xcounter
#

КНР почала виробництво нового літака-заправника: на це вказують супутникові знімки

Судячи із всього, цей літак також оснащений чотирма російськими турбовентиляторними двигунами Д-30КП-2
Судячи із всього, цей літак також оснащений чотирма російськими турбовентиляторними двигунами Д-30КП-2
691

Супутникові знімки вказують на те, що Китай почав серійне виробництво літаків-заправників на базі місцевого військово-транспортного літака Xi'an Y-20, повідомляє видавництво Defense News. Танкер нового покоління повинен заповнити прогалину в можливостях стратегічного проектування військової сили НВАК.

На знімку аеродрому в Сіань-Яньлян, зробленому 30 грудня 2020 року і переданому Defense News компанією Planet Labs, показані чотири літаки Y-20. На знімку чітко видно тінь заправних установок під крилами, вказуючи на те, що це танкери Y-20U.

літак Y-20 Китай
Y-20U є модифікацією літака Y-20

Передбачається, що Y-20U оснащений трьома заправними установками, дві з яких розміщені під крилами, а третя - в хвостовій частині фюзеляжу. Дозаправка в повітрі з Y-20U проводиться за методом шланг-конус.

Читайте також: Без танків Abrams проти Китаю: морська піхота США терміново підшуковує нові протитанкові системи

Перший прототип Y-20U здійснив свій перший політ у 2018 році, і поява чотирьох Y-20U говорить про те, що програма льотних випробувань або завершена, або досить розвинена для початку серійного виробництва. Поки невідомо, чи буде Y-20U спеціалізованим танкером або конвертованим літаком зі збереженням можливостей Y-20.

Однак, Y-20 та Y-20U як і раніше оснащені чотирма російськими турбовентиляторними двигунами Д-30КП-2.

турбовентиляторний двигун WS-20 для Y-20
Китай розробляє турбовентиляторний двигун WS-20 для сімейства Y-20, але виробництво цього двигуна не планується до 2024 року

Три з чотирьох літаків на фотографії пофарбовані в темно-сірий колір, а останній літак все ще покритий ґрунтовкою. Один з сірих літаків є прототипом або випробувальним літаком, а три інших, ймовірно, будуть серійними літаками.

Чотири Y-20U входять в число 16 літаків Y-20, помічених по всьому аеродрому. У Сіань-Яньляні розташовані виробничі підприємства Xi'an Aircraft Company (XAC), дослідницькі центри, а також ряд компаній, що займаються авіаційними технологіями.

Ще тут знаходиться китайський льотно-випробувальний центр, який відповідає за нагляд за льотними випробуваннями нових типів літаків, побудованих китайськими компаніями.

Супутниковий знімок літак-заправник Y-20U Китай
Супутниковий знімок аеродрому в Сіань-Яньлян, 30 грудня 2020 року

Військово-повітряні сили НВАК мають близько 20 літаків-заправників. Цей парк в основному складається з танкерів H-6U і морських H-6DU на базі бомбардувальника Xi'an H-6, який схожий на радянський Ту-16, побудований в 1950-х роках.

НВАК також експлуатує три танкера Іл-78МП, придбані в України і поставлені в 2014 році. На думку Defense News, ці цифри говорять про те, що у Китаю досить скромні можливості дозаправки в повітрі. Звичайно, це може змінитися, якщо буде побудовано більше літаків Y-20U.

Читайте також: ​Заява на сенсацію: роботанк Type-X RCV від Milrem Robotics показали на IDEX