xcounter
#

Baykar "засвітив" нову розробку: малопомітний ударний дрон, який будуть збирати в Україні, можливо це Bayraktar TB4

Baykar веде розробку нового ударного дрона (ілюстративний колаж)
Baykar веде розробку нового ударного дрона (ілюстративний колаж)
14732

На макеті українського науково-виробничого центру Baykar помічена нова не анонсована розробка нового БПЛА, скоріш за все, майбутнього Bayraktar TB4

Турецька компанія Baykar, з огляду на все, веде розробку нового ударного дрона, який буде мати розвідувально-ударні можливості та створюється з урахуванням вимог малопомітності. Враховуючи цій ряд факторів, він, скоріш за все, належить до "лінійки" Bayraktar TB.

Справа в тому, що на переданих Defense Express макетах науково-виробничого центру Baykar, який має бути створений в Україні, помітна вкрай цікава деталь.

Читайте також: Дефіциту Excalibur не буде: Пентагон деталізував постачання Україні високоточних боєприпасів
завод baykar україна Bayraktar

У лівій частині зображення - новий БПЛА який відрізняється від відомих дронів від Baykar: Bayraktar TB2, Bayraktar TB3, Akıncı чи Kızılelma. І треба зважити, що такі речі навряд є фантазією дизайнера, а тому до цього дрона можливо придивитись максимально уважно.

baykar Bayraktar tb4

Перше, що кидається в очі - це пласка форма фюзеляжа, великий розмах крила, штовхальний гвинт та озброєння у вигляді чотирьох боєприпасів.

Відносно розмаху крила, то він, якщо масштаб відносно людей збережений, орієнтовно становить 16 метрів, що на 4 метри більше ніж у Bayraktar TB2. Водночас дрон менший за Akıncı, який має розмах крила 20 метрів.

Akıncı
Akıncı

Єдиний сенс робити максимально плаский дрон - зменшення його помітності на радарах, що прямо впливає на живучість дрона такого класу на полі бою. Також маємо зазначити, що шасі дрона зроблені такими, що прибираються. Хоча їх висота має бути більшою для забезпечення більшого проміжку між землею та гвинтом.

Також зображені боєприпаси дають змогу оцінити бойове навантаження дрона. Можливо припустити, що це протитанкові ракети UMTAS від Rocketsan, з дальністю знищення цілей до 8 км. Вага UMTAS становить 37,5 кг, що дає бойове навантаження дрона у розмірі від 150 кг.

UMTAS
Ракети "родини" UMTAS

Враховуючи все наведене можливо зробити обережне припущення, що у лінійці Bayraktar TB очікується поповнення, бо цей дрон "виступає" якраз у цій ніші. І після Bayraktar TB2 та палубного TB3, політ якого має відбутися у цьому році, зараз у Baykar накреслюється наступна генерація - Bayraktar TB4.

Також нагадаємо, що в українському науково-виробничому центрі Baykar, як зазначив Генеральний директор компанії Халук Байрактар, буде вироблятися вся лінійка дронів турецької компанії.

Читайте також: Україна буде "вибивати" з союзників Patriot або THAAD та чи є рішення щодо винищувачів - міністр оборони України