xcounter
#

Британський флот може поставити ПКР на патрульні кораблі: покриють нестачу фрегатів та есмінців

Британський флот може поставити ПКР на патрульні кораблі: покриють нестачу фрегатів та есмінців
5643

Кілька років тому послідовні скорочення бюджету негативно вплинули на Королівський флот. Внаслідок цього британський флот отримав "втішний" приз: п'ять нових невеликих, легко озброєних патрульних кораблів (OPV), які, за твердженнями уряду, компенсують скорочення фрегатів і есмінців.

Наразі оснащені OPV класу River Batch 2 виробництва BAE Systems не здатні боротися і вижити у великій війні. "Ці кораблі не забезпечують повних можливостей або присутності, яку можуть дати додаткові високопродуктивні надводні бойові кораблі", - сказав військово-морський аналітик Ерік Вертхайм (Eric Wertheim).

OPV класу River Batch 2 Королівський флот
Останній OPV класу River Batch 2 був введений в експлуатацію в січні

На думку видавництва Forbes, кілька ключових доповнень можуть перетворити OPV вартістю 160 мільйонів доларів за штуку в надійних комбатантів. Хоч і дуже маленьких.

Читайте також: КНР почала виробництво нового літака-заправника: на це вказують супутникові знімки

Кораблі класу River Batch 2 є варіантами більш ранніх кораблів класу River Batch 1, три з яких залишаються в експлуатації. У Королівському флоті OPV є поліцейськими судами. Вони стежать за територіальними водами, здійснюють патрулювання та охороняють Фолклендські острови.

Ці операції зазвичай не вимагають складних давачів або важкого озброєння. Таким чином, кожен OPV класу River Batch 2 містить тільки одну 30-міліметрову гармату для захисту від невеликих човнів, і радар Terma повітряного і морського спостереження, який забезпечує помірний ступінь ситуаційної обізнаності.

Льотна палуба OPV класу River Batch 2 розрахована на вертольоти Merlin і Wildcat, але через відсутність ангара він може розмістити один вертоліт лише на короткий час

Та теоретично OPV могли б бути оснащені більш потужною зброєю і давачами.

Важливо відзначити, що клас River Batch 2 має ті ж засоби управління, що і есмінці типу 45 Королівського флоту та авіаносці типу Queen Elizabeth. Система бойового управління CMS-1 від BAE Systems підключає зброю і давачі до великих цифрових дисплеїв з інтуїтивно зрозумілим програмним забезпеченням.

Підключення нового обладнання до CMS-1 не повинно завдати клопоту. Проблема полягає у виборі зброї та давачів, які не вимагають серйозних змін у корпусі OPV - наприклад, розрізання палуби або прокладки великої кількості нових проводів.

Галузеве видання Navy Lookout нещодавно запропонувало кілька можливих схем, які могли б перетворити OPV класу River Batch 2 в потужні бойові кораблі. Всі схеми включають існуючі системи, які не потребують нових досліджень, розробок або дорогих модифікацій корпусу.

Одна з запропонованих модифікацій OPV класу River Batch 2

Найбільш важко озброєна модифікація включає: додавання другої 30-міліметрової гармати; нову 57-міліметрову артилерійську установку Bofors; систему постановки пасивних перешкод та нові радари спостереження й управління вогнем; розміщення на кормовій палубі восьми пускових установок для протикорабельних ракет; і заміна існуючих малих човнів на безпілотний надводний апарат (USV) з озброєнням.

Протикорабельна ракета - ключ до успіху, вважає Forbes. І є кілька ракетобудівних компаній, які б могли відповідати усім вимогам.

Ракета Naval Strike Missile (NSM) від норвезької фірми Kongsberg - одна з найпопулярніших. ВМС США додають NSM до своїх кораблів прибережної зони. І якщо канадський флот коли-небудь вирішить переозброїти свої власні OPV, ракета NSM стане очевидним вибором.

Ракета Naval Strike Missile
Тільки одна ракета NSM коштує 2 мільйони доларів

Всі ці доповнення зробили б корабель класу River Batch 2 скоріше корветом, а ніж OPV. Корвет класу River міг би представляти серйозну загрозу для бойових кораблів противника. Однак він залишиться уразливим для підводних човнів і літаків через відсутність гідролокаторів і ракет класу "земля-повітря".

Та й переобладнання в корвет, звичайно, обійдеться недешево.

Проте, переоснащення OPV може бути єдиним варіантом Королівського флоту для швидкого розширення в умовах кризи. Зрештою, Королівський флот не тримає в резерві списаних надводних кораблів. Замість цього їх продають. А будівництво нового фрегата або есмінця займає роки і коштує сотні мільйонів, якщо не мільярдів доларів.

Читайте також: Польща розвиватиме свою "корветну програму": це стане альтернативою купівлі субмарин