xcounter
#

Досвід сусідів: як Угорщина відбудовує оборонну промисловість та зміцнює збройні сили. Ч.1

Угорщина реалізує програму модернізації національних збройних сил Zrínyi 2026
Угорщина реалізує програму модернізації національних збройних сил Zrínyi 2026
2997

Протягом останніх років Угорщина реалізує амбітну програму модернізації національних збройних сил (Magyar Honvédség) під назвою Zrínyi 2026, метою якої є створення невеликих за розміром, але сучасних і якомога ефективних у бойовому відношенні збройних сил

Масштабні закупівлі за кордоном нових систем ОВТ та ліцензій на їхнє виробництво, а також відповідних технологій увійшли у постійну практику. Остання обставина є найважливішою, адже Угорщина масштабно відбудовує втрачені кілька десятків років тому спроможності і компетенції національної оборонної промисловості, при цьому деякі з напрямків створюються від самого початку.

Saab JAS 39 Gripen супроводжують A319
Шведські багатоцільові винищувачі четвертого покоління Saab JAS 39 Gripen Повітряних сил Угорщини супроводжують A319 / Фото: міністерство оборони Угорщини

Будапешт хоче відновити оборонні спроможності

Можна говорити про радикальні зміни підходу офіційного Будапешту до вирішення питань, пов’язаних із забезпеченням обороноздатності і національної безпеки країни і військової сили у широкому розумінні. Адже арсенал ЗС країни наразі складається із переважно застарілих зразків ОВТ, що не відповідають реаліям сучасного і майбутнього поля бою. Це може бути свідченням розуміння військово-політичним керівництвом країни значення наявності стратегічно суттєвих власних науково-дослідницьких компетенцій і виробничих потужностей для виготовлення ОВТ.

Читайте також: Може бути цікаво для ЗСУ: чим озброюється Угорщина

Протягом останніх років на це було виділено значні кошти. Важливим фактором успіху усіх заходів, пов’язаних з технічною модернізацією ЗС і реституцією оборонної промисловості є чітке дотримання таємності (військової та промислової таємниці). Йдеться про виключення з публічної сфери дискусій щодо дій осіб, що займаються цими питаннями та коментарів щодо них та їхньої кваліфікації, досвіду щодо специфіки міліарного бізнесу та процесів, що в ньому відбуваються, а також віддаленості цих процесів від доступу представників ЗМІ. Це сприяє спокійному прийняттю рішень і унеможливлює використання інформації щодо стратегічно важливих для країни проектів у поточній політичній боротьбі як на національному, так і на локальному рівнях.

Презентація прототипу гусеничної БМП KF41 Lynx на полігоні Hajmáskér
Презентація прототипу гусеничної БМП KF41 Lynx на полігоні Hajmáskér, під час якої ЗС Угорщини здійснили низку тестів цієї конструкції.

ЗМІ отримують інформацію щодо прийнятих рішень, задіяних процедур, підписаних контрактів і поставок ОВТ лише після появи прес-релізів МО або канцелярії прем’єр-міністра країни. Однак навіть там відсутні подробиці – щодо кількості замовленої техніки, вартості укладених контрактів та технічних та адміністративних подробиць, пов’язаних з ними. Очевидно, що блогосфера негативно коментує такий підхід до вирішення державних питань, однак порівняння того, що і як відбувається у цій сфері в Угорщині з іншими країнами V4, де питання безпеки і оборонних закупівель коментують усі бажаючі, навіть далеко не завжди компетентні політики та журналісти, що шукають сенсацій, можна припустити, що угорський підхід можна вважати раціональним і обґрунтованим.

З огляду на поточний стан ОВТ ЗС Угорщини, очевидно, що повної генераційної заміни або ґрунтовної модернізації вимагає кожний вид військ

З огляду на поточний стан ОВТ ЗС Угорщини, очевидно, що повної генераційної заміни або ґрунтовної модернізації вимагає кожний вид військ, тому важко говорити про пріоритети або сфери, що вимагають менших інвестицій. Деякі програми і проекти, "найбільш медійні", частіше потрапляють до публічних дискусій, інші залишаються невідомими. Уряд країни завжди підкреслює факт створення нових робочих місць і будівництва або відбудови конкретних спроможностей оборонної промисловості, що використовується для створення інформаційних приводів та у якості певного роди пропаганди, але, в цілому, позитивно оцінюється суспільством в цілому та його представниками, незалежно від політичних поглядів.

Заходи з модернізації окремих напрямків ЗС Угорщини, що реалізуються останнім часом, стосуються передусім Повітряних сил і ППО, важкого озброєння сухопутних військ, стрілецької зброї та боєприпасів.

Повітряні Сили і ППО

Однією з перших програм модернізації ЗС Угорщини, про яку було інформовано суспільну думку, була модернізація ракетних комплексів ППО близької дальності MBDA Mistral, що стоять на озброєнні 12-го ракетного полку ППО Arrabona (12. Arrabona Legvedelmi Raketaezred) у м.Гьйор і були закуплені ще у 1997 році в рамках контракту на загальну суму близько 100 млн доларів.

ПУ ATLAS ЗРК Mistral З прицільним блоком Мatis MP3.
ПУ ATLAS ЗРК Mistral З прицільним блоком Мatis MP3.

Загалом було придбано 9 пунктів управління MCP (Mistral Coordination Post), 45 подвійних ПУ ATLAS i 180 керованих ракет Mistral 2. Як наслідок рішення щодо відновлення потенціалу ЗРК Mistral і відповідної модернізації 19 серпня 2014 року було підписано відповідний контракт щодо подальшої підтримки експлуатації між МО і компанією MBDA. На його підставі відбулось продовження технічного ресурсу ракет Mistral 2, що залишаються в арсеналах МО Угорщини, а також закупівля нових ракет версії Mistral 3. Для цього було додатково оснащено батареї пристроями, що уможливлюють використання усіх можливостей більш сучасних зенітних ракет. Зокрема, ПУ ATLAS отримали прицільні блоки Safran Matis MP3 з тепловізійним і телевізійним каналами. Поставки прицільних блоків розпочалися у 2016 році.

Ще одним реалізованим заходом була модернізація та закупівля на заміну парку багатоцільових вертольотів та літаків, що уможливлює їх використання для виконання широкого спектру завдань на сучасному полі бою. Наприклад, було закуплено у 2017-18 рр 2 пасажирських літаки Airbus A319-100 та 2 літаки бізнес-класу Dassault Falcon 7X, що були у користуванні.

Реактивний VIP-літак Dassault Falcon 7X
Реактивний VIP-літак Dassault Falcon 7X з бортовим номером 607-друга машина цього типу, яку угорська авіація впровадила до експлуатації у 2018 році

Крім того, з 2017 року в Росії пройшли капітальний ремонт 8 бойових вертольотів Мі-24 (у т.ч. 2 Мі-24В і 6 Мі-24), завдяки чому у 2018-19 рр вони повернулися до бойового складу. У 2017-20 рр у Чехії придбано 8 учбових літаків Zlin Z-242L i Z-143LSi. В середині 2018 року повідомлялося про підписання угоди з компанією Airbus Helicopters, на підставі якої було замовлено 20 нових легких багатоцільових вертольотів H145M, частина з яких озброєна системою HForce. З листопаду 2019 року до кінця березня 2021 року Угорщина отримала вже 18 таких машин.

Mi-24П
Один з 6 багатоцільових бойових вертольотів Mi-24П, що пройшли капітальний ремонт в РФ. Окрім машин цієї версії, Угорщина почала ремонт і обмежену модернізацію також 2-х машин Mi-24В.

14 грудня 2018 року МО Угорщини уклало з Airbus Helicopters чергову угоду – цього разу на поставку 16 нових середніх багатоцільових вертольотів H225M Caracal. Термін передачі першої машини визначено на 2023 рік. У червні 2020 року підписано контракт з Airbus Helicopters щодо співпраці у довготермінових авіаційних проектах, що будуть реалізовані в Угорщині. Головним пунктом є будівництво в Угорщині нового заводу, який вироблятиме редуктори для різних типів вертольотів європейського концерну.

Угорський легкий багатоцільовий вертоліт H145M
Угорський легкий багатоцільовий вертоліт H145M з номером 04 – одна з 18 машин цього типу, поставлених до кінця березня п.р.

У грудні 2018 року було підписано контракт із шведським концерном Saab на поставку мобільного комплексу з обслуговування літаків DAM (Deployable Aircraft Maintenance Facility), що має служити для підтримки експлуатації 14 багатоцільових бойових літаків Saab JAS-39C/D Gripen, які Угорщина використовує на правах лізингу з 2005 року. Комплекс може використовуватись на будь-якій угорській авіабазі, а також у місцях тимчасового базування під час експедиційних місій. 2018 рік було завершено підписанням угоди між МО Угорщини і концерном Airbus Defence and Space щодо поставок обладнання для національного центру управління ППО SAMOC (Surface-to-Air Missile Operations Centre) для частин наземної ППО, оснащених ЗРК (Куб, Mistral).

Серед інших заходів у сфері авіації варто згадати покупку у 2020 році угорською компанією AERO Investment Partners Zrt, що належить бізнесмену Андрасу Томбору, 51% акцій чеської компанії AERO Vodochody AEROSPACE a.s. Особливо активним з точки зору модернізації військової авіації і ППО Угорщини був 2020 рік. 17 листопада 2020 року МО Угорщини підписало угоду з бразильською компанією Embraer Defence and Security на поставку 2-х середніх реактивних транспортних літаків C-390 Millennium у версії KC-390, яка дозволяє швидке переобладнання у повітряний танкер-заправник, а у базовій конфігурації служить в якості транспортного літака, здатного перевозити 23 т вантажу або 80 бійців з повним комплектом озброєння або 60 десантників-парашутистів.

Угорщина буде першою у світі країною, що отримає літаки сімейства C-390, оснащені контейнерами з обладнанням для інтенсивної терапії ICU (Intensive Care Unit). Поставка машин запланована на 2023–2024 рр, пакет передбачає також підготовку льотного і технічного персоналу та передачу наземним службам відповідного обладнання і надання послуг щодо підтримки експлуатації.

літак-заправник Embraer KC-390
Зображення транспортного літака-заправника Embraer KC-390 у фарбуванні Повітряних Сил Угорщини над історичним центром Будапешту і р.Дунай.

19 листопада 2020 року уряд Угорщини повідомив про заміну невдовзі застарілих ЗРК 2K12M Kуб-M на ЗРК середньої дальності NASAMS 2. Передбачається укладення міжнародного контракту, що матиме кілька етапів. 30 листопада 2020 року МО Угорщини і концерн Kongsberg Defence & Aerospace підписали такий контракт, який супроводжувався протоколом про наміри щодо довготривалого двостороннього економічного співробітництва.

РЛС AN/MPQ-64F1 Sentinel
Поставка РЛС AN/MPQ-64F1 Sentinel є елементом контракту на ЗРК NASAMS 2.

Контракт на поставку ЗРК NASAMS 2 фактично складається з 3-х окремих угод. Перша є контрактом в рамках процедури Foreign Miliatary Sales (FMS) з адміністрацією США, що стосується поставок ракетного боєзапасу для ЗРК. Друга – комерційна угода прямого комерційного продажу Direct Commercial Sale (DCS) з концерном Raytheon Technologies на поставку РЛС AN/MPQ-64F1 Sentinel, транзакцію завершує третя угода, з компанією Kongsberg Defence & Aerospace, яка буде інтегратором системи, а також постачальником у т.ч. системи управління і керування вогнем та пускових установок ракет.

Пуск зенітної ракети AMRAAM-ER з ПУ ЗРК NASAMS 2.
Пуск зенітної ракети AMRAAM-ER з ПУ ЗРК NASAMS 2.

У США, окрім 60 керованих ракет класу "земля-повітря" AIM-120C-7/C-8 AMRAAM-ER, продаж яких було дозволено у 2020 році, Угорщина придбає також 180 ракет класу "повітря-повітря" AIM-120C-7 AMRAAM, які можуть використовуватися з літаків типу Gripen, a також наземних ПУ системи NASAMS. Офіційна інформація щодо подробиць цієї оборудки відсутня. Поставка перших елементів системи NASAMS до 12 ракетного полку ППО Arrabona мають розпочатися у 2023 році.

Остання на цей час угода пов’язана з модернізацією ППО ЗС Угорщини була підписана 11 грудня 2020 року, цього разу з компанією Rheinmetall Canada Inc., щодо поставок багатофункціональних РЛС викриття повітряних цілей і артилерійської розвідки ELTA Systems ELM-2084. Ізраїльські РЛС замінять застарілі станції часів колишнього Варшавського договору, закуплені у СРСР П-37 i СT-68У та радіолокаційні висото вимірювачі PRW-17. РЛС ELM-2084 у версії F-MMR служитимуть у якості мобільних РЛС для закриття прогалин у радіолокаційному покритті (gapfiller), a також для співпраці з частинами наземних ППО.

Трьохкоординатна РЛС раннього попередження ELTA Systems ELM-2084
Трьохкоординатна РЛС раннього попередження ELTA Systems ELM-2084 у версії F-MMR замінить у ЗС Угорщини аналоги ще радянських часів П-37 i СT-68U та радіолокаційні вимірювачі висоти ПРВ -17.

Придбання РЛС також матиме значення для наземних військ, адже станції ELM-2084, ймовірно у версії M-MMR з антенним блоком менших розмірів і більшою мобільністю, служитимуть для розвідки в інтересах артилерії і РСЗВ. В цьому випадку також передбачається створення основи для промислової співпраці обох сторін контракту. Відповідну угоду уряд Угорщини уклав з компанією Rheinmetall Canada Inc., яка в даному випадку також представляє Israel Aerospace Industries. Місцева промисловість братиме участь у виготовленні елементів РЛС, а на фінальній стадії проекту передбачається набуття спроможності повного монтажу кінцевого продукту і інтеграції РЛС ELM-2084. Плануються також спільні науково-дослідницькі роботи з метою наступного просунення РЛС на ринках третіх країн.

Продовження теми як Угорщина відбудовує оборонну промисловість та зміцнює збройні сили читайте в частині 2.

Раніше Defense Express писав про те скільки коштують для Угорщини танки Leopard, а також про те, що Угорщина закупить у США на мільярд доларів.

Читайте також: Угорщина придбала два KC-390 від Embraer на заміну списаним Ан-26