xcounter
#

"Атрофований парк бронетехніки": у Великій Британії б’ють на сполох через нестачу ББМ

"Атрофований парк бронетехніки": у Великій Британії б’ють на сполох через нестачу ББМ
4305

"Якби британська армія була б вимушена воювати з рівним противником – евфемізм для Росії – у Східній Європі в найближчі роки, то у той час, як наші солдати, безумовно, залишаються одними з кращих у світі, вони, на жаль, були б вимушені йти у бій з остаточно застарілою бронетехнікою, більшості з якої вже не менш як 30 років"

Це – цитата з доповіді комітету з питань оборони Палати громад британського парламенту, в якій було розкритиковано стан парку британських бойових броньованих машин.

"Цей звіт розкриває сумну історію бюрократії, військової нерішучості, неефективного фінансового управління та загальної некомпетентності, які постійно заважали спробам належним чином переозброїти британську армію протягом останніх двох десятиліть", – йдеться в доповіді комітету.

Читайте також: Британія послала до Балтії оперативну групу ВМС: готові відбивати атаку РФ
БМП
Британські військові біля БМП Warrior, 2005 рік

За словами голови комітету Тобіаса Еллвуда, програма створення бойових броньованих машин "страждає від невизначеностей, рішення інвестувати в бойові машини часто ускладнюється через невпевненість у тому, для чого вони потрібні армії та протиставляється бажанню профінансувати інші оборонні пріоритети. Хоча ландшафт оборони, безумовно, змінюється, традиційна війна залишається досить реальною та лякаючою, до якої ми повинні бути повністю готові".

Танк Challenger 2
Основний бойовий танк Великобританії Challenger 2

У звіті зазначають, що оскільки у цьому випадку йдеться як про гроші платників податків, так і важливість програм для воєнного потенціалу Великої Британії, то "ця жахлива ситуація стала зовсім неприйнятною і повинна бути швидко виправлена".

Цей звіт був підготовлений перед публікацією урядового Огляду оборони, безпеки та зовнішньої політики, в якому, як очікуються, скоротять чи щонайменше зменшать кількість деяких ключових напрямків ББМ у рамках ширшої трансформації збройних сил.

Бронемашина CVR-T
Бойова машина CVR-T

Так, уряд передбачає перехід від традиційних зразків до збільшення інвестицій у космічні, кібернетичні, підводні та безпілотні технології (детальніше – в окремому матеріалі Defense Express). Очікується, що армія при цьому візьме на себе основний "вантаж будь-яких скорочень", які будуть прийняті у результаті огляду.

При цьому у звіті комітету зазначається, що відмова надати армії сучасні ББМ буде мати серйозні кількісні та якісні наслідки на полі бою.

Бронемашина Ajax
Нещодавно Велика Британія почала отримувати перші бронемашини Ajax

Звіт комітету був присвячений чотирьом конкретним програмам ББМ – йдеться про постачання нових гусеничних розвідувальних машин Ajax від General Dynamics та контракт на постачання бойових машин Boxer з Rheinmetall BAE Systems Land.

Також йдеться і про програми, за якими ще не укладені контракти – стосовно БМП Warrior від Lockheed Martin UK та модернізації основного бойового танка Великої Британії Challenger 2 від Rheinmetall BAE Systems Land.

Разом з тим, 13 березня німецькі ЗМІ повідомили, що модернізація Challenger 2 буде продовжена, хоча парк танків буде скорочено з 227 до 150-170, а от від оновлення БМП Warrior, що тягнеться з 2011 року, планують відмовитися.

Читайте також: Британські ракетні катери: навіщо вони взагалі, якщо будуть корвети