xcounter
#

Балістичні ракети та фрегати: Велика Британія розповіла, як розвиватиме свій флот

1154
На побудову нових кораблів для Королівських ВМС британський уряд готовий витратити мінімум 16 мільярдів фунтів стерлінгів
На побудову нових кораблів для Королівських ВМС британський уряд готовий витратити мінімум 16 мільярдів фунтів стерлінгів

Очільник уряду Боріс Джонсон запевняє, що в кінці 2020-х років англійський флот матиме майже вдвічі більше фрегатів та есмінців

Кабінет міністрів Великої Британії планує збільшувати свої інвестиції у розвиток військово-морських сил, сума яких протягом 2020-х років складе мінімум 16,5 мільярда фунтів стерлінгів. Про це йдеться в публікації порталу ukdefencejournal.

Для Великої Британії флот - основний інструмент проектування сили, в цьому випадку Туманний Альбіон не може дозволити собі економію

Зокрема, прем’єр-міністр Великої Британії Боріс Джонсон заявив, що в кінці поточного десятиріччя Королівський флот матиме 24 фрегати, на відміну від 15 кораблів такого типу, що наявні зараз.

Читайте також: "Атрофований парк бронетехніки": у Великій Британії б’ють на сполох через нестачу ББМ

На цьому моменті портал зробив поправку: цілком можливо, що керманич британського уряду помилився та мав на увазі 24 бойові кораблі супроводу для британських авіаносців – кораблі класу "фрегат" та "есмінець". Бо зараз британські ВМС мають лише 13 фрегатів (замість 15 заявлених), та лише шість есмінців.

При цьому есмінці та фрегати потрібні Королівським ВМС не лише для супроводу авіаносних ударних груп, але й також - для виконання іншого роду місій у регіонах світу

У всякому випадку, заява Боріса Джонсона підтверджує намір уряду Великої Британії замовити будівництво фрегатів за новим проектом Type 32, на додачу до наявних фрегатів Type 26 і Type 31.

При цьому сам Джонсон пообіцяв "відновити позицію Великобританії як великої військово-морської держави Європи".

Рендер, на якому зображені перспективні фрегати Type 32 Королівських ВМС Великої Британії

"Військово-морські плани" британського уряду поширюються також і на підводну компоненту національних ВМС.

За попередніми планам, до середини 2020-х років Велика Британія збиралась зменшити свій ядерний арсенал до 180 боєзарядів.

Втім, посилення загроз для національної безпеки змусили переглянути такий план: тепер Велика Британія хоче мати ядерний арсенал у 260 боєзарядів.

Підводний запуск міжконтинентальної балістичної ракети Trident, якою озброєний флот Великої Британії

Наразі Королівські ВМС мають чотири атомні субмарини типу Vanguard, які стали до строю у 1993-1999 роках, і котрі несуть 16 балістичних ракет.

Паралельно, BAE Systems веде роботи по будівництву двох підводних крейсерів- носіїв міжконтинентальних балістичних ракет типу Dreadnought, що мають стати до строю Королівських ВМС в 2030-х роках.

Характеристики перспективних субмарин типу Dreadnought:

  • водотоннажність: близько 17 тисяч тонн
  • довжина корпусу – 153 метри
  • озброєння: чотири торпедних апаратів калібру 533 міліметри та 24 торпеди, 12 пускових шахт для міжконтинентальних ракет Trident II D5.
Свої субмарини типу Vanguard Туманний Альбіон планує відправити "на пенсію" в 2030-х роках
Читайте також: Британський авіаносець Queen Elizabeth йде у похід: на корабель вантажать бомби до F-35