xcounter
#

Без танків Abrams проти Китаю: морська піхота США терміново підшуковує нові протитанкові системи

Без танків Abrams проти Китаю: морська піхота США терміново підшуковує нові протитанкові системи
2484

Морські піхотинці США експериментують з новими протитанковими системами для заміни вогневого потенціалу основного бойового танка Abrams, каже видавництво Popular Mechanics. У минулому році морпіхи повністю відмовилися від танків, і тепер вони хочуть отримати протитанкову зброю, яка буде легшою і матиме більшу дальність дії.

Мета полягає в тому, щоб зробити невеликі групи морських піхотинців більш небезпечними, ніж будь-коли раніше, змусивши противника розглядати навіть невелику групу як серйозну загрозу.

Колись морська піхота планувала використовувати основні бойові танки M1A1 для знищення ворожих танків. Але тепер служба експериментує з неназваною високоточною зброєю, яка запускається з легких броньованих машин.

Читайте також: США прагне лідерства у "гіперзвуковій" гонці : Пентагон замовляє ракети та супутники
Основний бойовий танк M1A1 Abrams
ОБТ M1A1 Abrams - це старіша версія танку M1A2 Abrams

68-тонний бойовий танк M1A1 Abrams - це мабуть, найуспішніший танк, який коли-небудь використовувався армією і морською піхотою. Озброєний 120-міліметровою основною гарматою M256, Abrams може вражати рухомі цілі розміром з танк на відстані 2000 метрів.

Але недавно морпіхи вивчили нові загрози і прийшли до висновку: у випадку війни між США і Китаєм, вони будуть пересуватися по островам у Південно-Китайському морі, методично захоплюючи штучні, укріплені острови, побудовані Пекіном.

У цьому середовищі є дві проблеми з танками. По-перше, екстремальний розмір і вага ускладнюють доставку танків на берег. По-друге, багато цих островів не досягають і 2000 метрів в ширину.

Південно-Китайське море США
У майбутній потенційній боротьбі в Південно-Китайському морі, має сенс використовувати більш легку і просту у використанні зброю

У статті USNI генерал-лейтенант Ерік Сміт (Eric Smith), заступник коменданта з бойового розвитку і інтеграції корпусу морської піхоти, говорив про систему озброєння з "дальністю дії в 15-20 разів більше", ніж у танкової гармати. Напевно, він говорив про Spike Non-Line of Sight (NLOS), тактичну ракету від ізраїльського оборонного підрядника Rafael, яка призначена для запуску з різних платформ, включаючи легкі броньовані автомобілі, вертольоти або навіть кораблі.

Spike NLOS - це універсальна ракета з електро-оптичною системою виявлення і управління вогнем, яка здатна виявляти цілі днем, вночі і в погану погоду. Ракета використовує безпровідний канал передачі даних для відправки навіднику відео з ціллю в реальному часі.

легкий тактичний позадорожній бронеавтомобіль JLTV
Spike можна встановити на легкий тактичний позадорожній бронеавтомобіль (JLTV), нову заміну застарілого парку Humvee

Spike може використовуватися проти різних цілей і доступний з трьома типами бойової частини: осколкова для атаки на вантажівки і легкоброньовані машини, протитанкова тандемно-кумулятивна для ураження танків, і проникаюча осколково-фугасна для знищення бункерів та інших укріплених позицій.

Мабуть, найважливішим є те, що Spike NLOS має дальність дії до 30 кілометрів, що відповідає вимогам генерала Сміта. Це також робить її корисною протикорабельною зброєю, змушуючи ворожі флоти триматися подалі від морпіхів, які окупують віддалені острови. Морпіхи можуть управляти Spike NLOS дистанційно, що дозволяє їм націлюватися на конкретні частини ворожого корабля.

У майбутні роки стане зрозуміло, чи правильне рішення зробили морпіхи списавши свої танки. Хоч M1A1 Abrams був поганим варіантом для Південно-Китайського моря, він все одно був би корисний в Північній Європі, де морпіхи також проводять заходи бойової підготовки. Але, кинувши свої танки, морська піхота США, можливо, відкриє для себе більше можливостей і отримає перевагу на полях бою майбутнього.

Читайте також: ​Стала відома ціна турецького корвета Ada для України та інші подробиці посилення ВМС України