xcounter
#
Gidrаn 4x4 – чим турки озброїли Угорщину

Gidrаn 4x4 – чим турки озброїли Угорщину

2319

Туреччина останнім часом суттєво наростила свої спроможності на міжнародному ринку озброєнь, відкриваючи все нові ринки та цільові ніші та обходячи за показниками експорту Україну. Про якість пропонованих Туреччиною озброєнь говорить те, що їх покупцями, серед іншого, стають країни НАТО

Нещодавно Польща першою з країн Альянсу заявила про купівлю славнозвісних безпілотних авіаційних комплексів Bayraktar TB2 виробництва Туреччини. А ще раніше Угорщина прийняла рішення про закупівлю турецьких бронеавтомобілів Ejder Yalcin

У першій половині 2020 року угорські ЗМІ повідомили про плани Будапешту щодо придбання до 300 нових бронеавтомобілів Ejder Yalcin (угорська назва Gidran) 4x4 Block III та NSM Yoruk 4x4, що виробляє турецька компанія Nurol Makina. Угорщина стала шостою країною, що купує машини Ejder Yalcin 4x4 Block III (після Туреччини, Тунісу, Узбекистану, Катару і Сенегалу) і першою країною НАТО, що матиме їх на озброєнні.

Читайте також: Туреччина побудувала новий боєприпасний завод: за рік і $25 млн
Gidran
Gidran – це угорська назва нових турецьких бронеавтомобілів Ejder Yalcin 4x4 Block III

Що стосується легкої бронемашини NSM Yoruk 4x4, Угорщина буде другим (після Катару) замовником цієї нової конструкції.

15 грудня 2020 року у Дюссельдорфі було підписано угоду з німецькою компанією Rheinmetall щодо серійного виробництва нових бронеавтомобілів Gidran 4×4, які планується серійно виробляти в Угорщині, у т.ч. на експорт.

Бронемашина Gidran
Бронемашина Gidran 4x4 у новому камуфляжному фарбуванні угорської армії

Про розробку платформи Gidran новим угорським спільним підприємством вперше було оголошено у Будапешті 21 грудня 2020 року. Нову компанію було створено угорською компанією HT Division Zrt., яка є спільним підприємством німецького конгломерату Rheinmetall Defense і уряду Угорщини. Філією Rheinmetall Defense в Угорщині є компанія Rheinmetall Hungary Zrt.

машини Ejder Yalcin 4x4 Block III
Угорщина стала шостою країною, що купує машини Ejder Yalcin 4x4 Block III і першою, після самої Туреччини, країною НАТО, що матиме їх на озброєнні

Перші 40 одиниць будуть турецького виробництва, решту будуть виготовляти в Угорщині на новому підприємстві німецького концерну Rheinmetall у м. Капошвар. За експертними оцінками, потужність лінії для складання машин на новому заводі становитиме 100 машин на рік. Вартість проекту оцінюється у 30-50 млрд. форинтів.

11 лютого 2021 року у розташуванні 25-ї механізованої бригади Клапка Дьердь у м.Тата відбулася урочиста передача перших 10 нових бронеавтомобілів Gidran 4x4. Під час церемонії передачі першої партії машин міністр оборони Угорщини Тібор Бенкьо повідомив, що «найближчим часом з Туреччини очікується прибуття наступної партії машин.

бронеавтомобілі Gidran 4x4
11 лютого 2021 року у розташуванні 25-ї механізованої бригади Клапка Дьердь у м.Тата відбулася урочиста передача перших 10 нових бронеавтомобілів Gidran 4x4

Колісна тактична бронемашина Gidran класу MRAP з посиленим протимінним захистом була створена турецькими конструкторами з урахуванням останнього бойового досвіду і у відповідності з вимогами угорської сторони. Машина отримала датчики і систему зв’язку німецького виробництва. Вже після поставки до Угорщини машини додатково оснащуються сучасним телекомунікаційним обладнанням - цим займається угорське підприємство HM ArmCom Kommunikációtechnikai Zrt.

Корпус Gidran має суцільно зварну сталеву броньовану V-образну конструкцію, що забезпечує балістичний захист від стрілецької зброї і уламків снарядів. Бронезахист машини відповідає стандарту НАТО STANAG-4569 Level 4. Конструкція має вбудовані плаваючі напольні листи і енергопоглигнаючі сидінья для захисту від мін і вибухових пристроїв. Машина має модульну конструкцію, що уможливлює інтеграцію різноманітних вогневих модулів, сенсорів, комунікаційних систем тощо.

Gidran
Gidran була створена турецькими конструкторами з урахуванням останнього бойового досвіду і у відповідності з вимогами угорської сторони

Крім машин Gidran 4×4, Угорщина також планує придбання і виробництво інших колісних платформ різного призначення, у т.ч. з колісною схемою 8x8. Вони мають замінити у складі збройних сил БТР-80 і БТР-80А, частина з яких пройшла модернізацію, але не має перспективи використання у майбутньому. Це питання не дуже афішується, втім поступово можна дійти висновку, що уявляє собою сучасний угорський стандарт.

машини Gidran
Міністр оборони Угорщини Тібор Бенкьо оглядає щойно прибулі з Туреччини новенькі машини Gidran

Новий угорський бронеавтомобіль Gidran є представником сімейства нових тактичних платформ на базі турецьких машин Ejder Yalçın виробництва компанії Nurol Makina. Машина має довжину 5 421 мм, ширину 2 486 мм, висоту 2 300 мм і кліренс у 400 мм важить до 12-14 т (бойова маса – 18 т). Машина може транспортувати загалом 11 бійців за схемою 9+2, включно з водієм і командиром. Тобто, йдеться про можливість транспортування одного відділення бійців зі штатним озброєнням і спорядженням.

Gidran
Два види машини, що демонструють вогневий модуль SARP, пускові установки для відстрілу димових гранат та інше обладнання

Машина оснащена 6-циліндровим дизельним двигуном з турбонаддувом Cummins потужністю 279,6 кВт, що при 2100 об/хв. Дозволяє розвивати максимальну швидкість до 110 км/год і дальність ходу до 600 км. Колеса куленепробивні, озброєння становить дистанційно керований вогневий модуль SARP (Stabilized Advanced Remote Weapon Platform) виробництва турецької компанії Aselsan з 12,7-мм стабілізованим кулеметом з акустичним стрільбовим детектором SEDA-V від того ж виробника.

Вогневий модуль має вбудовану оптико-електронну прицільну систему, що уможливлює стрільбу як вдень, так і вночі. Машина також оснащена пристроями для відстрілу димових гранат. Подальші серії машин Gidran 4x4 планується оснащувати вже озброєнням угорського виробництва, у т.ч. на підставі ліцензій на новому заводі у м.Капошварі.

детектор стрільби SEDA-V
Детальний вигляд акустичного детектора стрільби SEDA-V на тильній стороні криши машини

Останній також будується спільно з німецьким партнером Rheinmetall Defence. У довготривалій перспективі бронемашини Gidran можуть отримати вдосконалені бойові модулі від Rheinmetall, які також виготовлятимуть в Угорщині.

В подальшому виробництво і науково-технічні розробки, пов’язані з програмою Gidran, триватимуть у рамках двостороннього угорсько-німецького військово-технічного співробітництва, до якого, вочевидь, долучаться і турки.

Детальний вигляд бойового модуля з 12,7-мм кулеметом
Детальний вигляд бойового модуля з 12,7-мм кулеметом

Машина відрізняється високою прохідністю, вона здатна долати природні і штучні перешкоди на складній місцевості, підйоми з нахилом до 30 % та водні перешкоди глибиною до 0,7 м.

Машини Gidran 4x4 планується випускати у кількох варіантах, в якості машин управління, носіїв різного озброєння, у т.ч. ракетного та ін.). Через програму Gidran турки спільно з німецьким концерном Rheinmetal через Угорщину виходять на перспективні розробки нового покоління колісних броньованих машин, у т.ч. для потенційно можливого експорту.

Gidran 4x4
10 перших бронемашин Gidran 4x4 першої партії, що прибула до Угорщини

Бронемашина Gidran призначена для оснащення підрозділів спецназу, моторизованої піхоти в умовах звичайного і асиметричного бою. Платформа також добре підходить для участі у поліцейських операціях проти іррегулярних сил, що не мають важкого і протитанкового озброєння. Крім того, одним з розповсюджених визначень прототипу бронеавтомобіля Gidran — Ejder Yalçın є «машина передового спостереження».

Gidran 4x4
Нові Gidran 4x4 першими отримають угорські розвідники

За експертними прогнозами, угорська сторона планує оснащення новими бронемашинами машинами розвідувальних батальйонів у складі бригад.

Раніше Defense Express повідомляв, що Туреччина продала Тунісу бронемашини (в тому числі і 71 бронемашину Ejder Yalçın) та БПЛА на 150 мільйонів доларів.

Читайте також: Продаж зброї з Туреччини за 10 місяців 2020 року зменшився на 13,5%: яку вагу має ОПК в експорті країни