовці персоналу, базовий пакет запасних частин та підтримку в частині ремонту і обслуговування техніки.

БМП Lynx на виставці Eurosatory, Defense Express
БМП Lynx на виставці Eurosatory

Поряд з БМП Lynx, у межах контракту передбачається також поставка 9 машин технічного забезпечення Bergepanzer 3 Buffel (на шасі танку Leopard 2), також німецького виробництва. Решта 172 БМП буде виготовлена німецько-угорським підприємством у економічній зоні ZalaZone неподалік м. Залегершег в Угорщині.

У випадку отримання чергових замовлень на БМП Lynx i машини на їх базі від європейських країн новий завод буде головним виконавцем. Урочиста закладка нового підприємства відбулася 17 грудня 2020 року. Передбачається, що воно досягне рівня готовності до промислового випуску у 2023 році, коли мають бути виготовлені перші ліцензійні БМП Hiuz. На тій самій території планується розгорнути підрозділи, що відповідатимуть за дослідження і розвиток, а також сучасне забезпечення всебічних випробувань бойової техніки різних типів.

БМП Lynx, Defense Express
БМП Lynx

Поряд з гусеничними БМП нового покоління, програма Zrinyi 2026 передбачає також придбання колісної бронетехніки кількох типів у різних конфігураціях шасі. Наразі відомо про існування планів придбання колісних БТР з колісною схемою 8×8, призначених на заміну БТР-80 i BTР-80A.

16 грудня 2020 року МО Угорщини оприлюднило інформацію щодо початку науково-дослідницької роботи у цьому напрямку з метою якомога швидкого запуску у виробництво нового колісного БТР. Відповідна угода була підписана 15 грудня 2020 року в офісі Rheinmetall AG в Дюссельдорфі.

Розробка проектів машин та виробництво буде зосереджено на території Угорщини силами місцевого персоналу, у т.ч. для подальшого експорту нового продукту до третіх країн. Провідну роль у процесі розвитку БТР відіграватиме Центр у м.Залегершег, де також будуть виготовлятись деякі елементи конструкції і агрегати, тоді як кінцевий монтаж ймовірно відбуватиметься на новому заводі у м.Капошварі.

Також на зустрічі 15 грудня у Дюссельдорфі обговорювалося питання щодо проекту розбудови угорсько-німецького співробітництва у сфері створення перспективних видів ОВТ на базі бойових лазерів великої потужності.

Триває програма щодо придбання понад 300 колісних бронемашин класу MRAP (4×4). Йдеться про багатоцільові тактичні бронемашини з посиленим протимінним захистом Ejder Yalcin 4×4 i Yoruk (NSM) 4×4 виробництва турецької компанії Nurol Makina.

Перша партія з 10 машин Ejder Yalcin 4×4 прибула до Угорщини у 2020 році на підставі контракту, підписаного у 2019 році. 11 лютого 2021 року у розташуванні 25-ї механізованої бригади Клапка Дьердь у м.Тата відбулася урочистість передачі перших 10 нових бронеавтомобілів Gidran 4x4.

21 грудня 2020 року МО повідомило про підписання контракту щодо поставки чергових 40 машин цього типу, які також будуть виготовлені в Туреччині на заводі компанії Nurol Makina.

Gidrán 4×4, Defense Express
Одна з перших 10 бронемашин Gidrán 4×4, поставлених для ЗС Угорщини наприкінці минулого року

У версії для МО Угорщини машина Ejder Yalcin 4×4 отримала назву Gidran 4×4 (порода коня, англоараб угорський). Колісна тактична бронемашина Gidrán класу MRAP була створена турецькими конструкторами з урахуванням останнього бойового досвіду і у відповідності з вимогами угорської сторони. Машина отримала датчики і систему зв’язку німецького виробництва. Вже після поставки до Угорщини машини додатково оснащуються сучасним телекомунікаційним обладнанням - цим займається угорське підприємство HM ArmCom Kommunikációtechnikai Zrt.

Бронемашина Gidran 4x4, Defense Express
Бронемашина Gidran 4x4 у новому камуфляжному фарбуванні угорської армії

Озброєння становить дистанційно керований вогневий модуль SARP (Stabilized Advanced Remote Weapon Platform) виробництва турецької компанії Aselsan з 12,7-мм стабілізованим кулеметом з акустичним стрільбовим детектором SEDA-V від того ж виробника плюс 8 ПУ 76-мм димових гранат. Бронемашина Gidrán призначена для оснащення підрозділів спецназу, моторизованої піхоти в умовах звичайного і асиметричного бою. Платформа також добре підходить для участі у поліцейських операціях проти іррегулярних сил, що не мають важкого і протитанкового озброєння. Крім того, одним з розповсюджених визначень прототипу бронеавтомобіля Gidrán — Ejder Yalçın є "машина передового спостереження". За прогнозами, угорська сторона планує оснащення новими бронемашинами машинами розвідувальних батальйонів у складі бригад.

Після поставки перших 50 машин решту планується виготовляти на новому заводу в угорському м.Капошвар на підставі ліцензії. Там також буде створено чергові версії машин різного призначення, у т.ч. машини управління і носії спеціального обладнання тощо.

, Defense Express

Озброєння піхоти та боєприпаси

Програма Zrinyi 2026 передбачає також розвиток індивідуальної зброї та оснащення. В цьому плані йдеться про угоду зі шведським концерном Saab від 2018 року щодо поставок протитанкових ракетних комплексів Carl-Gustaf M4.

Угорський військовик з гранатометом Saab Carl-Gustaf M4, Defense Express
Угорський військовик з гранатометом Saab Carl-Gustaf M4 під час навчань

Перші екземпляри цього озброєння потрапили до Угорщини вже у вересні 2019 року. Також угорська компанія HM Arzenal (м.Ніертелек) у 2018 році підписала 10-річну ліцензійну угоду з чеською фірмою CZ Export Praha щодо виробництва 9-мм пістолетів сімейства P-07/09, 9-мм автоматичних пістолетів Scorpion EVO 3 i 5,56-мм автоматів CZ Bren 2. Виготовлена на підставі ліцензій зброя призначатиметься для оснащення угорських ЗС та силових структур.

Військовослужбовець ЗС Угорщини, Defense Express
Військовослужбовець ЗС Угорщини, що озброєний чеським 5,56-мм автоматом CZ Bren 2 / Фото: міністерство оборони Угорщини

У жовтні 2020 року угорська компанія HM Arzenal i німецька Dynamit Nobel Defence (DND) створили СП, один із заводів якого буде розташований у м.Кіскунфелегихаза і на початку вироблятиме елементи реактивного бронезахисту для бойових машин. Водночас, завод готуватиметься до ліцензійного виробництва елементів мобільних протитанкових комплексів. Приблизно через 5 років планується розгорнути спроможності до повного виготовлення гранатометів. На цьому заводі також планується розгорнути ліцензійне виробництво снайперських гвинтівок TPG-3 NX німецької компанії Unique Alpine, a також 7,62-мм карабінів і 5,56-мм самозарядних автоматів сімейства AR-10 i AR-15.

TPG-3 NX, снайперська гвинтівка, Defense Express
СП угорської компанії HM Arzenál i німецького виробника стрілецької зброї Unique Alpine займатиметься ліцензійним виробництвом снайперських гвинтівок TPG-3 A4, які в угорській версії матимуть назву TPG-3 NX

Снайперські гвинтівки отримають угорську назву TGP-3 NX, a самозарядні карабіни і автомати відповідно AR-10 NX i AR-15 NX. Особливістю гвинтівки TPG-3 NX є доступність у різних калібрах: .338 Norma Magnum, .338 Lapua Magnum, .300 Winchester Magnum, .308 Winchester, 6.5mm Creedmoor.

Поставки включають також конверсійні комплекти у складі: 5 різних стволів, 5 різних зйомних головок замків (зйомний замок розбирається на 3 частини), відповідні магазини для набоїв (на вибір, довгі і короткі), дві різні викрутки, що уможливлюють пристосування TPG-3 NX до стрільби іншим патроном протягом кількох хвилин. Завдяки цьому карабін може використовуватись для виконання різних завдань як у війську, так і в силових структурах.

самозарядні карабіни AR-10 NX, Defense Express
Іншим продуктом угорсько-німецького СП будуть самозарядні карабіни AR-10 NX, головними замовниками яких будуть угорські правоохоронні структури

Черговою подією стало рішення щодо будівництва у м.Валпарота на території Угорщини заводу для виробництва боєприпасів середнього і великого калібрів, а також необхідних вибухових матеріалів. Угоду про це уряд Угорщини підписав з Rheinmetall AG. Йдеться про випуск у т.ч. сучасних боєприпасів 30×173 мм (до гармат БМП сімейства Hiuz/Lynx), 120×570 мм (до 120-мм танкових гармат, у т.ч. танків Leopard 2), 155 мм (дo 155-мм гармато гаубиць стандарту JBMOU, у т.ч. САУ PzH 2000), а також вибухівки і метальних зарядів.

За оцінками експертів, підприємство в Угорщині буде істотним елементом глобального ланцюга поставок групи Rheinmetall. Таким чином, Угорщина отримає не лише незалежність у сфері забезпечення власного війська боєприпасами зазначених калібрів, а також-або передусім-можливість бути експортером цього продукту. Напевно, поява заводу з виробництва боєприпасів також впливатиме на позиції компанії Hirtenberger Defence Systems на світових ринках.

Раніше Defense Express писав про те чим озброюється Угорщина, а також про те чим Угорщину озброїли турки.

Читайте також: БМП Lynx для Угорщини: угода на 2 млрд євро та спільне підприємство