xcounter
#

Велика Британія озброїть свої десантні кораблі: "допоможні крейсери" повертаються

2413
Туманний Альбіон прагне сформувати дві амфібійні "морські групи підтримки", що захищатимуть союзників Великої Британії в Європі та Азії
Туманний Альбіон прагне сформувати дві амфібійні "морські групи підтримки", що захищатимуть союзників Великої Британії в Європі та Азії

Королівські ВМС відчуватимуть певний дефіцит бойових кораблів після того, як на утилізацію будуть здані два фрегати "Тип 23".

Військово-морські сили Великої Британії мають намір "переструктурувати" чисельність своїх бойових та військових кораблів. Це випливає із документу "Оборона в конкурентну епоху", котрий видало Міноборони за підсумками "Оборонного огляду" уряду країни, пише портал ukdefencejournal.

Зокрема відомо, що Міноборони Великої Британії планує встановити озброєння на три свої десантні кораблі-доки класу Bay, затрати на це складуть 50 мільйонів фунтів стерлінгів.

Читайте також: Велика Британія починає "гібридну війну" проти РФ на морі: в хід йдуть гідрографи та підводні дрони
На подібний експеримент уже наважився флот США: на десантний корабель-док класу San Antonio поставлять протикорабельну ракету NSM, котра дасть можливість самостійно "зачищати" зону висадки

Що саме за озброєння буде поставлене на британські десантні кораблі – оборонне відомство Туманного Альбіону не розкриває, але зазначає, що таке озброєння допоможе уражати зокрема й берегові цілі.

План по озброєнню десантних кораблів-доків Bay, в свою чергу – це частина значно ширшого плану британського Міноборони Британії по створенню "прибережних груп реагування", котрі діятимуть на захист союзників Великої Британії. Одна така група буде розгорнута в Європі уже в 2021 році, друга – буде розгорнута в регіоні Індійського та Тихого океанів у 2023 році.

Британський гелікоптер Chinook виконує зліт із палуби авіаносця Queen Elizabeth

Відомо, що зараз кораблі типу Bay оснащені лише двома артустановками Phalanx та двома артустановками DS30B. Вони можуть брати на борт до 24 танків Challenger або ж до 700 морських піхотинців.

В свою чергу, озброювати свої десантні кораблі за взірцем "допоміжних крейсерів" часів Другої світової Туманному Альбіону потрібно зокрема для того, щоб компенсувати тимчасову нестачу бойових кораблів.

Зокрема, британське Міноборони уже заявило про те, що хоче дочасно вивести із строю Королівських ВМС та передати на утилізацію два найстаріші фрегати "Тип 23".

Таким чином, в строю британського флоту залишаться залишаться ще 11 фрегатів "Тип 23"

Списанням старих кораблів Велика Британія хоче зекономити ресурси, які необхідні для будівництва новітніх фрегатів "Тип 31" та "Тип 32" та новітніх есмінців "Тип 83".

Щоправда, таке якісне посилення Королівських ВМС має відбутись лише наприкінці 2020-х років: тоді, за чинними планами уряду, число "кораблів супроводу" має вирости від поточних 19 одиниць до перспективних 24 одиниць.

Перспективний есмінець "Тип 83" ВМС Великої Британії
Читайте також: ​Кораблі США в Чорному морі - в Південному військовому окрузі РФ готуються відбивати десанти