xcounter
#

Щоб перенавчити пілотів з Мі-24 на AH-64 Apache чи AH-1Z Viper, треба мінімум 7-8 місяців

3153
Мі-24В армійської авіації ЗСУ, весна 2023 року, фото - Генштаб
Мі-24В армійської авіації ЗСУ, весна 2023 року, фото - Генштаб

Але ця цифра стосується Чехії та Польщі в умовах мирного часу, для ЗСУ строк можливо буде стислішим

Міністр оборони Польщі Маріуш Блащак 5 травня 2023 року повідомив, що США вирішили безоплатно передати польській армії з власних запасів вісім вертольотів AH-64 Apache. Він зазначив, що ці машини будуть передані "за декілька тижнів", допоможуть Польщі почати процес підготовки пілотів на Apache, який однак не буде завершено у цьому році.

З чого випливає, що для освоєння AH-64 Apache польським вертолітникам знадобиться мінімум 7-8 місяців часу. Але тут можливі будь-які нюанси, бо США дають орієнтовно 8 машин, а Польщі потрібно підготувати пілотів одразу на 96 вертольотів.

Читайте також: Як у рашистів змінюється використання дронів та засоби протидії: від електромагнітної зброї до створення своїх "москітних флотів"
AH-64 Apache, ілюстративне фото з відкритих джерел

Для порівняння ми тут можемо згадати й інший приклад. У лютому 2023 році Міноборони Чехії оголосило, що чеські вертолітники та авіатехніки завершили курс навчання для опанування чотирьох ударних AH-1Z Viper та восьми транспортних UH-1Y Venom. Як виявилось, загальний курс навчання тривав 7 місяців, а наліт на кожного пілота склав 80 годин.

При цьому чеські пілоти, котрі "пересідали" із радянських Мі-24, опановували не тільки особливості управління AH-1Z Viper та UH-1Y Venom, але й проходили деякі специфічні тренування, наприклад - "горяча дозаправка", коли дозаправка паливом відбувається на передовому майданчику без вимикання двигуна.

Новий ударний AH-1Z Viper в камуфляжі чеських ВПС, квітень 2023 року, зображення з відкритих джерел

Окрім нових чотирьох AH-1Z Viper та восьми UH-1Y Venom, оплачених за контрактом 2019 року, Чехія має також отримати безоплатно вживані шість AH-1Z Viper та два UH-1Y Venom. До цих б/в машин від США комплектуючі коштуватимуть до 650 мільйонів доларів, і що цікаво – в цьому пакеті є також тренажери та інша апаратура для навчання пілотів та авіатехніків.

Схоже, що в даному випадку усереднений строк навчання у 7-8 місяців сформований саме специфікою ударних вертольотів як класу машин. Бо, наприклад, для навчання пілотів на спеціалізований протичовновий британський вертоліт Merlin потрібен строк до 11 місяців.

Але можливо, що коли ЗСУ почнуть "пересідати" із Мі-24 на сучасні західні ударні вертольоти, то тут фактичний строк навчання буде стислішим. З поправкою на реалії та потреби воєнного часу.

AH-64 Apache та Мі-24П, фото - U.S. Army /25th Combat Aviation Brigade
Читайте також: Нові рідкісні кадри, як ЗСУ використовують високоточні ракети APKWS в "дуеті" з Humvee