xcounter
#
Може бути цікаво для ЗСУ: чим озброюється Угорщина

Може бути цікаво для ЗСУ: чим озброюється Угорщина

10909

Одним з провідних напрямків модернізації ЗС Угорщини є якісне посилення можливостей національних збройних сил, зокрема, ППО.

В рамках амбітного плану Zrinyi 2026 Угорщина активно вкладає великі кошти в розбудову збройних сил і оборонної промисловості. Ряд значущих для оборони контрактів було підписано представниками Угорщини наприкінці 2020 року.

Середні транспортні літаки

В листопаді 2020 року начальник генерального штабу ЗС Угорщини генерал Ференц Кором і президент та головний виконавчий директор бразильської компанії Embraer Defence and Security Джексон Шнайдер підписали контракт на придбання Угорщиною двох транспортних літаків C-390 Millenium у конфігурації повітряних заправників KC-390. Нові літаки матимуть відкидну рампу і конструктивно будуть пристосовані для транспортування у вантажному відсіку вантажів масою до 23 т (жива сила і бойова техніка, зокрема, до 80 бійців з повним озброєнням або 60 десантників).

Читайте також: Угорщина закупить у США озброєння на мільярд доларів: що саме придбає

Транспортний літак-заправник КС-390
Транспортний літак-заправник КС-390

Окрім можливості дозаправки у повітрі інших літаків (наприклад, винищувачів JAS-39C/D Gripen) з використанням підкрильних контейнерів та прийому палива від іншого літака-заправника, майбутні угорські машини KC-390 вперше у світі отримають медичні контейнери інтенсивної терапії ICU (Intensive Care Unit).

Літаки KC-390 мають бути поставлені замовнику у 2023-2024 роках. Поряд з цим, контракт передбачає підготовку наземного персоналу та інших служб підтримки. Відтак командування ЗС Угорщини матиме можливість створення багатоцільового авіаційного підрозділу літаків і вертольотів, що здатний автономно вирішувати широке коло завдань.

Ракетні системи ППО

30 листопада 2020 року в Будапешті було підписано контракт на придбання Угорщиною ЗРК середньої дальності NASAMS концерну Kongsberg Defence & Aerospace. Під час церемонії було оголошено про плани довготривалої співпраці між сторонами з метою впровадження на озброєння ЗС Угорщини нової системи ППО, що має замінити безнадійно застарілий, попри модернізацію, аналог ще радянського виробництва, ЗРК 2K12M2 «Куб-M2».

Угорський контракт на закупку ЗРК NASAMS ближньої дії складається з трьох окремих частин (контрактів). Першою є контракт типу FMS (Foreign Military Sale) з американською владою, що передбачає поставку ракетного боєзапасу (AMRAAM i AMRAAM-ER), другим є комерційний контракт типу DCS (Direct Commercial Sale) з американським концерном Raytheon Technologies щодо придбання РЛС AN/MPQ-64F1 Sentinel, насамкінець, третя частина – це комерційний контракт з норвезьким концерном Kongsberg Defence & Aerospace, який є інтегратором усієї системи в цілому, а також виробником і постачальником кабіни управління та шестизарядних пускових установок цього ЗРК. За повідомленням Kongsberg, сума контракту в цілому становить 4,4 млрд крон (410 млн євро).

Йдеться про придбання двох типів ракет. Ракетами AIM-120 C-7 AMRAAM, які є основним видом боєзапасу NASAMS, також планується озброїти угорські винищувачі Saab Gripen.

Поряд з цим, Будапешт планує придбати ракети AMRAAM-ER, завдяки чому NASAMS матиме можливість уражати повітряні цілі на дистанціях до 40-50 км (покращення можливостей на 50%) i на висотах до 14000 м (покращення на 70%). США дали згоду на продаж ракет обох типів (відповідно 180 і 60 одиниць).

Оглядові РЛС
Оглядові РЛС конструктивно виготовляються у варіантах з великою (ліворуч) і меншою антенами (праворуч).

Головними елементами «угорської» конфігурації NASAMS крім ПУ мають бути також 3-координатні РЛС AN/MPQ-64F1 Sentinel та оптоелектронні системи спостереження і центр управління вогнем Fire Distribution Center (FDC). Угорщина стане шостою країною НАТО і дванадцятою у світі, що мають на озброєнні ЗРКNASAMS. Поставки нових ЗРК NASAMS на озброєння 12-го полку ППО Аррабона у Гьйорі (Győri) мають розпочатися у 2023 році.

Нові РЛС

Оглядова РЛС AN/MPQ-64
Оглядова РЛС AN/MPQ-64 від американського виробника Raytheon Technologies

11 грудня 2020 року Угорщина уклала контракт з канадською компанією Rheinmetall Canada Inc на закупку РЛС повітряного спостереження великої дальності ELTA EL/M-2084. Остання виробляється ліцензійно.

Ракета AMRAAM-ER
Ракета AMRAAM-ER є комбінацією двигуна ракети PLRS RIM-162 ESSM і розташованого у передній частині модуля наведення ракети AIM-120C7/C8 AMRAAM

Багатофункційна РЛС EL/M-2084 оснащена антеною з активним електронним скануванням (AESA). В залежності від обраного режиму роботи вона здатна забезпечувати як секторальний огляд (в азимуті 120 градусів), так круговий. Перший режим використовується для забезпечення контрбатарейної стрільби. Максимальна дальність викриття повітряних цілей РЛС типу MMR становить за даними виробника навіть до 250 км, при цьому станції доступні на ринку у різних версіях.

У складі ЗС Угорщини нові РЛС мають замінити застарілі аналоги ще радянського виробництва П-37, СТ-68У і ПРВ-17. Мобільна версія РЛС F-MMR служитиме в якості станції кругового огляду (Gapfiller) і забезпечення цілевказу ракетним системам ППО. РЛС забезпечує викриття цілей з малою поверхнею радіолокаційного відбиття і здатна працювати в умовах радіоелектронних перешкод.Станція може транспортуватися вантажівкою.

Версія РЛС EL/M-2084 з 2011 року використовується у складі ЗРК ППО-ПРО Iron Dome ЗС Ізраїлю і багато разів підтвердила свою ефективність на практиці. Натомість класична версія РЛС EL/M-2084 використовується ізраїльтянами у складі системи David’s Sling («Праща Давіда»).

Шестизарядна ракетна ПУ ЗРК ППО NASAMS
Шестизарядна ракетна ПУ ЗРК ППО NASAMS

Читайте також: Угорщина витратить $1 мільярд та чотири роки для заміни ЗРК "Куб" на комплекси NASAMS