xcounter
#

За що реально звільнили Юрія Гусєва і що має зробити Герман Сметанін з "Укроборонпромом"

Юрій Гусєв, вже колишній очільник "Укроборонпрому"
Юрій Гусєв, вже колишній очільник "Укроборонпрому"
6014

За два роки та сім місяців перебування на посаді очільника "Укроборонпрому" Юрій Гусєв не виконав свою першу й найголовнішу обіцянку, хоча мова йшла про виключно бюрократичні процеси

Юрій Гусєв, який займав посаду очільника держконцерну "Укроборонпром" з грудня 2020 року та замінив на ній Айвараса Абромавичуса, був звільнений указом Президента 27 червня 2023 року. Замість нього посаду, але тепер вже АТ "Українська оборонна промисловість" отримав з вкрай важливою умовою Герман Сметанін.

Каденція Юрія Гусєва тривала два роки та сім місяців і це другий показник після Романа Романова, який був очільником "Укроборонпрому" з липня 2014 по лютий 2018 рік. Й у питанні оцінки діяльності того чи іншого посадовця необхідно виходити з виконання тих завдань, які перед ним стояли.

Читайте також: Як Іран допомагає РФ стріляти зі своїх гаубиць Д-20 китайськими 152-мм снарядами

Юрія Гусєва
Юрій Гусєв під час викатки фюзеляжу Ан-178-100Р для ЗСУ у травні 2021 року

При цьому вкрай важливо розуміти, що ДК "Укроборонпром" - це, в першу чергу, адміністрація об'єднання державних оборонних підприємств та спецекспортерів, створена за часи Януковича. І необхідність існування самої такої структури дуже давно була поставлена під питання.

"Планується що наступного року "Укроборонпром", який колись створювався Саламатіним і який пережив багато корупційних скандалів, припинив своє існування. Будуть створені нові холдингові компанії, які працюватимуть за принципами корпоративного управління, прозорості OECD", - заявив після вступу на посаду у грудні 2020 року Юрій Гусєв.

Але ані у наступному 2021, ані у 2022 році ДК "Укроборонпром" не був ліквідований. Лише 21 березня 2023 року Кабмін постановив на місці ДК "Укроборонпром" створити АТ "Українська оборонна промисловість". Як зазначили у самому "Укроборонпромі": "на місці концерну постає сучасна високотехнологічна оборонна компанія, що централізовано керуватиме провідними підприємствами галузі за напрямами бронетехніки, авіабудування та авіаремонту, морських та радарних систем, високоточного озброєння та боєприпасів".

Тобто замість державного концерну "Укроборонпром", який мав централізовано керувати оборонними підприємствами, цю функцію має виконувати акціонерне товариство зі 100% державною власністю "Українська оборонна промисловість". Але навіть зміна форми юридичної особи не відбулась, як вважається, через те, що у постанові Кабміну не було визначено те, хто саме має провести реєстрацію нової державної оборонної компанії, хоча у проекті було прописано прізвище Гусєва.

Й те перетворення "Укроборонпрому" з ДК на АТ зайняло цілих три роки, не говорячи вже про глобальну реформу, й стало, як мінімум, однією з причин звільнення Юрія Гусєва. Про це зокрема говорить й одна з задач для нового очільника: "по-справжньому реформувати "Укроборонпром", яку сформулювали в Кабінеті Міністрів України. Й варто додати, що за планом реформ кожне державне підприємство, що входить у склад концерну, також має перетворитися на господарське товариство.

реформа Укроборонпрому

Тобто свою головну задачу та головну обіцянку Юрій Гусєв не виконав. І саме тепер цю бюрокартично-юридичну задачу, разом із нарощуванням виробництва, має виконати Герман Сметанін. При цьому, об'єктивно, у значно складніших умовах, бо українська оборонна промисловість зразка 2020 року та 2023 року - це дві різні речі.

Зокрема по підприємствах "Укроборонпрому" ворог завдав понад 150 ракетних, бомбових та артилерійських ударів. Багато ключових підприємств перебувало доволі довгий час під окупацією. Їх стан, виробнича база - під величезним питанням. При цьому деякі з них були унікальними для української оборонної промисловості у сфері високоточних прицільних приладів та боєприпасної галузі.

Мова йде про абсолютно інший темп та напрям робіт, необхідність ремонту та відновлення іноземної техніки, виробництва нової, впровадження модернізацій за досвідом бойових дій. І все це в умовах, коли кожне оборонне підприємство знаходиться під прицілом ворога.

Ан-225
Знищена "Мрія" на території ДП "Антонов"

Ще одна об'єктивна складність - це зміна ландшафту української оборонної промисловості загалом, яка пов'язана із заходженням іноземних оборонних гігантів. Зокрема мова вже йде про BAE Systems та намір України локалізувати у себе виробництво БМП CV90, виробництво Fuchs в Україні від Rheinmetall. І це насправді лише "перші ластівки" процесу, який у всьому цивілізованому світі проходив десятиріччями. Але оминув Україну, яка сповідувала добровільний ізоляціонізм у питанні міжнародної оборонної кооперації. Тобто сама під гаслом "зробимо все самі" йшла шляхом КНДР та Ірану.

В цих умовах можливо лише навести просту статистику. За підсумками 2021 року BAE Systems отримала дохід у 25,7 млрд доларів (7 місце серед оборонних компаній світу) маючи штат 93 тисячі осіб у 40 країнах. Всі підприємства ДК "Укроборонпром" зі штатом близько 70 тисяч - 0,75 млрд доларів, відповідно до даних рейтингу Defense News. І як конкурувати й чи взагалі це потрібно в умовах, коли один працівник BAE Systems генерує 276 тисяч доларів доходу, проти 10,7 тисячі доларів у випадку "Укроборонпрому" - вкрай складне питання.

Тобто перелік задач та умови для реформи "Укроборонпрому" але вже "по-справжньому" - значно складніші ніж були раніше. І сама реформа частини державної оборонної промисловості є лише одним вектором роботи, бо паралельно стоїть ще важливіша задача із забезпечення Збройних Сил України озброєнням та військовою технікою.

Читайте також: США дають новий пакет, в якому бронетехніка, засоби розмінування та HARM