xcounter
#

Бойові безпілотники та гелікоптер ДРЛВ: як у Великобританії хочуть посилити авіаносці типу Queen Elizabeth

837
HMS Queen Elizabeth
HMS Queen Elizabeth

Повідомлення про прийняття на озброєння Королівського флоту Великобританії гелікоптеру ДРЛВ з’явилося разом з інформацією про плани інтегрувати БПЛА на авіаносці – таке поєднання ми вже десь бачили...

Королівський флот Великобританії вивчає можливість використання великої безпілотної авіаційної системи з нерухомим крилом у складі авіакрила авіаносця.

Концептуальна робота ведеться в рамках програми під назвою "Проєкт Vixen", який, ймовірно, названий на честь британського палубного винищувача Sea Vixen, що стояв на озброєнні Королівських ВМС у 1959-1972 роках.

Читайте також: Франція готова безкоштовно передати Греції два 30-річні фрегати
Винищувач Sea Vixen
DH110 Sea Vixen

У рамках проєкту Vixen Королівський флот вивчає можливість використовувати БПЛА з нерухомим крилом для виконання різних місій, зокрема розвідки, спостереження, дозаправки в повітрі пілотованих літаків, радіоелектронну боротьбу та завдання ударів.

Хоч проєкт Vixen є концептуальним і не призведе до практичного втілення ідей, флот Великобританії вже розглядає варіанти експлуатації безпілотників "як додаткової платформи" до пілотованих літаків з палуб авіаносців типу Queen Elizabeth.

HMS Queen Elizabeth
Як мінімум, безпілотники, що планують інтегрувати на авіаносці, будуть виконувати роль "ведених" для винищувачів F-35. Фотоколаж: The War Zone

Так, у минулому місяці на сайті уряду Великобританії по контрактах з державним сектором з’явився запит на інформацію (RFI) щодо "обладнання для запуску й відновлення літаків", де було зазначено, що таке обладнання може використовуватися "для літальних апаратів як з екіпажем, так і без нього"

Цікавою ця новина є і тим, що нещодавно в ЗМІ з’явилися повідомлення щодо прийняття на озброєння Королівського флоту Великобританії першого гелікоптера ДРЛВ Merlin "Crowsnest", що буде нести службу на авіаносці HMS Queen Elizabeth.

Гелікоптер ДРЛВ Merlin
Гелікоптер ДРЛВ Merlin "Crowsnest"

Цей гелікоптер буде забезпечувати повітряне спостереження та управління іншими літаками ударної групи авіаносця – і, можливо, й майбутніми безпілотниками.

У будь-якому разі, нещодавно Defense Express розповідав про схожу концепцію, яку планують втілити у життя Військово-морські сили США: літак ДРЛВ E-2D Advanced Hawkeye, який буде керувати різними безпілотникамиE-2D Advanced Hawkeye, який буде керувати різними безпілотниками, зокрема й паливозаправником MQ-25A Stingray.

Звичайно, що за таким поєднанням буде цікаво спостерігати. А от хто буде першим – та чи буде взагалі – покаже тільки час.

Читайте також: Велика Британія озброїть свої десантні кораблі: "допоможні крейсери" повертаються