xcounter
#

Apache чудово працюють з Abrams, і полякам дадуть вісім AH-64E ще до підписання контракту

2971
Фото ілюстративне, джерело: U.S. Army
Фото ілюстративне, джерело: U.S. Army

Американські танки разом з гелікоптерами допоможуть польському війську захищати східний фланг НАТО

Восени минулого року оборонне відомство Польщі офіційно повідомило про свої наміри закупити у США одразу 96 новітніх гелікоптерів AH-64E Apache Guardian – і як тимчасове рішення США вирішили надати польському війську невелику кількість гелікоптерів ще до підписання контракту на закупівлю. Таку інформацію вчора, 5 травня, повідомив очільник оборонного відомства Польщі Маріуш Блащак за результатами розмови зі своїм американським колегою Ллойдом Остіном, розповідають у Defense24.

Як відзначається, гелікоптери будуть передані з активу Сухопутних військ Армії США. "Це дуже важливі можливості, тому ми тим більш цінимо рішення міністра оборони, що ці гелікоптери будуть отримані за рахунок ресурсів сухопутних військ США", – відзначив Маріуш Блащак.

Читайте також: Польща поставить ЗСУ три роти мінометних САУ Rak, і це саме та зброя, що зараз дуже потрібна на фронті
AH-6E Apache Guardian
AH-6E Apache Guardian, фото U.S. DoD

Міністр оборони Польщі наголошує, що польські військові – пілоти та техніки –якнайшвидше розпочнуть навчання, орієнтовно через декілька тижнів. "Але скажу обережно, що ми не зможемо завершити навчання в цьому році", – відзначає Блащак. Тобто, ці вісім гелікоптерів поляки отримають вже у 2024, а на підготовку екіпажів знадобиться щонайменше від 7-8 місяців.

Важливість цих гелікоптерів Блащак пояснює тим, що вони "прекрасно працюють з Abrams" – вісім Apache відправляться захищати східний фланг НАТО, гелікоптери посилять 18-у механізовану дивізію та 1-у авіаційну бригаду Сухопутних військ.

До речі це вже не вперше, коли поляки мають таке "проміжне" рішення перед отриманням вже законтрактованої техніки – так, минулого року Польща, щоб якнайшвидше посилити власні розвідувальні можливості, орендувала поза контрактом безпілотники MQ-9 Reaper.

Читайте також: Як Польща обирала завод для Центру по Leopard 2 для ЗСУ, і чи будуть там ремонтувати лише ці танки