xcounter
#

"Укроборонпром" не знав про "схематоз" ДП "Антонов" у співробітництві з НАТО за програмою SALIS

НАТО активно використовує Ан-124 для стратегічних перевезень
НАТО активно використовує Ан-124 для стратегічних перевезень
4428

Влітку ДП "Антонов" дав дозвіл на продаж частки Antonov Logistics Salis компанії з реєстрацією у житловому будинку

ДК "Укроборонпром" відповів Defense Express стосовно напрочуд дивної схеми продажу 49% акцій компанії Antonov Logistics Salis GmbH, через яку здійснюють стратегічні перевезення для НАТО за програмою SALIS літаками ДП "Антонов".

Якщо коротко, то тепер до них допущено нашвидкуруч створену фірму, яка пов’язана із компанією Click Aviation Network. Саме ця компанія фігурує у журналістському розслідуванні щодо махінацій з паливом для літаків Antonov Airlines.

Читайте також: Україна може віддати "Антонов" "під крило" Airbus по вантажним та пожежним літакам

Важливий елемент - продаж акцій Antonov Logistics Salis GmbH унеможливив встановлення 100% контролю України над компанією, яка є важливим елементом у співробітництві з Альянсом. І це стало результатом дій очільника ДП "Антонов" Сергія Бичкова. Детальніше про це - в окремому розслідуванні Defense Express.

Водночас "Укроборонпрому" був надісланий запит з питанням - чи знав державний концерн про дії очільника ДП "Антонов". Бо одна справа, коли рішення стосовно співпраці з НАТО приймаються після узгодження на рівні держконцерну, або взагалі Кабміну, а зовсім інше - потайки, одноосібно рішенням одного керівника держпідприємства.

Сергій Бичков Антонов
Сергій Бичков з листопада 2020 року - в.о. керівника, з червня 2021 - очільник ДП "Антонов"

Як повідомили в держконцерні: "Антонов" своє рішення відмовитися від придбання 49% часток у компанії Antonov Logistics Salis GmbH (Німеччина), які належали Aircargonet International GmbH (Німеччина), та надати згоду на продаж цих часток третій особі з ДК "Укроборонпром" не погоджувало. Концерн дізнався про цей факт лише після укладення відповідної угоди".

Що більше, інформація про дії Сергія Бичкова та "пов’язані з цим можливі загрози інтересам держави" відправлені правоохоронним органам.

Антонов Salis

Також вартий уваги й інший момент. Відповідь на запит, надісланий ще 23 вересня, був отриманий Defense Express лише 8 жовтня у особистому повідомленні, з твердженням, що його відправили раніше й у строк. Проте на поштові скриньки редакції, звичайну та електронну, жодної відповіді не надходило.

Фактичне отримання відповіді за підписом заступника гендиректора ДК "Укроборонпром" Романа Забарчука збіглось із завершенням прес-конференції, на який ДП "Антонов" звинуватив його у родинних зв’язках з заступником міністра юстиції РФ та колишнім КДБшником, а також отриманні несанкціонованого доступу до документів про співробітництво з НАТО. Більше того, у "Антонові" анонсували передачу цієї інформації правоохоронним органам.

У відповідь сам Забарчук дав окремий коментар Defense Express в якому підтвердив наявність далекого родича у Кремлі, проте підкреслив, що не спілкується з ним з 2014 року. А також повідомив, що всі перевірки ДП "Антонов" проходять виключно за згодою очільника ДК "Укроборонпром" Юрія Гусєва.

Таким чином, враховуючи заяви ДП "Антонов" та ДК "Укроборонпром", обидва залучили до "війни" правоохоронні органи.

Юрія Гусєва Сергій Бичков
Юрій Гусєв та Сергій Бичков

З боку Defense Express зазначимо, що ця ситуація виглядає дещо сюрреалістично. ДП "Антонов", що входить до складу "Укроборонпрому", звинувачує посадових осіб концерну - безпосередньо заступника гендиректора ДК "Укроборонпром" з безпеки Романа Забарчука - у тому, що його дії з перевірки діяльності "Антонова" юридично безпідставні і з ризиком для державних інтересів. А у самому держконцерні не знають, що відбувається на ДП "Антонов", який самовільно ставить під загрозу співробітництво з НАТО.

Defense Express продовжить уважно слідкувати за цією "війною", яка є черговим прикладом ефективності "Укроборонпрому" та його керівництва з управління державним оборонним сектором.

Читайте також: Керівництво "Укроборонпрому" "контрабандою" літає на Ан-74: ДП "Антонов" перетворили на службу таксі (ексклюзивні документи)