xcounter
#

США безплатно дають Чехії вертольоти замість Мі-24 для ЗСУ, але комплектуючі коштуватимуть до $650 мільйонів

5757
Новий ударний AH-1Z Viper в камуфляжі чеських ВПС, квітень 2023 року, зображення з відкритих джерел
Новий ударний AH-1Z Viper в камуфляжі чеських ВПС, квітень 2023 року, зображення з відкритих джерел

Американці виділили чехам саме вживані машини, а фактичний рахунок за комплектуючі може виявитись значно меншим

Польський портал Defence24 з посиланням на інформацію від DSCA пише, що Державний департамент США дозволив продати Чехії пакет комплектуючих до вживаних 6 вертольотів типів AH-1Z Viper та двох UH-1Y Venom, що передаються замість виділених Україні гелікоптерів Мі-24.

В пакет входять зокрема 22 двигуни General Electric T-700-GE-401C, 14 вдосконалених навігаційних комплектів EGI/GPS з пакетом PPS (точного позиціонування) та 24 кодовані радіостанції AN/ARC-210, чотири кулемети M240 та інше озброєння. Також сюди входитимуть транспортні контейнери, допоміжне обладнання, набори запчастин, тренажери для пілотів та авіатехніків і послуги сервісу. Очікувана вартість закупівлі складатиме аж 650 мільйонів доларів.

Читайте також: Apache чудово працюють з Abrams, і полякам дадуть вісім AH-64E ще до підписання контракту
Bell UH-1Y Venom, на яких навчались чеські військові, лютий 2023 року, фото - Armáda České republiky

Наскільки ця цифра є великою, можна порівняти з наступним показником – коли Чехія в 2019 році замовляла у США поставку 12 нових вертольотів, зокрема чотирьох ударних AH-1Z Viper та восьми транспортних UH-1Y Venom, то там сума контракту складала еквівалент 622 мільйонів доларів (або ж 14 мільярдів чеських крон).

Але при цьому DSCA наголошує, що фактична вартість закупівлі буде нижчою за заявлені 650 мільйонів доларів. І також варто наголосити, що тут йде мова все таки про продаж комплектуючих до вживаних вертольотів, взятих із запасів Корпусу морської піхоти США, які Чехія отримає безоплатно.

AH-1Z Viper на яких навчались чеські військові, лютий 2023 року, фото - Armáda České republiky

Американці передають чехам ці шість AH-1Z Viper та два UH-1Y Venom за програмою передачі надлишкового озброєння EDA (Excess Defense Article), яка передбачає, що за саму техніку отримувач нічого не платить, але має оплатити її відновлення, модернізацію та затрати на доставку.

При цьому Defence24 не виключає, що насправді частину затрат на комплектуючі до вертольотів для Чехії США оплатять з інших фондів, спрямованих на підтримку союзників у Східній Європі.

Нагадаємо, що рішення передати збройним силам Чехії вживані AH-1Z Viper та UH-1Y Venom взамін Мі-24 для України США ухвалили ще в серпні 2022 року. А в лютому 2023 року стало відомо про те, скільки часу треба на опанування вертольотів H-1Y Venom та AH-1Z Viper на прикладі Чехії.

Новий ударний AH-1Z Viper в камуфляжі чеських ВПС, квітень 2023 року, зображення з відкритих джерел
Читайте також: Чому про передачу німецьких Leopard 1 для України говорить взагалі Данія, і чим ці танки будуть корисні ЗСУ